Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

A legnagyobbak színei – A Fortune 500-as cégek színpalettái

2021. március 01. | Bognár Péter

# # # # #

A paletta kiválasztása minden design-projekt sarkalatos pontja: a megfelelő színek kiválasztásával már magában stabil lábakra állíthatunk egy brandet – de éppen emiatt, a színekkel bíbelődni az egyik legnagyobb fejfájást okozó pontja is az egész arculattervezési folyamatnak. A jó designer mindig ihletet, inspirációt keres – adja hát magát a gondolat, hogy a legnagyobbakat vegyük nagyító alá, olyan brandeket, amelyek közül számos egészen a bőrünk alá ivódott, így talán észre sem vesszük, hogyan, mitől is működnek, ha valaki nem segít más szemszögből megmutatni őket.

Fortune 500-as cégek logói
Forrás: Bold Web Design

Az ausztrál Bold Web Design csapata gondolt egyet, és kicsit megkönnyítette a dolgunkat ebben a keresgélésben: blogjukon egy fantasztikus interaktív eszközbe szerkesztve összeszedték a Fortune 500, azaz az amerikai piac 500 aktuálisan legnagyobb cégének logóját és céges palettáját. Igazán le a kalappal előttük, fantasztikus munkát végeztek, és, bár a rend kedvéért leszögezik, hogy a honlapon látható palettákat helyenként magukról a cégek oldalairól gyűjtötték be, azaz nem mindig a hivatalos céges style guide-okból származnak, egészen szédítő ilyen sűrűségben látni egyben ennyi inspiráló összeállítást.

Forrás: Bold Web Design

A honlapra látogatva ABC-sorrendben az első 100 cég logójával találjuk szemközt magunkat, de egy-egy klikkel a lista százasonként lépkedve tovább bővíthető. Érdekes lehetőség, hogy a táblázat a cégek profilja szerint is szűrhető – így akár azt is megvizsgálhatjuk, milyen közös vagy éppen eltérő motívumokat találhatunk az élelmiszer-, a gyógyszeripar, vagy éppen a szállítmányozás legnagyobb képviselőinek logói és palettái között. A cégekre kattintva szép, minimalista elrendezésben a logó mellett az elsődleges és másodlagos színsor köszön ránk, előzékeny módon a színek hexadecimális kódjaival kiegészítve – nem kell sokat bajlódni, ha kölcsön akarnánk venni egyet-kettőt közülük a saját terveinkhez.

Bár a Fortune 500 lista sok olyan céget is tartalmaz, ami Európában, pláne Magyarországon kevésbé van jelen, azért nem kevés jól ismert névvel és palettával találkozhatunk a tömegben, mint például az Amazon,

Forrás: Bold Web Design

a Mastercard,


a UPS,


a Netflix,

vagy éppen kedvencünk, az Adobe.

Sok olyan név lesz a listán, akiről még életedben nem hallottál, de egyben biztos lehetsz, hogy a legnagyobb (és legdrágább) ügynökségek dolgoztak az arculatukon, így egészen biztos, hogy érdemes odafigyelni rájuk.

Persze a paletta magában csak az egyik fele a teljes történetnek, még izgalmasabb gyakorlat a színsorok alapos vizsgálata után meglátogatni az adott cégek honlapját, és élesben is látni ugyanezeket a színeket, igazi mesterkurzus alaposan elmélyedni bennük! Nosza rajta, várnak az ötletek!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange