Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Elrendezési minták a webdesignban III. – Gutenberg elv

2017. augusztus 21. | Dörnyei Barbara

# # # # #

Korábbi posztjaimban (ITT és ITT) már írtam két tervezésnél használatos mintáról, a Z és F mintákról, ebben a posztban röviden a Gutenberg elvről írok.

A két másik posztban már volt szó arról, hogy a nyugati világban az emberek olvasási mintája a balról-jobbra, fentről-lefelé irányt követi. Ez tulajdonképpen mindegyik minta alapja. A tudatos tervezésnél a tervező feladata az olvasó tekintetét megfelelően, az elérendő célok szerint vezetni. Ezért kell tudnunk, hogy a látogató tekintete nem egy pontra koncentrál, hanem ide-oda vándorol, az érdekesnek tűnő pontokon megáll, aztán továbbmegy. A tervező feladata ezt a bejárt utat irányítani, meghatározni, a megfelelő elemek és elrendezés használatával.

A Gutenberg diagram, annak alapján, hogy hogyan járja be az oldalt a tekintet, négy egyenlő, de szerepe szerint teljesen különböző részre tagolja a területet. A legaktívabb terület a bal felső és a jobb alsó négyszög. A másik két terület inkább passzív.

Gutenberg elv a webdesignban

Vagyis ezt értelmezve láthatjuk, hogy a tekintet a bal felső sarokból a jobb alsó sarok irányába halad, vagyis kevesebb figyelem jut a jobb felső és főleg a bal alsó sarokra, amit ilyen értelemben kihasználatlan. Ennek értelmében tehát, azt, amire e legtöbb figyelmet szeretnénk kapni, és amit a leglényegesebbnek gondolunk, érdemes a bal felső és a jobb alsó sarokba tenni. Így kerül általában a logó is az oldal bal felső sarkába. Mivel a jobb alsó sarokban az olvasó, vagy látogató az olvasási folyamatban tulajdonképpen egy törésponthoz ér, ezért érdemes ide elhelyezni a CTA-t, linket, képet stb., mert ez egy jó alkalom, hogy a látogatót valamilyen cselekvésre bírjuk.

A poszt megírásában segítségemre volt ez a cikk: https://alvalyn.com/applying-gutenberg-principle-print-web-design/

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange