Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Vásárlói vélemények a weboldalon

2021. február 24. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Az értékesítési weboldalak egyik fontos eleme a vásárlói vagy ügyfélvélemények rész, amely egy bizalmi elem. Azt most tegyük félre, hogy ezek a vélemények mennyire valósak vagy nem valósak – de a látogató meggyőzésének komoly eszközei.

Azonban az sem mindegy, hogy ezek a vélemények hogyan jelennek meg az oldalon, mennyire hitelesek, mennyire vannak szem előtt, hogyan vannak formázva.

Egy átlagos honlapon ez így néz ki:

Ez a fajta elrendezés pont azt sugallja, hogy bekapcsoltad a websablonodban a vásárlói vélemények modult és benne felejtetted a sablonokat. Ez is több, mint a semmi, de felhasználói szempontból itt csak az látszik, hogy Gipsz Jakab mondott valamit, azaz ha nem cseréled ki a neveket és a lorem ipsumot, nagyjából egyformán hatékony. 

A vásárlók többsége már nem hisz az ilyen ajánlóknak, mert tudják, hogy nem igaziak pl. Ilyenekkel van tele az összes fogyasztószer, egészségügyi termék értékesítési oldala. Az ajánló arcok meg megvásárolható stock fotók. Ezen a helyzeten nyilván csak valódi véleményekkel, ismert vagy leinformálható ügyfélvéleményekkel lehet javítani .

De sokat számít az elrendezés is, ami illeszkedik a honlap többi részéhez, nem a sztenderd, nem csak úgy be lett rakva, mert kérték, hanem látszik, hogy tudatos része az egységnek.

Miket vegyél figyelembe ügyfél ajánlások tervezésekor?

A tanulóinkon látom, hogy adott funkciók ábrázolásába beleragadnak és minden honlapterven ismétlik, pedig egy ilyen funkció esetén is számos dolgot kell belekalkulálni abba, hogy melyik megjelenítési módot választod:

Mennyi vélemény lesz?
Nyilván ha csak egy vagy három, akkor nincs szükség lapozásra. Ha viszont sok, akkor ki kell találni, hogyan lesz áttekinthető, hiszen 30 véleményt már nem szerencsés betölteni egy carousel lapozóba.

Milyen hosszúak a vélemények?

Érdemes minden hasonlóan megjelenített szöveget mindig hasonló karakterszámra kihozni, de ez ügyfélvisszajelzéseknél ugye nehéz, mert az egyik ember szűkszavú, míg a másik szószártyár.

Van-e az ügyfelekről kép? Kell-e linkelni a honlapját, közösségi felületét?

Mert akkor ezekkel tervezni kell, kép helyet kialakítani, url-t, ikonokat elhelyezni

Milyen más értékelési módokat kell még megjeleníteni?

Pontozás, csillagozás gyakori tetszési index webáruházaknál, de a like is egy mérőszám

Ezek ismeretében számos elrendezési mód közül válogathatunk, nem kell ugyanazt a sémát alkalmazni. Kezdő tervezőként azt javaslom, hogy ne próbáld meg újra feltalálni a kereket, használj bátran mások által bevált megoldásokat. Ez nem másolás, ezeket úgy tekintsd mint bevált recepteket, hiszen akiről “másolod” sem valószínű, hogy ő találta ki. A grafikai megjelenítését pedig már szabadon testreszabhatod, mint forma, szín, betűtípusok etc.

Majd amikor ezek már csuklóból mennek, úgyis lesznek dolgok, amit másképp oldasz meg, mint mások, amire lesz saját recepted.Ha legközelebb megakadsz, hogy hogy is néz ki egy ilyen, hogyan lehetne másképp megtervezni az ügyfél ajánlások, vélemények részt a weboldalon, nézz körül ezek között, illetve arra biztatunk, hogy legyen meg a saját gyűjteményed is.

forrás: UI8
forrás: Josh Rogers
forrás: Artstation
forrás: Kissmetrics
forrás: UI8
forrás: DailyUI
forrás: Neil Pearce
forrás: Shopify
forrás: Materialblog
forrás: Dribbbble
forrás: UI8
forrás: Envato
forrás: Dribbble
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange