Barion Pixel
Segédlet

Új ingyenes betűkészlet-forrás: itt a Fontshare

2021. április 06. | Bognár Péter

# # # # # #

India és az indiai IT szakemberek jelenléte egyre kikerülhetetlenebb modern világunkban. Az Indian Type Foundry neve lehet, hogy nem cseng olyan ismerősen, mint egyes óriáscégeké, de a honlapjukat megnézve azt láthatjuk, hogy az ahmendabadi székhelyű betűtípus-faragó cég a legnagyobbak számára metszett már fontokat, az ügyfeleik között ott van a Disney, a Sony, az Apple, a Google, a Starbucks és a Samsung is. Mindenesetre leszögezhetjük, hogy nem kispályás játékosokról van szó. 

Mindez persze csak futó érdekesség lenne, ha nem gondoltak volna egy nagyot, és indítanak be most tavasszal egy új, egalitárius szellemiségű projektet, mégpedig a Fontshare nevű weboldalt. A terv lényege, hogy az ITF, amellett, hogy diákok számára már évek óta elérhetővé tette a betükészleteit, most nyilvánosan elkötelezte magát, hogy a tulajdonát képező fontkészletek 25%-át ingyenesen a nép kezébe adja – tökéletesen ingyen, mind privát, mind üzleti felhasználásra, egyedül módosítani nem szabad őket. 

Ennek eredménye tehát a Fontshare, ahol egy nagyon tetszetős, természetesen minimalista interfészben nézhetjük át a jelenleg elérhető 50 fontot. A tervek szerint ez a szám csak növekedni fog, de így is nagyon szép a kínálat – már csak azért is, mert az ötven közül mindössze egyetlen, a Styro nevezető nem árvíztűrő, azaz nem tartalmazza a magyar nyelv különleges karaktereit. 

A fontok nagy része gyakorlatias, folyószövegben szépen érvényesülő betűtípus, kevés köztük a display jellegű, inkább csak címsorba való. Ha rákattintunk egy kiválasztott készletre, a felugró oldalon minden részletet megismerhetünk az adott szettről: láthatjuk az összes elérhető stílust (elég bőséges a kínálat), a variábilis altípusokat (ezekből is nagyon sok akad), megvizsgálhatjuk az egyes karaktereket, megnézhetjük a betűket layoutba rendezve és egy nagyon alapos információs szöveget is elolvashatunk a készlet jellemzőiről.

Ha használni is szeretnénk a remek új fontokat, két lehetőségünk van: 

  • letölthetjük őket, és self-hostinggal beépíthetjük a honlapunkba: ehhez a letöltött csomagban alapos eligazítást kapunk, és még a css fájlt is előre odakészítik. 
  • A másik megoldás a Fontshare API-ján keresztül, a Google Fontshoz hasonlóan behívni a fontkészletet, a versenytárstól ismert módon ehhez a szükséges kódokat úgy érhetjük el, hogy az “+Add Style” gomb megnyomásával begyűjtjük az összes, a weblapunkra szánt fontot, majd jobb felül a “X Style Selected” lenyíló menüben kérhetjük el a bemásolandó részleteket.

Az ITF esküszik rá, hogy a Fontshare-ből semmi profitot nem óhajt szerezni, valamint arra is, hogy az API-t használókat semmilyen módon nem követi nyomon. Mindenesetre szakértők arra intenek, hogy talán érdemes kivárni kicsit, amíg látható lesz, hogy mennyire stabilan működnek a Fontshare szerverei, mielőtt nagyobb projektekbe is API-ból hívnánk le a fontokat, addig is biztosabb a self-hosting.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre