Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Videós kisokos – mivel, hogyan kezdj neki?

2021. június 25. | Bognár Péter

# # # # # # # # # # # # #

Évek óta elfogadott alapvetés a webdesignban, hogy a jól összerakott weboldal magában nem elég, ahhoz, hogy a teremtményünk a Google és konkurensei-féle keresési találatokban jó helyre kerüljön, pláne, hogy előbbre is jusson. Ehhez bizony rendszeres forgalomra, visszatérő látogatókra is szükség van, az pedig még egy csekélyértelmű medvebocs számára is logikus, hogy ez állandóan frissülő tartalmat jelent. A másik nagy alapvetés az elmúlt évek webes trendjeiben pedig az, hogy a legjobban pörgő tartalom a videó, minden elemzés és statisztika szerint erre a legfogékonyabbak a látogatók és ha ez még nem lenne elég, a Google algoritmusa is kiemelten kezeli a videós tartalmakat. 

Röviden: a videózás kikerülhetetlen, ha tartalomkészítésre adod a fejedet, tehát nem az a kérdés, hogy készítesz-e videókat, hanem, hogy mikor kezdesz bele

Kép: Pixabay

De hogyan érdemes ennek egyáltalán nekifogni? A jó hír, hogy, amint az persze számodra is nyilvánvaló, hogy a mai mobiltelefonok, még ha nem is éppen a legutolsó generációs, kategóriagyőztes csúcs gépekről beszélünk, nagyon is korrekt kamerákkal rendelkeznek, amivel minden különösebb szégyenkezés nélkül le lehet egy néhány perces videót forgatni – manapság már akár 4K felbontásban is, bár erre abszolút nincsen szükség. A rossz hír viszont az, hogy azzal szinte biztosan nem jutsz messzire, ha egyszerűen megfogod a mobilt és elkezdesz beledumálni a szelfi kamerába – ennél érdemes egy kicsit átgondoltabban belefogni a projektbe, hogy a videód komolyan vehető tartalom legyen, ne egy jelenet a kandi kamerából.

A videózásnak természetesen millió vállfaja van, ebben a cikkben most a leggyakoribb szcenáriót fogom kicsit körbejárni, azaz a mobiltelefonnal felvett, részben vagy egészben élőszereplős filmecskéket. Lássuk a medvét!

Tartalom

Először is nem árt, ha tudod, miről, hogyan akarsz beszélni. 😉 Nyilván rengeteg videót megnéztél már a YouTube-on és más megosztókon, talán vannak is kedvenc vloggereid, úgyhogy lehet némi fogalmad róla, hogyan néznek ki ezek a videók általában. Kezdetnek két alapvető szabályt tarts szem előtt: 

Ne bonyolítsd túl!

Ne akard elsőre rögtön a világot megváltani, elég, ha elsőre kisebb, egyszerűbb formátumú anyagokat hozol össze sikerrel. Ha már nagyobb gyakorlatra teszel szert, belevághatsz, sőt, borítékolom, hogy bele is fogsz vágni bonyolultabb, kísérletezőbb jellegű projektekbe is. 

Ne legyen túl hosszú!

Ne akarj mindent elmondani a témáról és mindent tételesen meg- és bemutatni, nem biztos, hogy a nagymamádon kívül minden potenciális néződ szeretne egy óráig a számítógép előtt ülni veled. A jelenlegi trendek szerint a legsikeresebb YouTube videók 10 perc körül járnak, de ez nem jelenti azt, hogy ezt a lécet elsőre neked is meg kell ugranod, tehát ne a Végtelen háborút akard filmre vinni. 

Miről beszélj?

Az alapszabály, hogy olyasmiről, ami téged magadat is érdekel, amit te is szívesen meghallgatnál. A blogolásról már nálunk is olvashattál korábban cikkeket, a videós tartalomkészítésben is nagyjából ugyanezeket a témákat kell feldolgozni, csak vizuális formában.

Kis előadás

Az ilyesfajta videó éppen olyan mint egy kiselőadás volt a suliban, és érdemes átvenni néhány alapszabályt és jótanácsot, amit általában az élőben előadott prezentációk kapcsán szoktak emlegetni:

Kép: Pixabay
 • Ismerd annyira a témát, hogy képes legyél beszélni róla. 😊 Ha túl komplex témát választasz, ami neked is tökéletesen új, jobban bele kell magad ásni, mielőtt beszélnél róla.
 • Ne írd meg szóról szóra az előadást! A jegyzeteidbe beírhatsz emlékeztetőnek átkötéseket, poénokat, amiket feltétlenül bele szeretnél venni a szövegbe, de sem a hangról hangra bemagolt szöveg, sem a felolvasás nem fog élőszóban működni, mesterkélt lesz és nehezebben követhető.
 • A kamerába nézve, világosan artikulálva kell beszélni. Figyelj oda, hogy l a s s a b b a n beszélj, mivel az izgalomtól szinte biztos, hogy be fogsz gyorsulni, amíg be nem áll a megszokás és végre természetesen nem kezded érezni magad a felvételek közben. 
 • Ne a szokásos beszélgetési hangerődön beszélj, hanem úgy, hogy a szoba túloldalán is világosan hallják, amit mondasz. Ez persze nem azt jelenti, hogy kiabálni kell, mint Pepin bácsinak a Sörgyári Capriccióban: az egész videózás lényege az, hogy természetes, őszinte benyomást keltsél, mintha a téma iránt érdeklődő kedves ismerőseidnek próbálnád elmagyarázni, merre hány méter.
 • Ha asztalnál ülsz, használhatsz jegyzeteket – papírra nyomtatva vagy pl. egy tabletről, laptopról is lesheted a vázlatpontokat. Álló helyzetben kicsit komplikáltabb a “súgógép” megoldása, de ez sem lehetetlen.

A helyszín és a főszereplő

A nagy izgalomban könnyű megfeledkezni erről a két szempontról, pedig nyilvánvalóan nagyon fontosak. Egyfelől, ha a kamera elé kerülsz, nem mindegy, hogyan nézel ki, mit veszel fel. Természetesen vannak vloggerek és insta-sztárok akik ezt egy kicsit túlzásba viszik – ahogy mondtam, a cél a természetesség, és azt is tartsd észben, hogy a célod a rendszeresség. Ha beállítasz egy szintet az első pár videóban, fura lehet egyszer csak gyökeresen eltérni tőle (mondjuk ha az első két felvételen full esküvői sminkben és kisestélyiben, vagy a legjobb háromrészes öltönyödben feszítesz, érezheted úgy, hogy magyarázatra szorul, miért jelensz meg a harmadikban egy amúgy nagyon menő feliratos pólóban…)

Gondosan válaszd meg azt is, mi látszik a felvételed hátterében. Ha fél percnél tovább kell ugyanazt a képet nézni, bármilyen karizmatikus az előadásmódod, a nézők szeme elkezd kalandozni a képen és felfedező útra indul a háttér tárgyai között. A profik persze gondosan beállítják a “stúdiójuk” hátterét, kiteszik a falra a YouTube aranyplakettjüket, a kedvenc filmes ereklyéjüket meg a három kedvenc moncsicsi-babájukat. Neked kell eldönteni, akarsz-e üzenni valamit a háttereddel, de a legfontosabb persze az, hogy ne hagyjál ott semmi olyat, ami aztán kínosan hathat.

Persze lehet semleges háttereket is beállítani, pl egy fehér falfelület elé is beülhetsz/állhatsz, de egy hétköznapi lakásban ezt meglepően nehéz előállítani, sokszor egyszerűbb rendet rakni és tesztelni, hogy mi látszik és mi nem a kamera lencséjében – ezt szemmel eleinte elég nehéz jól megsaccolni. 

A kamera

Ez természetesen a telefonod lesz: lehet iPhone vagy Android, ma már gyakorlatilag biztos, hogy van benne egy jól szuperáló HD kamera. Két dologra kell elsősorban figyelned a felvétel készítésénél: rögzítés és a fényviszonyok

A rögzítés röviden annyit jelent, hogy hogyan, és hová állítod a telefont. Ugyan manapság nagyon olcsón lehet már egyszerű tripodokat szerezni, sokszor házi barkácsból is egyszerűen tudunk praktikus állványokat készíteni. Könyvek, legó (ha van Duplo a háznál, a nagyméretű téglák különösen gyors eredményt hoznak), kartondobozok, néhány erős postásgumi. Nem kell szépnek lennie, a lényeg az, hogy stabilan a helyén tartsa a készüléket. Kézenfekvőnek tűnhet az előlapi kamera használata, hiszen így felvétel közben rögtön visszajelzést is kapunk a kijelzőn, de ez a kamera jellemzően kisebb felbontású. Ma már sokszor ez is elég az élvezhető videókhoz, de ezt mindenképpen ellenőrizd (és ne csak a telefon képernyőjén, hanem nézd meg a teszt felvételt számítógépen is!) Alapszabály, hogy a lencse valamivel a szemed vonala alatt legyen, azaz kicsit lefelé nézz a kamerába.

A világítás már fogósabb kérdés: először is megint csak a telefon képességeit kell kiismerni. Sok kamera nagyon jó felvételeket készít nappali világításnál, belső térben, mesterséges fénynél viszont már szemcsés, foltos lesz a végeredmény. Ami a te szemednek még teljesen működőképes megvilágítás, a kamerának már könnyen lehet, hogy kevés. A megoldás persze az, hogy gondoskodni kell a fényről. Itt megint csak szóba jöhetnek a manapság már olcsón elérhető ledes mini reflektorok, de a garázs-megoldások itt is tökéletesen beválnak. Ha lehet, próbáld meg természetes fénynél elkészíteni a felvételt, de derítésre így is szükséged lesz, magyarán mindig kell valami extra megvilágítás. Az sem árt, ha megvizsgálod, hogyan érvényesül az arcod különböző bevilágításokban. Természetesen az is alapszabály, hogy túl erős fény nem kerülhet a képbe (falra vetődő vagy tükröződő fénysugár, a lencsébe sütő nap, stb), ez tönkreteszi a felvételt.

Hang

Bármennyit is szöszmötölsz a fenti szempontok tökéletes beállításával, ha a hang nem jó, az egész felvételt kidobhatod. Ellenkező esetben viszont, ha a kép mégsem lesz olyan jó a végén, a hangból még mindig lehet egy épkézláb videót készíteni, szóval erre különösen nagy figyelmet fordíts! A fentiekben már többször írtam, hogy ugyan léteznek mindenféle kiegészítő technikai eszközök, nem muszáj ezekbe pénzt fektetni. A hangfelvételnél viszont inkább hajlok arrafelé, hogy érdemes beruházni egy külső mikrofonba, hogy garantáltan jó minőségű hangot rögzíthess. A mobil mikrofonja minden apró zajt, a szél fújását és a szoba visszhangját is gondosan fel fogja venni – ahhoz, hogy ezzel komolyan vehető legyen a videód hangja, teljesen zajmentes, lehetőleg alaposan berendezett (tehát nem visszhangos) helyiségben kell ülnöd. Mikrofonnak sajnos a mobil headsetek nem alkalmasak, erre a célra egy külön készüléket kell beszerezni, ami vagy a fülhallgató-jacken vagy a töltőcsatlakozón át kapcsolódik a telefonhoz.

Vigyázz, kész…?

Mielőtt tényleg megkezdődne a felvétel, még meg kell oldanod, hogy a telefonod a legtöbbet hozhassa ki magából:

 • Ellenőrizd az akku töltöttségét
 • Ellenőrizd, van-e elég tárhely
 • Tedd repülő üzemmódba a telefont – nehogy értesítések zavarják meg a felvételt, vagy elkezdjen frissíteni a Fortnite
 • Töröld le a lencsét, biztos, ami biztos
 • Ellenőrizd még egyszer a videó-beállításokat a kamera appban (főleg a felbontást csekkold le).

Vágás

Ha végre elkészült a felvétel, jöhetnek az utómunkálatok! Már korábban is írtam, hogy nem szabad elsőre túlkomplikálni a dolgot, koncentrálj az alapok rendes teljesítésére. Mit érdemes szerkeszteni a felvételeden?

 • Vágd ki a belső üresjáratokat!
 • Vágd le a felvétel eleji és végi zavart matatást!
 • Ha volt annyi erőd, hogy többször is felvedd a szövegedet, összevághatod a legjobban sikerült részeket.
 • Illusztrációk, színesítő képek, hangeffektusok beillesztése
 • Egy hangulatos főcím, bevezetés beillesztése

Mivel vágjam?

A videóvágás, mint annyi minden más, mára már nagyon könnyen elérhető, bárki számára egyszerűen kivitelezhető feladat. A dolog konkrét menete és technikája a használt szoftvertől függ, de annyi általában és nagyon nagy vonalakban igaz, hogy egy idővonalon kell elhelyezni az elkészült videókat (a hozzájuk tartozó hang általában egy párhuzamos, külön audio sávon jelenik meg), és itt, ezen az időegyenesen elhelyezett elemekkel gengszterkedhetünk: lehet darabkákat kivágni, lassítani-gyorsítani, mindenféle filterekkel, átmenetekkel megbolondítani, és persze több videó- és hangfájlt is egymás mellé-alá rakosgathatunk.

Videószerkesztő szoftverből annyi van, mint égen a csillag, de a legalapvetőbb vágási munkákat már simán a telefon alapkiszerelésű alkalmazásaiban is elvégezhetjük. A fájlunkat számítógépre másolva pedig igen bőséges kínálatból választhatjuk ki a nekünk szimpatikus versenyzőt. Az alábbiakban néhány elterjedtebbet röviden be is mutatok: 

YouTube

A domináns videómegosztó is rendelkezik a saját alapszintű szerkesztőfelületével. Nagyon sok mindenre nem képes, de feszesebbre vágni, néhány felirattal ellátni képes a felvételeinket, ráadásul segíthet lecserélni az esetleg vitatott jogtulajdonú háttérzenéket is, vagy kitörölheti egyes résztvevők arcát.

iMovie

Ha Mac tulaj vagy, alapvető választás az Apple ingyenes videószerkesztője. Az iMovie olyan haladó trükkökre is képes, mint a green screen vagy a kép-a-képben.

Premiere Pro

Kép: Adobe.com

Az Adobe persze itt is kikerülhetetlen, de szokás szerint nem túl olcsó megoldást kínál. A Premiere profi, nagyon sokoldalú szoftver, és értelemszerűen remekül működik együtt a többi Adobe programmal a szokásos vaskos előfizetési díj ellenében.

Premiere Rush

Egy pehelysúlyú versenyző az Adobe legújabb, influenszer-fogó korszakából: a Rush alapvető célja, hogy már mobilon is meg tudd vágni, szerkeszteni a videóidat, és onnan posztolhasd egyenesen a világhálóra. Ennek megfelelően a program ingyenesen elérhető, és a mobilos feltöltések száma is korlátlan. Az ingyen csomagba 3 nem mobil (azaz desktop) feltöltés tartozik, onnantól már ki kell fizetni az előfizetési díjat, igaz, ez kb. fele a Premiere Pro-énak.

Kép: Adobe.com

Filmora 

Egy kedvezményesebb árú, de még mindig fizetős alkalmazás. Legendásan felhasználóbarát és lényegében (szinte) mindent tud, amit a legnagyobbak is. 

DaVinci Resolve

A professzionális, Hollywoodban is előszeretettel használt DaVinci Resolve Studiónak elérhető egy teljesen ingyenes változata is, ami ennek ellenére igen komoly tudásszinttel rendelkezik bármiféle korlátozás nélkül. Cserébe kicsit talán kevésbé támogatja a kezdők első lépéseit, de ebbe is bele lehet tanulni.

Shotcut

Természetesen ezen a téren is létezik egy aktív nyílt forráskódú közösségi projekt, ennek a gyümölcse a Shotcut, egy valódi, professzionális videószerkesztő szoftver, ami természetéből fakadóan 100%-osan ingyenes. 

Néhány utolsó figyelmeztetés: adja magát, hogy az ember némi pörgős zenével, esetleg valami vicces videóbejátszással akarja feldobni a videóját. Ha azonban a videódat a YouTube-on szeretnéd a világ elé tárni, ezzel sajnos könnyen megütheted a bokádat, egy jogdíjvadász robot bármikor letilthatja a művedet, amíg helyre nem hozod a panaszolt részt. Ahogy fentebb írtam, a Tube maga is kínál erre megoldást, de egyszerűbb, ha már alapból jogtiszta zenét vágsz a felvételeid alá. Szerencsére, ahogy a képeknek, a zenéknek is megvan a maga Pixabay-e, pontosabban pl. maga a Pixabay is kínál jogdíjmentes zenéket letöltésre, de máshol is könnyen találhatsz ilyesmit.

Lights! Camera! Action!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange