Barion Pixel
vidám nő bloggal
Üzlet

Hogyan indítsd be a blogod hatékonyan?

2021. január 29. | Kuzmann Eszter

# # # # # #

Ahhoz, hogy a keresőmotorok megtaláljanak, írnod kell, tartalmat kell gyártanod. És habár a tanfolyamon jellemzően grafikus tartalmakat készítesz, itt bizony szövegre lesz szükség! Méghozzá sokra.

Ez egy kétrészes minisorozat, ami keresőoptimalizálási tippekkel segít:

 1. Mikor és hogyan a legjobb elindítani a saját weboldalad?
 2. Hogyan indítsd be a blogod hatékonyan?

A keresőmotorok a téma szakértőit keresik egy-egy kérdésben, amikor találati listákat állítanak össze. Azaz az organikus (nem fizetett) találatok között igyekeznek a legjobbakat, legalaposabbakat, a keresésre legodaillőbb válaszokat megmutatni.

Ezt kell elérni! Legyen a te oldalad az, ami a legrelevánsabb választ adja! De ehhez mennyit kell dolgozni?

Ehhez kell egy kis kitérőt tenni. Hogyan kerülhet egy oldal a találatok közé, és mi alapján rangsorolják az oldalakat? Mit jelent a keresőmotor szempontjából, hogy “legjobb”, “legalaposabb”, “legodaillőbb”?

Hogyan működik a keresés?

A keresőoptimalizálásnak az a célja, hogy amikor valaki beír egy keresést például a Google-ba, akkor a te oldalad is ott legyen a találatok között, és persze lehetőleg minél előrébb a listán.

Hogyan lehet ezek közé kerülni?

A keresőmotorok robotokat működtetnek, hogy folyamatosan vándoroljanak a weben, járják be az oldalakat. Ha találnak egy újat vagy egy oldalnak frissült a tartalma, akkor azt lementik egy hatalmas adatbázisba. Itt az adatbázisban feldolgozzák az oldal tartalmát, kitalálják, vajon milyen keresések esetén érdemes megjeleníteni? Mennyire egyértelmű az egész oldal tartalma? Milyen jól működik technikailag az oldal? Mennyi látogatója van és ők mennyi időt töltenek az oldalon? Több száz szempontból vizsgálják az egész weboldalt és a bejegyzéseket külön-külön is.

Aztán amikor valaki elindít egy keresést, akkor az elemzési adatok alapján összeállítják a találatokat és sorba is rendezik.

A pontos szempontok, amiket elemeznek egy weboldalon, nem ismertek. Van azért néhány tanács, amit ha betartasz, akkor megsokszorozod annak az esélyét, hogy a Google első oldalára kerülj.

Miről kezdj el írni?

Fontos a pontos téma meghatározása

Az első fontos dolog: határozd meg az oldalad (azaz a blogod) témáját. Ez tűnhet nagyon nehéznek és nagyon könnyűnek is. Akkor tudod hogy jó, ha egy mondatban össze tudod foglalni. Attól kezdve bármiről is írnál, könnyen el tudod dönteni, beletartozik-e ebbe a témába.

Elindíthatsz egy webdizájn szakmai blogot, és kitalálhatod, hogy a témában mik azok a kedvenc „altémáid”, amik jobban érdekelnek. A weboldalak felépítése? Felhasználó élmény? Grafikai megoldások? WordPress pluginek? Akadálymentesség a weben? Egy bizonyos webdesign irányzat? Kódolási trükkök? Kreatív CSS megoldások? Ez mind nagyon klassz téma, és akár több olyan is lehet, amivel egyszerre foglalkozhatsz.

Ha viszont tényleg szakmai blogként tekintesz az oldaladra, akkor ne publikálj rajta recepteket és ne vitass meg gyereknevelési kérdéseket, még akkor sem, ha ez nem tűnik távolinak az eredeti témádtól. Ha szeretnél ilyenekről is tartalmakat készíteni, akkor a legjobb megoldás, ha rögtön két oldalt indítasz, így könnyedén el tudod őket különíteni tematikusan.

A keresőmotorok szeretnék pontosan azonosítani, te milyen témában gondolod magad szakértőnek. Könnyítsd meg a dolgukat!

A legjobb tanulás a tanítás

Lehet, hogy azt gondolod, nincs is miről írnod, hiszen te tanulsz. Úgy érezheted, nálad mindenki mindent jobban tud, mit tudnál bármilyen témához hozzátenni?

Kezdetben használd éppen erre a weboldalad! Mindent, amit egy tanfolyamon tanulsz, írd meg, mintha valakit szeretnél rá megtanítani. Mutass be példákat, írd le, mit, miért és hogyan csináltál. Ehhez általában nem elég a tanfolyami anyag pontos ismerete, érdemes kisebb kutatást is végezni. Szerencsére nagyon sok forrás elérhető. Legyél alapos, járd körbe a problémákat, kérdéseket!

Feladatmegoldások

Jó, ha a weboldalad az első pillanattól kezdve a portfóliódat is növeszti. Viszont a tanfolyamok feladataival bánj óvatosan! Minden képzés más. Van, ahol buzdítják a résztvevőket, hogy a „kötelező” feladatokat is publikálják, van, ahol csak a szorgalmikat engedik.

A Pixelgyár képzésein nem csak kötelező feladatok vannak, hanem rengeteg szorgalmi közül is választhatsz, ha gyakorolni szeretnél.

A legjobb persze, ha a saját fejed után mész, és mindenre egyedi megvalósítást mutatsz be. Ezzel sehol nem lehet gond, a portfóliód pedig szépen nő.

Szakmai cikkek feldolgozása

Írj szakmai cikkekről, amiket olvasol! Ha találsz valami érdekeset, próbáld meg több oldalról körbejárni, több nézőpontot megismerni. Tájékozódjanak tőled a többiek!

Saját szakmai fejlődésed

Írhatsz magáról a weboldalad létrehozásáról is, mit tanultál belőle? Milyen kritikus pontokat azonosítottál? Milyen kérdésekben volt nehéz döntést hozni és hogyan oldottad meg? Ha újra belekezdenél, mire kellene a legjobban odafigyelned? Mit csinálnál másképpen?

Gondolhatsz ezekre a cikkekre úgy, mintha saját magadnak írnál jegyzeteket a jövőbe, hogy ne felejtsd el a lépéseket, tudnivalókat.

Grafikához, webdizájnhoz lazábban kapcsolódó témák

Belefuthatsz olyan kérdésekbe, amelyek a webdizájnhoz vagy a választott témádhoz lazábban kötődnek. Ha szerinted belefér a témádba, akkor nyugodtan foglalkozz vele. Lehet, hogy ezek ügyfelek részéről felmerülő kérdések, vagy te bizonytalanodsz el valamiben. Ilyen lehet például, hogy milyen kötelező elemeket kell megjeleníteni egy weboldalon, vagy honnan lehet jogtiszta képeket beszerezni.

Hogyan kezdj el írni?

Az első cikkekhez nincs túl sok javaslat. A legfőbb céljuk az, hogy publikáld őket. Ez főképp akkor nehéz, ha nem szoktál írni, esetleg magától a publikálástól is tartasz. Nem érdemes egyetlen cikket sem a végtelenségig tökéletesíteni. Ha okosabb és tapasztaltabb leszel, akkor frissíted, ezt lehet!

Néhány jótanács:

 • Fogalmazás. Az első cikkeknél kérj meg valakit, hogy olvassa el publikálás előtt. Érthető, világos minden, amiről írsz?
 • Helyesírás. Próbáld meg a legjobb formádat hozni. A hibátlan helyesírás a Google felé is a minőséget mutatja.
 • Források bemutatása. Ha sok cikkből szeded össze az információkat, akkor nem kell őket felsorolni. Ha csak egy forrás alapján dolgozol, akkor azt jelenítsd meg, linkeld be.
 • Ne plagizálj. Azon túl, hogy a másolásnak jogi következményei lehetnek, ráadásul eredményt sem hoz neked. A Google nem mutat meg egy keresésre két ugyanolyan vagy nagyon hasonló találatot. Azt fogja választani, amelyik weboldal hitelesebb, több linkje van, hosszabb ideje működik. Kezdetben ez úgysem te lennél.

A lényeg, hogy rendszeresen publikálj, és a cikkeket bátran oszd is meg a közösségi médiában. A legjobb, ha már most indítasz egy szakmai Facebook oldalt, ahová kiposztolod ezeket. A rendszeresen azt jelenti, bármilyen rendszerességű lehetsz: írhatsz hetente, kéthetente vagy havonta. A lényeg, hogy ne állj le vele.

Az első fél-egy évben mivel nem kell törődnöd?

 • Ne használj kategóriákat és címkéket a bejegyzéseidhez.
 • Nem kell a dizájnra összpontosítanod, csak ha van rá energiád az írás után is.
 • Nem kell kulcsszókutatással foglalkoznod.

Mi fontos már az első bejegyzéseknél is?

Csak 3+1 ilyen dolog van!

Amikor megírsz egy bejegyzést, bármelyik SEO plugint is választottad, használd! Az első 3 legfontosabb tényező a SEO cím, az URL és a meta leírás. Keresd meg, hol férsz hozzá ezekhez! (A RankMath-ban Snippetnek hívják a szerkesztési lehetőséget, a Yoast-ban Google előnézetnek.)

Ezek nagyon fontos adatai a bejegyzéseknek, megmutatom, miért!

Ha rákeresel valamire, ez a három adat jelenik meg a Google találati listájában minden találatnál. Ráadásul az oldalad tartalmának meghatározásához, rangsorolásához is figyelembe veszi őket a Google!

egy bejegyzése metaadatai

Nagyon jó, ha mostantól nyitott szemmel jársz, és bármit is keresel a Google-ban, megfigyeled a találatokat! Melyik tetszik, melyik nem? Mi alapján választod ki, melyikre kattintasz?

 • SEO cím (title, SEO title)

Ez a cím jelenik meg majd a Google kereséskor mint a találat címe, és ezt látod a böngészőfülbe is beleírva, ha az oldalt megnyitod. A keresőmotorok ez alapján próbálják meg kitalálni, miről szól a bejegyzés.

Alapértelmezetten az a szöveg kerül bele, amilyen címet az egész cikkednek adtál. Ez sokszor túl hosszú vagy nem teljesen egyértelmű. Kb. 50-60 karaktered van, itt ebbe kell beleférni, de már beleszámíthat az oldalad címe is. Ha jobb jut eszedbe, később probléma nélkül megváltoztathatod.

A bemutatott példában a SEO cím: „A tengerszint feletti magasság | Túrára kattanva”. Ez tartalmazza a cikk címét, aztán egy elválasztó karaktert és az oldal címét.

Ha több, mint kb. 60 karakter, akkor nem látszik majd az egész, vagy a Google átírja rövidebbre. Te biztosan jobbat írsz, mint a Google, szóval inkább írd meg.

 • URL (permalink, keresőbarát név)

Ez lesz a bejegyzésed címe. A bemutatott példában ez “https://turarakattanva.hu/tengerszint-feletti-magassag”. Alapértelmezetten azt a címet másolja ide a plugin, amilyen címet adtál magának a bejegyzésnek. Persze átalakítja, kiszedi az ékezeteket, a szóközöket pedig kötőjelekkel helyettesíti. Ez a módszer fontos akkor is, ha te írok meg.

Ha emlékszel, az első cikkben szerepelt, hogy lehetőleg minél rövidebb domain nevet válassz, hogy az URL-ek a lehető legrövidebbek lehessenek. Érdemes a cikk linkjét is a lehető legrövidebb formában megalkotni. Legyen 2-3 szó, ékezetek nélkül, közöttük szóközök.

Ennek a cikknek például az a címe, amit a szöveg tetején látsz, hogy „Hogyan indítsd be a blogod hatékonyan?”. Ez túl hosszú lenne linknek, így lett belőle „/kezdo-blog-hatekonyan”.

A cikk publikálása után ezen már ne változtass!

 • Meta leírás (meta description, metaleírás)

Ez az oldalad reklámja. A találatok között itt kell megvillantanod, miért a tiéd a legjobb oldal a témában. Érdemes minden tudásod összeszedni, hogy 110-150 karakterben írj néhány kedvcsináló mondatot a cikkedről.

Ez a szöveg leginkább a látogatóknak szól, hogy a sok találat közül téged válasszon. Tudod: minél több látogatót vonz az oldalad, annál többet küld oda a Google, mert látja, hogy tetszik az embereknek. Később is gond nélkül frissítheted.

 • PLUSZ: Képek optimalizálása

A képek optimalizálása ugyanolyan fontos dolog, mint az előzőleg említett mezők kitöltése!

A weboldalad betöltődésének gyorsaságát döntően a képek mérete határozza meg. Ha nagyok a képek, lassabb az oldalad. Ha kicsik, akkor gyorsan betöltődik. Minél gyorsabb, annál jobb a Google szemében, és persze a felhasználóknak is jobban tetszik.

Optimalizáld a képeket! A tanfolyamon rengeteg szó esik a képek méretezéséről. Alapesetben (ha átlagos sablont használsz) legyen a képek szélessége max. 1000 px. Használj .jpg vagy .png formátumot, és a képek legyenek tömörítve.

A bejegyzésekhez használt képek mérete ne legyen 150 KB-nál nagyobb! Ha ez nem sikerül, lassan töltődik majd be az oldalad és a tárhelyed is vészesen telik majd. Soha ne tölts fel olyan képet, aminek nem ellenőrizted a méreteit!

Ezeket a tényezőket a keresőoptimalizálásban on-page elemeknek nevezik.

Mikor jelensz meg végre a keresőben?

A célod ezzel a sok munkával, hogy te is megjelenj a találati listán, amikor valaki egy olyan kifejezésre keres, amivel te is foglalkozol.

De mikor leszel közöttük? Sajnos sokat kell rá várni.

Amíg nincs legalább 20-25, viszonylag hosszú, alapos cikked (legalább 600-800 szó, de akár 2-3000 is!), nem fogsz jelentős eredményeket elérni. Utána viszont lehet, hogy robbanásszerű lesz a fejlődés! Fordítsd a tanfolyami időt arra, hogy megírod ezeket az első cikkeket! Aztán mire végzel, lesz egy szuperül működő oldalad, amit már csak a dizájnra vár!

Mi a teendő az első 20-25 bejegyzés megírása után?

Azért jó, ha szem előtt tartod a 20-as számot, hogy tudd, eljön majd az eredmények ideje. Addig lehet, hogy úgy érzed majd, senki nem olvas, senki nem lát, senki nem vesz észre. Csak írsz-írsz, és semmi nem történik. Legyen meg a 20, és léphetsz tovább!

20-25 blogbejegyzés? Legkésőbb ez az a pont, amikor már nagyon oda kell figyelni a dizájnra is. Már biztosan egyre több látogatód érkezik a keresőből, és jó, ha őket nemcsak a tartalom, hanem a kinézet is megragadja.

A saját dizájn kialakítása mellett az oldalad tartalmát is tovább tudod fejleszteni! A 20 bejegyzés nem az út vége, csak egy várható minőségi lépcső. Ezután is rendszeresen friss bejegyzéseket kell publikálnod, de elképzelhető, hogy már kicsit ritkábban is ráérsz.

Itt most nem fér el minden haladó tipp a tartalomfejlesztéssel kapcsolatban, de mindig van lehetőség továbblépni:

 • Kezdj el kulcsszókutatással foglalkozni! Írj cikkeket keresett kifejezésekre! (Fontos, hogy az eredeti témádban maradj!)
 • Írj hosszabb, átfogóbb cikkeket! Szuper, ha eléred a 800 szót, de nem túl hosszú a 2-3000 szavas bejegyzés sem.
 • Kezdd el használni a kategóriákat és a címkéket! Viszont minden kategóriát, címkét, amit bevezetsz, legalább 2 vagy több cikk esetében használd, ne legyenek árvák közöttük!
 • Használj belső linkeket! Ha az egyik cikkedben tudsz hivatkozni egy másikra, akkor tedd meg!
 • Fordíts figyelmet a gyűjtőoldalakra is! Gyűjtőoldal az, ahol az egy kategória vagy címke alá beosztott cikkeid találhatók összegyűjtve. Legyen ezeknek is szövege a bejegyzések listája előtt!
 • Írj egy-egy résztémát bemutató, átfogó, hosszú, szakértői cikket! Ez nemcsak arra jó, hogy itt be tudod linkelni a saját, apróbb részleteket bemutató cikkeidet is. A keresőmotorok is szakértőnek ismernek el a témában.

Van még egy dolog, amivel nagyot tudsz lépni, ha már “mutogatható” az oldalad! Szerezz külső, rád mutató linkeket! A legjobb lehetőség erre a vendégblogolás, mert ezzel mindenki jól jár: valaki kap tőled egy nagyszerű cikket, te pedig elhelyezhetsz benne linket a saját oldaladra.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Motiváció A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

2021. április 12.

Mennyit ér, amit megtanultál? Nos, amennyit fizetnek érte! Uhh, ez elég anyagiasan hangzik mi? Úgy vagyunk kondicionálva, hogy az ilyen megközelítést ne tartsuk helyesnek, mert az a társadalmilag PC, hogy igazából az elismerésért dolgozunk és távol áll tőlünk Mammon minden földi java és hiúsága. De ugye ez nem így van, mert sem elismerésért, sem lájkért […]

Tovább a cikkre