Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Webdesigner akarok lenni!

2012. december 02. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # # #

Ez a poszt volt az, ami után megszületett az Online Webdesign Tanfolyam ötlete. Még a megboldogult webdesigner.blog.hu-n jelent meg, és sokáig volt hivatkozási forrásom a kérdésekre. Az évszám 2008, de a benne leírtak még most is megállják a helyüket. A szerzőtársam Beau, azaz Horváth Angéla grafikus, aki szintén régi motoros a szakmában.

Webdesigner akarok lenni!

Ez az Index fórumán egy 2000.-ben nyitott topic címe. Ha beírod a keresőbe, hogy webdesigner, valahol az első oldalon kidobja, akár csak ezt a blogot. Bizonyára ennek köszönhető, az a levéláradat – ha elehet ezt mondani az utóbbi 2 hónap 8! e szakma iránt nálam érdeklődő fiatal levelére.
Azthiszem ez elég magas szám ahhoz, hogy egy kicsit elgondolkozzam a kérdéskörről, vajon milyen tanácsot tudnék én adni az utánpótlásnak, milyen ez az egész szakma pro és kontra?

Mert utánpótlásra szükség van. Én nem szeretnék későbbiekben sem az irigy, saját poziciójukat féltő “öregek” közé tartozni – én sajnos találkoztam néhány ilyennel már.

Tehát előbb legyen pro 5:

1. Kreativitás és szabadság

Zsu: Igen, ez valóban egy változatos és kreatív szakma. Mégha vannak is monoton részei, unalmasnak semmiképpen nem nevezhető. A kreatívoknak az átlagnál nagyobb a mozgásterük – így előfordulhat, hogy a kollégákkal ellentétben, te többet lóghatsz kinn a városban munkaidőben – csak jöjjön már az az ötlet! Ha szabadúszó vagy, akkor pedig te osztod be az idődet (és persze a vállalt határidők)

Beau: ez így van. Életem legnyugodtabb és legkellemesebb pár hónapja volt, mikor jellemzően laptopon dolgoztam plázákban üldögélve, vagy kényelmes fotelben otthon. Viszont meggyőzni sem volt egyszerű a munkáltatóimat, hogy az adott feladathoz szükséges környezet -karakterdesign és animáció- nem feltétlen egyezik a náluk fellelhető tömény irodai élettel :-)

2. Büszke lehetsz a munkádra!

Zsu: Ha nem is kézzelfogható a munkád, de egy idő után szép, vizuális csokor köthető belőle, és jó érzés viszontlátni a bannereid, miközben internetezel, vagy tudni azt, hogy amit terveztél, azt emberek ezrei használják.

Beau: Már amelyiket :-) Kivéve ugye amelyiket legszívesebben letagadnád :-) nade erről majd később talán a kontraszekcióban.

3. Találd meg amiben a legjobb vagy!

Zsu:  Ez a vizuális csokor – másnéven portfólió fog később eladni. Koncentrálj rá sokkal jobban, mint a szépen kicicomázott CV-dre, mert egy idő után az senkit sem érdekel, csak az, hogy mit csináltál eddig. Nálam az vált be, hogy viszonylag széles palettán dolgoztam eddig – webdesign, banner, multimédiás anyagok, némi print. Így megmutatkoznak a határaid is – lehet, hogy a print mégiscsak közelebb áll hozzád, vagy rájössz, hogy egész életedben az animáció készítést kerested. Ha később specializálódsz valamely területre jobbak az esélyeid, mint annak aki mindent csinál mindenkinek. Ha úgy érzed te inkább flashben tudsz kiteljesedni, és Actionscriptekkel kelsz és fekszel, akkor egy idő után a megkeresések is igazodnak az igényeidhez és boldog leszel.
2012: az utolsó mondat ma már HTML5+CSS3-re értendő

Beau: abszolút egyetérek. Idő, céltudatosság és türelem.

4. Akár egyedül is megtanulhatod

Zsu: A tanfolyamokról nem tudok nyilatkozni, nem ismerem őket, sőt még olyat sem aki elvégzett egy ilyet. Ha mindazt megtanítják amit leírnak – nem csak érintőlegesen, akkor tök szupi, és megéri a pénzét egy ilyen alapozó, amely leginkább a stabil szoftverismeret miatt fontos. Aki eddig még nem tanult meg könyvből használni programokat, és
példákra, feladatokra van szüksége, annak nagyon hasznos lehet egy tanár jelenléte. Ha valaki érdemben tud a különféle tanfolyamokról írni, kérem tegye meg a kommentben!
2012: ekkor egyáltalán nem volt kifejezetten webdesigner képzés, se online, se offline. Az OWT ötletzigóta volt.

Beau: dettó= nem ismerem ezeket tanfolyamokat és egy kollégám sincs aki ilyet végzett volna

5. Biztosíthatja a megélhetésed

Zsu: Hogy a mocskos anyagiakról is beszéljünk… igen, jól lehet vele keresni.

Beau: Már amikor :-D

Kontrázzunk:

1. Kreativitás és rabiga

Zsu: A kreatív hívószónak tekinthető, és azt engedi sejtetni, hogy egész nap csak rajzolgatni kell. Tudod mi az a latte art? A tejhabra rittyentett minták, amelyektől a latte az egyik legtöbbet kért kávétípus. Pedig egy barista is előbb mindent megtanul a kávéról, a kávékészítésről, a különböző gépek használatáról, és csak a végén jut el oda, hogy most akkor szivecske legyen, vagy kisvirág…

A kreativitás a hajtóerő, amiért csinálni akarod ezt az egészet – hogy kiéld, hogy alkoss, hogy sziporkázz. Viszont baromi nehéz megrendelésre kreatívnak lenni. Hogy akkor is viríts valamit, ha éppen szar napod van, és ez nem látsszon a munkádon. Mellesleg megjegyzem, hogy nálam a leadás előtti napok a legtermékenyebbek – a muszáj nagy úr, és rendkívül leleményes.
Remélem nem lessz rossz hír számodra, de a munka nagyrésze a felépítés megtervezéséről szól, úgyhogy sokkal nagyobb szükséged lesz arra a képességedre, hogy tudj rendszerben gondolkodni, minthogy ügyesen rajzolsz! Sokkal inkább egy
vizuális érzékre van szükség, hogy néhány információból, és némi hozott anyagból kép jelenjen meg a fejedben, amit aztán meg is tudsz valósítani.

Beau: Zsu nagyon finoman fogalmazott. Részemről annyival egészíteném még ki, hogy a kézi rajztudás gyakorlatilag mellőzhető. Művészeti ismeretek szintén. Nem árt némi színtan ugyan, de ne vidd túlzásba mert még a végén zavarba hozod szegény embert, aki “csak egy weboldalt szeretne”.

Ami nélkülözhetetlen: ha webre gyártasz dolgokat nem mellőzheted a formai és tartalmi követelmények minél részletesebb ismeretét.
– Jobb úgy tervezni, hogy a html-es kolléga ne kínlódjon vele nagyon. Ha akár egy kicsit is ismered a design felvágásának menetét már tudsz úgy tervezni, hogy ne akarjon elküldeni a pokolba, míg a látványtervedből valódi weboldalt készít.
– A psd forrásaid belseje legyen jól felépített struktúra. Nevezd el a layereket. Rendezd őket mappákba. Gondolj arra, aki utánad nyitja meg őket.
-Illetve még valami, amire nagyon-nagyon-nagy szükséged lesz: tudod kell kezelni a kedves kliensed. Akkor is ha maga sem tudja mit akar. Akkor is ha eszméletlen elképzelései vannak. Akkor is, ha minden levélváltáskor kitalál valamit, amit
szerinte még bele lehetne illeszteni a koncepcióba és ezzel újra és újra át kell dolgoznod az eddigi munkád. Szerencsés eset, csaknem luxus, ahol “tolmács” áll közted és a megrendelő között, például egy projektmanager vagy sales személyében, de előfordulhat, hogy neked kell kommunikálnod vele. Van, mikor olyan személy akivel a való életben szóba sem állnál, ha nem kötelezne a szerződésed. Nem kell szeretned őket, de igyekezz megtartani a higadtságod, és a türelmed.

2. Nem marad fenn a neved a történelemkönyvekben

Zsu:  A munkáid nem az örökkévalóságnak szólnak, hanem egy kampány erejéig, vagy max. 1-3 évre. A legtöbb honlap 3 év után biztosan arculatot cserél, vagy frissít. Ami nem feltétlenül baj, mert ennyi idő alatt sokat fejlődhetsz, és már nem feltétlenül vállalod fel a kezdeti zsengéket, de néha kellemetlen érzés szembesülni azzal, hogy a design amit terveztél visszatért a semmibe, ahonnan jött.

Beau: Archiválni! Archiválni! Sose dobd ki a forrásaidat! Még jól jöhetnek.

3. Ez nem önmegvalósításra való

Zsu: Ez a portfólió dolog is visszás tud lenni. Ha a saját anyagod csillivilli, de a benne lévő munkák azt a szintet nem ütik meg, akkor esetleg ez azt a képt tükrözi rólad, hogy

  • túlságosan ráérsz bütykölni a saját oldalad, ergo nincs más megrendelésed
  • más munkákban nem vagy olyan alapos, vagy kreatív, vagy…

Ha túl purintán, vagy egyáltalán nincs valamilyen formában összeszedve, akkor egyrészt nagyon kitolsz magaddal, márészt úgytűnik még erre sem vagy képes, mi várható akkor tőled. A bemutatkozó anyagod legyen egyszerű, és könnyen áttekinthető. Mikor nemrégiben munkatársat kerestem, bizony elszörnyedtem, hogy a kollégák némelyike hogyan küldi el az anyagát – volt ott word doksiba bepréselt tervektől átláthatatlan zenélő, pörgő-forgó flash oldalig minden. Tudom, hogy most azt kérdezed, honnan vehetnél portfóliót, amíg nincsenek munkáid. Tervezz fiktív oldalakat, vagy készíts el már meglévőket jobban, másképp. A tudásszinted már ezeken a munkákon is látszik, és fejlődik.

Beau:  A saját weboldalad előző dizájnjait is beillesztheted. Én mindig szívesen böngészem meg a portfoliók ilyen szekcióit. :-) Saját személyes véleményem, hogy nem okvetlen baj, ha a saját oldal túlragyogja a megrendelésre készített dizájnokat. Ha ilyet látok mindíg az jut eszembe: megint egy tehetség, aki kénytelen széklábakat faragni.

4. Örökké tartó tanulás

Zsu: Ha a szoftvereket esetleg már jól kezeled, a tanulás nem ért véget, sőt… A szoftverek nagyon sok mindent tudnak, de bizony ki is kell varázsolni belőlük, maguktól nem nagyon tesznek semmit. Biztosan meglepődsz, de én a Photoshop tudásának kb. 10%-át használom, és ez az új verziókkal folyamatosan csökken.
Ez annak is köszönhető, hogy annyiféle területen felhasználható – én pl. egy évben ha 5x retusálok vmit, már sokat mondok. Van aki egész nap ezt csinálja, de az egy másik szakma. A weben irdatlan mennyiségű segédanyag, tutorial található, akinek ez könnyebbség annak már videós formában is egészen az alapoktól – elég, ha a Youtube-on a Photoshopra keresel.
Hogy hol találod meg ezeket? Tanulj meg keresni! Komolyan! Ha nem válik természetes közegeddé az internet, akkor nem fogsz tudni rá tervezni.

Beau: Elég sokan fordulnak hozzám, főleg külföldről, Photoshopos segélykérésekkel.. Ha lenne több karitatív vénám, egy hónapból egy teljes hetet biztos el tudnék tölteni azzal, hogy az ilyen típusú levelekre válaszolok, kimerítő részletességgel, képekel mellékelve… egy ideig reagáltam is rájuk türelmem és energiám fügvényében, de hamar rájöttem, hogy van akinek nem tudok eleget segíteni.
Azt vettem észre, hogy a legtöbben egyszerűen lusták gondolkozni, összekombinálni a Photoshop, vagy bármely más program lászólag különálló funkcióit.
A weboldal tervezés, a Photoshopos munka, a html váz elkészítése mind a többszörösen összetett mondathoz hasonlít, melynek a design még csak nem is az első része.
(Ahogy Zsu is mondta-feljebb:-)

5. Pénzpénzpénz.

Zsu: Előbb legyen meg a gyakorlat. Aztán vannak itt még ilyenek, hogy egy jó erős gép az alap, és egy nagy monitor sem árt, vagy kettő – a jobbik fajtából (egésznap pixeleket fogsz tologatni, a munkaeszközön ne spórolj).
2012: vegyél monitorszemüveget, mert vakulni fogsz! 

Aztán eljő az idő, amikor a tört szoftverből dobozos lesz – itt már bizonyosan lerúgod a szomszédpisti jelzőt, és ezzel az árakat is. S bár a szellemi munka anyagbefektetése viszonylag alacsony költség – néhány kávéval elpörgök egész nap – szükséged lesz még fontokra, és rengeteg fotóra, nem árt ha van egy tárhelyed, domained, költeni fogsz szakkönyvekre (alsó hangon 4-5 ezer), ebook-okra…..

Beau: Nekem személy szerint már jó ideje két monitorom van.. egyik sem kicsi :-) Időközben beszereztem több DVD-re rúgó stock fotó mennyiséget, rengeteg stock psd file-t készítettem össze, hogy ne kelljen mindent többször is legyártani. Ugyanez igaz a számos DVD-re rúgó vektoros anyagaimról. Ha nem statikus honlapot akarsz, akkor bejönnek az olyan kiadások, hogy egy php-t kezelő weboldal fenntartása jóval több idő, pénz és energia. Ha interneten rendeled a nyersanyagaidat (stock-ok) ott rendsezrint dombornyomott kártyát kérnek. Ha szeretnél laptopon (is) dolgozni, akkor hamar rájösz hogy 1 közepesen megfelelő grafikai munkálra szánt hordozható gép árából már egy igen izmos asztalit is összerakhatnál.

Csupa “apróság”, de …)

2012: Beau nemrégiben a saját blogján újat írást hozott le, elsősorban leendő grafikusoknak, érdemes azt is elolvasni, és a realizmus határain belül mérlegelni a sorsunkat.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange