Barion Pixel
Inspiráció

A legnagyobbak színei – A Fortune 500-as cégek színpalettái

2021. március 01. | Bognár Péter

# # # # #

A paletta kiválasztása minden design-projekt sarkalatos pontja: a megfelelő színek kiválasztásával már magában stabil lábakra állíthatunk egy brandet – de éppen emiatt, a színekkel bíbelődni az egyik legnagyobb fejfájást okozó pontja is az egész arculattervezési folyamatnak. A jó designer mindig ihletet, inspirációt keres – adja hát magát a gondolat, hogy a legnagyobbakat vegyük nagyító alá, olyan brandeket, amelyek közül számos egészen a bőrünk alá ivódott, így talán észre sem vesszük, hogyan, mitől is működnek, ha valaki nem segít más szemszögből megmutatni őket.

Fortune 500-as cégek logói
Forrás: Bold Web Design

Az ausztrál Bold Web Design csapata gondolt egyet, és kicsit megkönnyítette a dolgunkat ebben a keresgélésben: blogjukon egy fantasztikus interaktív eszközbe szerkesztve összeszedték a Fortune 500, azaz az amerikai piac 500 aktuálisan legnagyobb cégének logóját és céges palettáját. Igazán le a kalappal előttük, fantasztikus munkát végeztek, és, bár a rend kedvéért leszögezik, hogy a honlapon látható palettákat helyenként magukról a cégek oldalairól gyűjtötték be, azaz nem mindig a hivatalos céges style guide-okból származnak, egészen szédítő ilyen sűrűségben látni egyben ennyi inspiráló összeállítást.

blank
Forrás: Bold Web Design

A honlapra látogatva ABC-sorrendben az első 100 cég logójával találjuk szemközt magunkat, de egy-egy klikkel a lista százasonként lépkedve tovább bővíthető. Érdekes lehetőség, hogy a táblázat a cégek profilja szerint is szűrhető – így akár azt is megvizsgálhatjuk, milyen közös vagy éppen eltérő motívumokat találhatunk az élelmiszer-, a gyógyszeripar, vagy éppen a szállítmányozás legnagyobb képviselőinek logói és palettái között. A cégekre kattintva szép, minimalista elrendezésben a logó mellett az elsődleges és másodlagos színsor köszön ránk, előzékeny módon a színek hexadecimális kódjaival kiegészítve – nem kell sokat bajlódni, ha kölcsön akarnánk venni egyet-kettőt közülük a saját terveinkhez.

Bár a Fortune 500 lista sok olyan céget is tartalmaz, ami Európában, pláne Magyarországon kevésbé van jelen, azért nem kevés jól ismert névvel és palettával találkozhatunk a tömegben, mint például az Amazon,

blank
Forrás: Bold Web Design

a Mastercard,

blank


a UPS,

blank


a Netflix,

blank

vagy éppen kedvencünk, az Adobe.

blank

Sok olyan név lesz a listán, akiről még életedben nem hallottál, de egyben biztos lehetsz, hogy a legnagyobb (és legdrágább) ügynökségek dolgoztak az arculatukon, így egészen biztos, hogy érdemes odafigyelni rájuk.

Persze a paletta magában csak az egyik fele a teljes történetnek, még izgalmasabb gyakorlat a színsorok alapos vizsgálata után meglátogatni az adott cégek honlapját, és élesben is látni ugyanezeket a színeket, igazi mesterkurzus alaposan elmélyedni bennük! Nosza rajta, várnak az ötletek!

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Motiváció A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

A szabadúszó webdesignerek egyik rémálma: az árazás

2021. április 12.

Mennyit ér, amit megtanultál? Nos, amennyit fizetnek érte! Uhh, ez elég anyagiasan hangzik mi? Úgy vagyunk kondicionálva, hogy az ilyen megközelítést ne tartsuk helyesnek, mert az a társadalmilag PC, hogy igazából az elismerésért dolgozunk és távol áll tőlünk Mammon minden földi java és hiúsága. De ugye ez nem így van, mert sem elismerésért, sem lájkért […]

Tovább a cikkre