Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Séta a Webdesign Múzeumban

2021. június 26. | Bognár Péter

# # # # #

Múzeumba sok mindenért jár az ember: alaposabban meg lehet ismerni a tudomány, a történelem vagy  a művészet egy adott területét, inspirációt gyűjthetünk a ma is alkotó művészek lenyűgöző vagy éppen provokatív műveiből, és persze testközelből megismerhetjük a múlt nagy mestereinek munkásságát. Elgondolkozhatunk azon, honnan jöttünk, mi minden vezetett oda, ahol most tart a világ, és persze azon is, mi jöhet ezután.

A web és a webdesign egy gyakorlatias világ, ahol elsődlegesen az a célunk, hogy a felhasználóval információt közöljünk, és, lássuk be, a legtöbb esetben, hogy eladjunk neki egy terméket. Ugyanekkor persze, ez is vitathatatlanul a modern iparművészet egyik válfaja,  ami ugyanúgy megérdemelné, hogy kiállításokon csodáljuk, mint pl. a Bauhaus csőbútorai.

A kérdés persze, hogy hogyan lehet egy honlapot kiállítani, hiszen itt a számítógép képernyőjén megjelenő interaktív élmény adja az élmény lényegét. Hiába teszed be egy könyvbe, vagy nyomtatod ki és keretezed be, nem lesz ugyanaz.

A weboldalak legjobban természetesen a weben tudnak érvényesülni, de sajnos jellegükből adódóan illékony alkotásokról van szó. Milyen szerencse, hogy ugyanez a probléma másnak is szemet szúrt, így többféle módon is megcsodálhatjuk a régi idők csodás vagy éppen rettenetes képviselőit. 

Az egyik lehetőség az Internet Wayback Machine kicsit esetleges adatbázisa, itt régi honlapok elmentett változatai között keresgélgethetünk. A Wayback Machine robotjai igyekszenek a maguk teljes, interaktív valójában megőrizni a régi oldalakat és aloldalaikat, ami néha nem egyszerű feladat, sokszor találkozhatunk pl. hiányzó képekkel, de azért a lényeg a legtöbbször átjön. A nehézség persze itt az, hogy magunktól kell kitalálni, hogy mit is szeretnénk megnézni, nincs olyan tematikus vagy egyéb katalógus, ami mentén böngészgetni lehetne.

Létezik azonban egy valódi virtuális tárlat is, a Web Design Museum, ahol éppen ezt tehetjük meg. Az online múzeum csodás, tematikus gyűjteményeket kínál a tanulni vagy csak bámészkodni, nosztalgiázni vágyónak. Ugyan a lapok alapvetően itt képként jelennek meg, két opciónk is van, hogy akcióban is láthassuk őket: minden lap egyenesen be van kötve a Wayback Machine interaktív archívumába, a mára már használhatatlanná vált Flash-oldalak animációit pedig videóra rögzítve nézhetjük meg. 

Igazán csodás dolgokat találhatunk a tárlatban böngészve: a mai szemmel esetlennek tűnő 90-es évekbeli honlapok szerkesztésében is bukkanhatunk meglepően kreatív ötletekre, a kétezres évek weboldalai között pedig olyan látványos és eredeti designokkal lehet találkozni, ami miatt egy mai webdesignernek sem kellene feltétlenül szégyenkeznie. A technológia ugyan változhat, de a designerek célja az első perctől kezdve ugyanaz volt: lebilincselő, hatásos oldalakat készíteni. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange