Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

Miről írjak már megint?!

2021. február 09. | Kis Nikolett

# # # #

Ebben a cikkben posztötleteket adunk webdizájnereknek. Segítünk, miről írj blogban és a közösségi média felületeken, hogy növeld a webdizájn vállalkozásod/márkád népszerűségét! Csokorba szedünk
jónéhány olyan témakört, amit felhasználhatsz izgalmas, hitelességet és szimpátiát erősítő blogcikkek és közösségi média posztok írásához.

Kész vagyok! Ja nem.

Webdizájnerként valószínűleg már van, vagy hamarosan kész lesz a saját honlapod, ami hatalmas előrelépés, gratulálunk! Lehet, hogy már többféle social media felületet is kapcsoltál hozzá, mert szeretnéd, hogy a keresők is feljebb pozícionáljanak, illetve a célcsoportod is minél több felületen
megtalálhasson. Szuper! Akkor most már nincs más dolgod, mint posztolni, posztolni és posztolni! De miről?!
Nagyon sokan indítják weboldaluk blog szekcióját hatalmas lendülettel, de – ahogy valószínűleg ezt már Te is tapasztaltad – ezeknek a blogoknak minimum a fele pár hónap alatt kifullad. Hogyan kerülheted el ezt a csapdát?

Mindennek az alfája és omegája: a tervezés

Ahhoz, hogy hosszú távon sikeres, érdekes, pontosabban a célcsoportod körében érdeklődésreszámot tevő tartalmat tudj gyártani, szükséged lesz egy tartalomtervre. Nem kell ám valami extra bonyolult tervre gondolnod, mert miképp egy vállalkozás pofonegyszerű üzleti terve is lehet sikeres,
így a tartalomstratégiád is működhet kiválóan akkor is, ha csak egy kockáspapíros vázlatból dolgozol.
A lényeg: posztolj rendszeresen és releváns tartalmakról, legyél konzisztens, gondolkozz előre, és ne hagyd magad eltántorítani a tervedtől!

A tartalomterv alapját a témák adják: itt határozod meg, hogy mi az, amiről írva hasznos kontenttel építgetheted webdizájn brandedet. A tartalomstratégiának az is fontos része kell legyen, hogy az egyes tartalmakat milyen módon szórod szét az egyes felületeken, azaz milyen kommunikációs csatornákat használsz, de egyelőre fókuszáljunk a mondandóra.

Ötletek posztokhoz:

Íme néhány ötlet, ami a segítségedre lehet!

Esettanulmányok

Van már néhány elégedett ügyfeled, akiknek klassz weboldalt készítettél? Ennél aligha van jobb téma! Mutasd be, hogyan készült egy-egy oldal, és mesélj arról, milyen pozitív hatással volt az ügyfeled üzletére a webfejlesztés! Erre mindenki kíváncsi lesz, aki szintén új weboldalban gondolkodik, Te pedig úgyis éppen őket szeretnéd meggyőzni arról, hogy Veled érdemes dolgozniuk!
A legjobb, ha magát az ügyfeled is szóra tudod bírni az esettanulmányban, hiszen a beszámolód hitelessége így megingathatatlan lesz, és a leendő megrendelők méginkább tudnak azonosulni a szolgáltatásod nyújtotta lehetőségekkel.

How-to leírások

Gondolkodj a megrendelőid fejével! Mire kíváncsiak, milyen kérdéseik vannak, ha még nincs, illetve ha már van honlapjuk? Elég olyan egyszerű leírásokra gondolnod itt, mint pl. „Hogyan kérjek árajánlatot egy weboldalra?”. Egyszerű lépésekben vezesd végig leendő ügyfeled
azon, milyen kérdések merülnek fel egy weboldal megalkotása során – pl. célcsoport, termék, domain, tárhely, e-mail, bővítmények, stb.! Készíthetsz erre akár kérdőívet is, melynek a segítségével egyrészt transzparensebbé teszed a weboldal építésének folyamatát a megrendelőd számára (így növelve a bizalmát), másrészt a magad munkáját is megkönnyíted, hiszen már induláskor válaszokat kapsz olyan kérdésekre, amiket amúgy
egyesével kéne feltenned az ügyfélnek.

Ingyenes cuccok

Valentin-nap, húsvét, karácsony, vagy „csak” szakma? Készíts e-bookot (na jó, nevezzük egyszerűen pdf-nek) bármilyen szakmai tartalomról, ami a közönségednek releváns lehet! Gyűjts össze marketing vagy dizájn tippeket, készíts checklistet a klassz weboldalak ismérveiről, vagy állítsd össze a leghasznosabb WP-bővítmények top10-es listáját!
Kevesebb időd van? Készíts egy klassz sablont, amibe a felhasználók beírhatják saját üzenetüket, vagy beilleszthetik saját képeiket, és máris hálásak lesznek, hogy kisegítetted őket! Technikailag sem kell túlgondolni a dolgot, és még a Canváig sem kell elmenni: mivel nagyon sokan használnak Office-t, és Power Point is képes transzparens képek kezelésére/egymásra illesztésére, ezért már egy egyszerű png-vel is népszerűvé válhatsz.
Egyúttal pedig egy ügyes How-to leírást is készíthetsz, ami alapján bárki kezelni tudja majd a template-edetHa az ingyenes cuccok letöltését e-mail cím megadásához kötöd, már sikeresen el is indultál a saját adatbázis építése felé, aminek a törvényi változások miatt egy-két éven belül sokszoros értéke lehet! (Az adatgyűjtés GDPR-vonatkozásaikra itt most nem térünk ki, de ezekre természetesen figyelj oda!)

Személyes

Mutasd meg és mutasd be magad!
Ennyi!
Persze, igen, tudjuk… nem szereted „mutogatni” magad, ráadásul nincs egy jó fotód sem, meg „most mit írjál” magadról, és amúgy sem te vagy a lényeg, stb., stb. Ámde hidd el, webdizájnerként ugyanúgy hasznodra válik, ha az arcodat is megismerhetik a vevőid, mint bármilyen más szolgáltatási területen! Ez egy egyszerű bizalmi kérdés: akit látsz és ilyen módon „ismersz”, attól sokkal előbb és jóval nagyobb bizalommal fogsz vásárolni.

Hidd el, sokszorosan meg fog térülni, ha pár tízezer forintért készíttetsz magadról néhány jó fotót, amit aztán nem a laptopodon rejtegetsz, hanem ki is teszel a felületeiden! Nem kell feltétlenül portréban gondolkodj – készíttess életképeket, amik kicsit személyesebb módon bemutatják például azt, hogyan dolgozol!
Ha magadról írsz, akkor sem kell túl személyes információkat megosztanod. Alapvetően a munkáddal kapcsolatos tapasztalataid lesznek érdekesek. Itt is tengernyi témát feldolgozhatsz:

  • Miért lettél webdizájner, honnan váltottál, ha korábban más területen dolgoztál? (Ez az adott iparágakban/szektorokban szerzett egyéb tapasztalataid miatt is érdekes lehet egy megrendelőnek! Például ha korábban könyvelő voltál, akkor egy hasonló tevékenységű megrendelő számára nagy előnyt jelenthet, hogy Te otthonosan mozogsz az ő területén, így gördülékenyebben mehet a közös munka!)
  • Hogyan dolgozol, mi a munkamódszered? Neked mi segít hatékonyan végezni a feladataidat, hogyan priorizálsz?
  • „Tanácsok a túléléshez” Mik a kedvenc szoftvereid, appjaid, amiket szívesen ajánlanál másoknak is? Ezek nem is feltétlenül kell a dizájnhoz kapcsolódjanak! Ami Neked vállalkozóként fontos és segít, az az ügyfeleid számára is hasznos lehet, hiszen valószínűleg jó arányban ők is hasonló kihívásokkal küzdő vállalkozók! Lehet szó akár például időmenedzsment, egészség, életmód jellegű tippről, alkalmazásról is, ami szerinted mások életét is megkönnyítheti.
  • Milyen stílussal tudsz igazán azonosulni? Posztolj bátran a kedvenc dizájnereidről, kedvenc weboldalaidról, és mesélj arról, miért áll közel hozzád egy-egy mű vagy munka. Ezáltal nemcsak a szakmai kompetenciád mutathatod meg, hanem egyúttal afelé is orientálod magad, hogy a kedvenceidhez hasonló megkereséseket kapj. Így végül tényleg azon dolgozhatsz, amit a leges-legjobban szeretsz!
  • Honnan inspirálódsz? Milyen weboldalakat, kiadványokat, podcastokat, könyveket, kiállítást ajánlasz másoknak is?

Leggyakoribb kérdések, a.k.a. FAQ

Aki bármilyen szolgáltatást vagy terméket kínál a piacon, előbb-utóbb egy perc alatt fejben össze fogja tudni állítja a saját FAQ-ját.

Ezt pedig két dologra lehet felhasználni:

  1. javítani a kínált szolgáltatás/termék kommunikációját, és betömködni azokat a réseket, amikre a felhasználók kérdéseikkel rámutatnak;
  2. posztolni ezekről! Klasszikus példái az ilyen tartalmaknak a „mi történik az ajánlat elfogadása után?”, „mennyi idő alatt készül el egy weboldal?” és hasonló kérdéseket megválaszoló bejegyzések.

Társadalmi ügyek

Posztolj számodra fontos társadalmi ügyekről! Nemcsak a multik nagyszabású adományai tartoznak ebbe a témába, Te is simán labdába rúghatsz! Segítettél egy helyi szervezetnek logót, weboldalt, vagy bármi más megjelenést tervezni? Tagja van egy egyesületnek? Önkénteskedsz? Szemetet szedtél, kerítést festettél? Írj róla! Ezek fontos dolgok!

Ha esetleg kevésbé vagy aktív, akkor is van lehetőséged pozitív irányba befolyásolni a világot (nagy szavak, de ez így van!). Ha még nem hallottál róla, olvass kicsit utána például a dizájnetikának, ami többek között a környezetvédelem és a dizájn kapcsolatával is foglalkozik. Szuperérdekes dolgokat fogsz itt tálalni, amit s saját munkádban is hasznosíthatsz!

Versenytársból szövetséges

Idehaza sajnos még mindig nagyon mély gyökerei vannak a versenytárs = ellenség típusú felfogásnak, és ezért leggyakrabban nemlétezőként kezeljük a piac többi szereplőjét. Viszont Te is találkozhattál már olyan jelenséggel, mikor a vállalkozók összefognak, és közösen indítanak el egy projektet, pl. egy blogot vagy podcastot. Ők valószínűleg úgy gondolják, hogy az együttműködés több hasznot fog hozni, mint amennyi kárt a struccpolitika valaha is megelőzhet. A hallgatás, az „amiről nem beszélünk, az nincs is” taktika ugyanis nem igazán működik jól.
Nem kell feltétlenül megfogadnod ezt a tanácsot, de érdemes elgondolkodni rajta: mindenkinek más és más az erőssége, és mindenki abból profitál a legtöbbet, ami a legjobban/leggyorsabban/legügyesebben megy neki! Sajnos (vagy szerencsére ) a marketing szakmának, így a webdizájnnak is egyre több részterülete alakul ki, és mindenben egyformán profinak lenni egyre nagyobb kihívás. Aki ügyes, felméri, hogy ő miben a legjobb és a piac más szereplői miben jobbak nála, és a versenytársi kapcsolatokból szövetségeseket épít! Ezt a modellt kétségtelenül nem a legegyszerűbb működtetni, de mivel ebben mindenki a tudása legjavát adja, a megrendelő ezzel jár a legjobban, így egy kooperációnak a sikerfaktora elég magasra kúszhat. És indulásnak tökéletes lehet, ha szövetségesi gesztusként vendégposztolónak hívsz olyan szakembereket, akikkel akár még jól együtt is tudnál működni!

Hasznosnak találtad a fenti ötleteket? Gondold őket bátran tovább! Ha pedig a későbbiekben elakadnál, látogass vissza bátran ide a blogra új tippekért és inspirációkért!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange