Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Felhasználóbarát FAQ-megoldások

2021. március 10. | Bognár Péter

# # # # # # #
Nyáron nyaralok, télen telelek,
Villanyt a fára ingyen szerelek,
Kérdezz valamit, s én megfelelek,
Nyáron nyaralok, télen telelek.
                  - Micimackó

A FAQ, vagy magyar fordításban a GYIK hárombetűs rövidítése az internet egyik legpatinásabb szakszava. Nem minden weboldalnak van szüksége kiemelt FAQ szekcióra, jellemzően akkor lesz fontos, ha a lap, amit készítesz, valamilyen komplexebb szolgáltatáshoz kapcsolódik, vagy olyan újdonságot kínál, amit a tipikus felhasználó nem ismer, vagy sok bizonytalanság lehet benne vele kapcsolatban. Persze a legbiztosabb jel, ami arra utal, hogy kellene egy FAQ az oldaladra, ha egyfolytában ugyanazokkal a kérdésekkel zaklatnak az ügyfelek. ;-)

Kép: Olya Kobruseva

Ugyanakkor, ha valóban szükség van egy GYIK-re az oldaladon, érdemes gondosan megtervezni. Több szolgáltató szembesült vele, hogy ez a szekció rövid úton második leglátogatottabb aloldallá verekedte elő magát, nem mindegy tehát, hogyan építjük fel, és mennyire könnyen elérhető, átlátható az ott kínált információ.

Mi álljon a FAQ-ban?

Szerencsés esetben a Gyakran Intézett Kérdésekre a válaszokat a megbízó fogja összeszedni, és ez a feladat nem az egyszeri webdesigner életét nehezíti, de azért fussuk át a fő szempontokat, mit érdemes észben tartani, amikor összeállítjuk.

Derítsd ki, mik a leggyakrabban feltett kérdések (ez persze nem túl meglepő gondolat). Nagyobb cégeknél a hibabejelentés ticketrendszere sok segítséget nyújthat ebben, de kisebbeknél is illik, hogy legyen valamiféle adatbázis a beérkező hívásokból, emailekből.

Készíts listát a kérdésekből, helyezd őket gyakorisági sorrendbe.

Adj a kérdésekre tömör, precíz válaszokat. Ügyelj rá, hogy ne használj túl sok szakzsargont, legyen minden felhasználó számára érthető a válaszok nyelvezete!

Kategorizáld a kérdéseket, ha kell akár alcsoportokba is oszd be őket! Nem árt, ha az egymás utáni sorrendjükben valamiféle logikai elv is érvényesül, megjelenik egyfajta „flow”, ami végig vezet a szövegeken. (Így a látogatónak is könnyebb lesz megtalálni is a saját problémáját.)

Hogyan készíts FAQ-ot?

Ha viszont már a kezedben a kész szöveg, a kérdés az, hogyan fogod mindezt elhelyezni a honlapodon. A leggyakoribb hely, ahol a FAQ oldal linkjét elhelyezhetjük, a navigációs sáv lesz, ez mindig szem előtt van, de esetleg helyet kaphat még a „Kapcsolat” menüpont mellett, akár egy legördülő menüben is. Nem érdemes kreatív megoldásokon töprengeni, ha a látogatónknak problémája van, az első lépés, hogy magát a GYIK-szekciót minél gyorsabban megtalálhassa.

A GYIK oldal technikai megvalósítására számos lehetőségünk van, és szerencsére sok eszköz is a rendelkezésünkre áll. Nézzünk át néhányat ezek közül!

A CodyHouse oldalán találhatunk egy remek, minden külső eszköz nélkül, html-ben és css-ben lekódolt FAQ sablont, kiváló nyersanyag, tanuláshoz is nagyon hasznos lehet.

Találhatunk persze Bootstrap alapú sablonokat is, példaként érdemes megnézni az ingyenes FAQ sablont is a PrepBootstrap oldalán. Itt is csinos, lenyíló-bezáródó kérdéseket láthatunk, viszont ez egy valamivel egyszerűbb struktúra, innen például hiányzik a kategóriákat tartalmazó oldalmenü, így esetleg kicsit nagyobb kreativitást igényel a használata, vagy inkább kiindulópontnak hasznos.

Ha a választott fegyernemünk a WordPress lenne, számos FAQ plugint találhatunk, amivel gyorsan kiegészíthetjük a készülő oldalt a szükséges válaszokkal. Három, ingyenesen is használhatót bemutatok az alábbiakban.

Helpie FAQ

Sokoldalú GYIK szerkesztő plugin, elég sok ingyenes funkcióval. Együttműködik az Elementorral, a WooCommerce-szel és a gyártó saját Knowledge Base pluginjával is. A beírt kérdések cimkézhetőek, kategorizálhatóak és ezek alapján szűrhetőek is.

Ultimate FAQ

Egy másik, szintén sokoldalú plugin. Fontos lehet, hogy alkalmas többnyelvű honlapok FAQ-jainak az elkészítésére is, és a kérdéseket lehet táblázatból is importálni.

Quick and Easy FAQs

Egy látszatra fapadosabb megoldás, de éppen emiatt nagyon népszerű és rugalmasan használható. Ráadásul teljesen ingyenes, minden funkció azonnal elérhető.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange