Barion Pixel
Segédlet

Neurális szűrők a Photoshopban – ez már varázslat

2021. április 04. | Bognár Péter

# # #

Az Adobe előfizetéses modellje sok fejfájást hozott ugyan magával a designereknek, de egy pozitív hozadéka biztosan van: legalább annyi biztos, hogy a szoftverfrissítéseket egyszerűbbé tette, a szoftver mint szolgáltatás modellben természetesen minden ügyfélnek a legnaprakészebb verzió jár minden alkalmazásból, amire csak joga van. (Cserébe sosem lehet a sajátod a szoftver, de ebbe most ne menjünk bele). A Photoshop 21-es verziójának (pontosabban 21.1) tavaly ősz végi frissítésével érkeztek meg az úgynevezett neurális szűrők (neural filters) az elérhető eszközök közé.

A név már magában jelzi, hogy nem hétköznapi funkciókról van szó és valóban, ezek a bizonyos szűrők személyesen az Adobe Sensei, az Adobe évek óta fejlesztett mesterséges intelligenciája köpönyegéből bújtak ki, és olyan dolgokat képesek a fotóinkkal csinálni, ami (Steve Jobsot idézve) egyszerűen magical, pár évvel ezelőtt pedig még simán azt mondtuk volna, hogy kamu, ilyen nincs is.

A funkciókat a Filters > Neural Filters menüpont alól lehet elérni, ezzel megnyílik egy oldalmenü ami a lehetőségeinket tartalmazza. Néhány filter még béta állapotban van, ami esetünkben annyit jelent, hogy külön kell őket aktiválni, de ez persze ne akadályozzon senkit. (Létezik még egy nagy adag filter, ami annyira béta, hogy jelenleg el sem érhető, ezekre egyelőre csak szavazni lehet, hogy melyiket látnád szívesen a jövőben.)

Milyen varázslatokat is kaptunk?

Kezdjük a művészibb szűrőkkel! A Style Transfer egy gombnyomással képes a kiválasztott képre átvinni egy másik megjelölt referenciakép stílusát, például impresszionista ecsetvonásokkal javíthatod fel az képeidet (a beépített referenciák között pl. Van Gogh Csillagos éje és Munch Sikolya is szerepel). Ez papíron fantasztikus, a végeredményen viszont lehetne még csiszolni.

Kép: Adobe

A Depth-Aware Haze (Béta) költőien beködösíti a fotók hátterét, úgy hogy megkölünbözteti a távolabbi dolgokat a közelebbiektől.

A következő csoport a képeink feljavítását szolgálja remek új eszközökkel.

Az első a JPEG Artifacts Removal, ami gyönyörűen lepucolja a JPEG tömörítés okozta jól ismert foltokat a képről. 

Colorize (Béta) fekete fehér fotókat színez ki egyetlen gombnyomással, a Super Zoom (Béta) pedig minden filmes rendőrfelügyelő álma, a “nagyítsa ki!” utasítás megvalósítója: a filter a felnagyított részleteket szépen kisimítja és élessé teszi a vonalakat. A Skin Smoothing kicsit hagyományosabb szűrő, elvégre a különböző beauty filterek már elég régóta a szelfikultúra részét képezik – mindenesetre most egy valódi MI alapú megoldás is elérhető a PS-ben.

A végére hagytam a két legnagyobb durranást: a Makeup Transfer (Béta) egy referenciaképről egyszerűen lemásolja az ott látható arc sminkjét, és egyetlen gombnyomással ráfesti a megcélzott modell arcára. Eszméletlen, de ez még mindig nem minden: a legnagyobb varázslat ígéretét a Smart Portrait (Béta) funkciói hozzák, itt ugyanis a fotónkon látható portrét lehet olyan apróságokban módosítani, mint a fotóalany hangulata (mérges – meglepett – vidám spektrumon), állíthatjuk az illető korát, hajának sűrűségét, de megváltoztathatjuk azt is, merre néz a tekintete, honnan esik rá a fény, vagy hogy merre tartja az arcát.

Természetesen az eredmények néha inkább viccesek, mint bámulatra méltóak, de ezek a funkciók még egyelőre béta változatban vannak, tehát remélhetőleg a kész verzió még többre lesz képes – és persze ésszel használva így is rengeteg munkát meg tudnak takarítani, még ha utánuk valamennyire bele is kell nyúlni a képbe, hogy használhatóvá váljon a végeredmény.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

2021. június 16.

A webdesign világának kikerülhetetlen monolitja a WordPress, ez a nyílt forráskódú, idén éppen 18 éves blog-, majd weblapmotor szinte páratlan karriert futott be. Ugyanakkor, valószínűleg éppen azért, mert a nyílt forráskódú, rajongásból és ingyenesen fejlesztett projektek világából ered, és ehhez a világhoz máig is ezer szállal kötődik (lényegében máig belőle építkezik), a WP arányosan sokkal […]

Tovább a cikkre