Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

A legnagyobbak színei – A Fortune 500-as cégek színpalettái

2021. március 01. | Bognár Péter

# # # # #

A paletta kiválasztása minden design-projekt sarkalatos pontja: a megfelelő színek kiválasztásával már magában stabil lábakra állíthatunk egy brandet – de éppen emiatt, a színekkel bíbelődni az egyik legnagyobb fejfájást okozó pontja is az egész arculattervezési folyamatnak. A jó designer mindig ihletet, inspirációt keres – adja hát magát a gondolat, hogy a legnagyobbakat vegyük nagyító alá, olyan brandeket, amelyek közül számos egészen a bőrünk alá ivódott, így talán észre sem vesszük, hogyan, mitől is működnek, ha valaki nem segít más szemszögből megmutatni őket.

Fortune 500-as cégek logói
Forrás: Bold Web Design

Az ausztrál Bold Web Design csapata gondolt egyet, és kicsit megkönnyítette a dolgunkat ebben a keresgélésben: blogjukon egy fantasztikus interaktív eszközbe szerkesztve összeszedték a Fortune 500, azaz az amerikai piac 500 aktuálisan legnagyobb cégének logóját és céges palettáját. Igazán le a kalappal előttük, fantasztikus munkát végeztek, és, bár a rend kedvéért leszögezik, hogy a honlapon látható palettákat helyenként magukról a cégek oldalairól gyűjtötték be, azaz nem mindig a hivatalos céges style guide-okból származnak, egészen szédítő ilyen sűrűségben látni egyben ennyi inspiráló összeállítást.

Forrás: Bold Web Design

A honlapra látogatva ABC-sorrendben az első 100 cég logójával találjuk szemközt magunkat, de egy-egy klikkel a lista százasonként lépkedve tovább bővíthető. Érdekes lehetőség, hogy a táblázat a cégek profilja szerint is szűrhető – így akár azt is megvizsgálhatjuk, milyen közös vagy éppen eltérő motívumokat találhatunk az élelmiszer-, a gyógyszeripar, vagy éppen a szállítmányozás legnagyobb képviselőinek logói és palettái között. A cégekre kattintva szép, minimalista elrendezésben a logó mellett az elsődleges és másodlagos színsor köszön ránk, előzékeny módon a színek hexadecimális kódjaival kiegészítve – nem kell sokat bajlódni, ha kölcsön akarnánk venni egyet-kettőt közülük a saját terveinkhez.

Bár a Fortune 500 lista sok olyan céget is tartalmaz, ami Európában, pláne Magyarországon kevésbé van jelen, azért nem kevés jól ismert névvel és palettával találkozhatunk a tömegben, mint például az Amazon,

Forrás: Bold Web Design

a Mastercard,


a UPS,


a Netflix,

vagy éppen kedvencünk, az Adobe.

Sok olyan név lesz a listán, akiről még életedben nem hallottál, de egyben biztos lehetsz, hogy a legnagyobb (és legdrágább) ügynökségek dolgoztak az arculatukon, így egészen biztos, hogy érdemes odafigyelni rájuk.

Persze a paletta magában csak az egyik fele a teljes történetnek, még izgalmasabb gyakorlat a színsorok alapos vizsgálata után meglátogatni az adott cégek honlapját, és élesben is látni ugyanezeket a színeket, igazi mesterkurzus alaposan elmélyedni bennük! Nosza rajta, várnak az ötletek!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange