Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Új oktatónk: Pócsik Emese webdesigner

2016. november 25. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Emese pályafutását régóta követem, hiszen tulajdonképpen konkurensek vagyunk. A webdesign blogjába lehetetlenség nem belefutni annak, aki webdesign témában keresgél. Pont ezért tudom, hogy amit csinál az szakmailag hiteles, kiváló minőségű, üzleti szemléletű munka.

Pár hónapja kezdtünk el beszélgetni azon, hogy milyen jó lenne ha a sok év alatt összegyűlt tudását ő is átadná, hiszen ahány tervező annyi féle munkamódszer. Szó szót követett és végre elmondhatom, hogy Emese januártól az OWT keretein belül fog oktatni, első körben webdesignt és sitebuildinget. Ismerjétek meg Ti is Emesét!

Pócsik Emese webdesigner

Hogyan lettél webdesigner?

Sport suli után informatika tagozatos gimibe mentem. Akkor még informatikusnak hívtak mindenkit, aki valamilyen módon, számítógépen dolgozott, gondoltam jó lesz nekem is, amíg kitalálom, mi szeretnék lenni. Aztán végül is nem találtam ki, az egész, csak úgy alakult. Gimi után a képzőművészetire nem vettek fel, így folytattam tovább mérnök informatikus szakon.

Nagyon sok mindent megtanultam az egyetemen, nah persze semmi olyat, ami most szakmába vág. De megtanultam mi az, hogy határidő, stressz tűrés, csapatmunka és hogy a valódi, kézzelfogható eredményhez sokkal több másfajta kompetencia is kell, mintsem egy-egy programozási nyelv kifogástalan ismerete.

Csináltam már az egyetemen is honlapdesignokat, meg szakest plakátot, de még nem hivatásszerűen. Döbbenet, de a veszprémi fiatalok egyetemi magazinja a mai napig az én – lassan 10 éve készült – designommal fut. Hát mi az a logó??? :D Igen, én is kezdtem valahol.

vefi-1

Szóval innen indult. Aztán közben rájöttem az egyetemen, hogy nem akarok programozó lenni. Legalább is abban az értelemben, amilyen szakra ott beiratkoztam. Nem akartam multihoz menni, nem akartam egy irodában 9-17 ig végtelen kódsorokban elveszni.

Valami kreatívat szerettem volna, valami szépet, valami érdekeset, amiben még is ott van egy kicsi kódolás.
Így jött a webdesign. Amiről természetesen akkor még nem tudtam, hogy valójában az az online marketing kisöccse. Ahogy az lenni szokott, eleinte ismerősöknek csináltam weboldalt, barátoknak blogot, szívességből plakátokat, közben folyamatosan tanultam. Rengeteg weboldalt átnéztem a neten, kielemeztem, kijegyzeteltem papírra, hogy mit látok, bújtam a forráskódokat. Így tanultam meg fokozatosan mindent, autodidakta módon.

Akkor döntöttem el, hogy hivatásszerűen akarom űzni, és valóban ebből élni, amikor megcsináltam a saját portfólió oldalamat és kitettem a munkáimat a nagyvilágnak. Azóta nagyon sok év eltelt, majdnem 10, jó és rossz pillanatokkal egyaránt.

Amikor megnyered az első pályázatot, amikor látod TV reklámban a logót, amit terveztél, amikor nagy kivetítőn mutatják a designodat a publikumnak, az leírhatatlan. Amikor megéled az első kiégésed és padlón vagy, hát az is. Ami biztos, hogy soha egy percre sem bántam meg, hogy ezt a pályát választottam. Rengeteg időt és energiát fektettem bele abba, hogy most azt csinálhassam, amit szeretek, és úgy, hogy ebbe a világon senki szól bele.

Ízelítő a munkáimból:

my-work-1-1

Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdik el tanulni a webdesignt?

Először is nagyon szerencsések vagytok, hogy létezik ez a tanfolyam. Az én időmben a fél karomat odaadtam volna, ha akármilyen ilyen irányú képzés létezik.

A másik jó dolog, hogy nagyon letisztult a webdesign az elmúlt években. Nincsenek sallangok, felesleges cicoma, így sokkal könnyebb megérteni, hogy egyáltalán mi a webdesign funkciója.

Pár szakmai jó tanács:

 • Légy türelmes
  Bárki bármit mond, ez egy nehéz szakma, összetett, sok kompetenciát igényel. Időbe fog telni mire, mindent elsajátítasz és magabiztos, jó szakemberré válsz. Sokba. Évekbe. De csak legyél türelemmel, ne akarj mindent azonnal. Rómát sem egy nap alatt építették.
 • Gyakorolj sokat
  Az elméleti háttértudás fontos, de a praktikum és a gyakorlati probléma megoldás akkor fog jönni, ha minél több feladatot megoldasz. Lépésről lépésre haladj az egyre nagyobb kihívások felé. Gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni!
 • Tiszteld és becsüld a saját munkádat
  A munkádnak és az időnek értéke és ára van, ezt soha ne feledd! Ne becsüld alá a saját tudásod, amiben jó vagy, arra legyél büszke és ne csináld ingyen.
 • Viseld jól a kritikát
  Ha designer leszel számolnod kell azzal, hogy a munkádat, nagyon sok ember fogja látni a neten. És nem mindenkinek fog tetszeni és esetleg szóvá is fogja tenni. De ettől nem kell megijedni, sem elkeseredni, tanulsz belőle, legközelebb jobban sikerül majd.
 • Tedd le az egót
  A webdesign nem öncélú művészkedés. Ez egy marketing tevékenységet támogató szolgáltatás. Felelősséged lesz abban, hogy egy vállalkozás mennyire sikeres a neten. Nem rólad szól, ezt tartsd szem előtt.
 • Már most iratkozz be stressz kezelés tanfolyamra
  Nah jó ez túlzás, de legyen terved arra, hogy hogyan fogod megőrizni a mentális egészségedet. Ez kőkemény szellemi munka, valamivel vissza kell töltened, a tervezéskor felhasznált energiát. Van, hogy valamit ki kell javítani 10x, vagy 20x, acélozd meg az idegeidet.
  Alkalmazkodj
  Az evolúció során is azt tudott fent maradni, aki viszonylag gyorsan tudott alkalmazkodni a környezeti változásokhoz. A webes követelmények, trendek, irányelvek is változnak, a munkamódszer is, a piac is, minden. Alkalmazkodni kell.
 • Hatékony időbeosztás
  A lehetetlen küldetés. A mai embernek egész egyszerűen több feladata van, mint amennyi belefér az idejébe. Vagy csak én vígasztalom magam ezzel, amikor a mosogatóra nézek? A megoldás az, ha priorizálsz és a feladatokat osztod be, nem az idődet, mert bizony időből mindennap ugyan annyi van.
 • Élvezd, amit csinálsz
  Ha most kezded el, ezzel biztosan nem lesz probléma, mert tervezés közben folyamatosan flow élményed lesz. Annyira bele lehet merülni, hogy minden más elröpül mellette. Talán még azt sem hallod meg, amikor szólnak hozzád.

Mit szeretsz a munkádban leginkább és mi az, amit kevésbé?

Leginkább az életformát szeretem, ezt az egész kis miliőt, amit szabadúszóként évek alatt felépítettem. A saját magam főnöke vagyok, annak dolgozom, akinek szeretnék, úgy osztom be az időmet, ahogy szeretném. Nem vagyok korlátozva semmilyen módon, így tudom kihozni képességeimből a legjobbat.

Leülök a kávémmal, vagy akár pohár borommal az asztalom elé és tervezhetek a saját tempómban. Ha úgy tartja kedvem egy órát játszom. Ha úgy tartja kedvem egésznap sorozatot nézek. Ha úgy tartja kedvem és elkap az agyrobbanás, akkor nem birok leállni és 20 órát dolgozom.

Régebben imádtam a grafikai tervezés részét a honlap készítésnek. Az utóbbi években viszont egyre inkább a kódoláshoz húzok. Szívesen dolgozom mások grafikai tervéből is akár. Szeretem látni, amikor valami életre kel, működik, kattintható, pörög, forog és nem utolsó sorban termeli a bevételt.

Amit kevésbé szeretek az a sok adminisztráció, papírmunka, e-mail, telefon stb. Már jó párszor megfordult a fejemben, hogy kellene egy titkárnő.

Milyen típusú, témájú honlapokon dolgozol szívesen? Van kedvenced a munkáid közül?

Nagyon sok féle honlapot csináltam már, egyszerű személyes honlapot, önkormányzati portált, női magazint, webáruházat, még egy közösségi oldal megvalósításában is részt vettem.

Szeretek olyan cégekkel együtt dolgozni, akik komolyan veszik az internetes megjelenésüket és az online vevőszerzést. Ha nincs az oldalnak célja, akkor igazából nincs mit csinálunk, hiába húzogatom a vonalakat.

A személyes honlapokat is nagyon szeretem, sokkal „lazábban” lehet tervezni, nincs annyira megkötve az ember keze, nagyon sok olyan dolgot bele lehet vinni a designba, amit például egy webáruház tervezésbe nem.

cottage-carpets-view-1

A két kedvenc saját munkám az evergreen.ca és a cottagecarpets.ca. Mindkét oldal elég nagy, sok szöveges tartalommal, jó képekkel és videókkal dolgoztunk. Emellett rendszeresen újítjuk, mindig naprakészen tartjuk. Nem a megszokott színeket használtuk, még is nagyon jó lett az összkép. Jó rájuk nézni.

Mit csinálsz, amikor nem weboldalakat tervezel?

 • Hobby szinten foglalkozom szabadkézi grafikával, rajzolgatok, festegetek.
 • Nagy szerelmem a digitális festészet, ami egyelőre hobby, de kitudja, egyszer lehet, hogy hivatás lesz.
 • Imádok főzni (állítólag jól is csinálom ), szeretek kísérletezni, új fűszerek kipróbálni, díszíteni.
 • Több évig táncoltam csoportos formációkban, versenyeztünk, fellépésekre jártunk. Mostanában inkább a jógával ismerkedem.
 • Unhatatlanul nézem a legnépszerűbb sorozatokat és egy gamer is megbújt bennem, hatalmas Tomb Raider fan vagyok.
 • Gyűjtöm a cipőket. Hatalmas repertoárom van magas sarkúból. Miért nem keresett még egy cipő webáruház? Nem tudom ;)

Üdv az OWT-n Emese!

Ha szeretnél hasonló kreatív munkát végezni, szabadabban, kötetlenebbül élni, akkor Téged is várunk képzésünkön!

 

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange