Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

Mi kell egy webdesign vállalkozáshoz beindításához?

2020. szeptember 04. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # # #

UPDATE: A cikkben található információk elavultak lehetnek, mindenképp konzultálj egy könyvelővel, mielőtt vállalkozás indításába kezdenél!

Te! Azaz a tudásod. Ez a legfőbb összetevő. De ennyi korántsem elég.
Láttam már sok olyan tényleg ügyes és tehetséges grafikust, designert vagy fejlesztőt, aki hiába volt szakmailag kimagasló, a vállalkozás dolog nem ment neki.
Vállalkozni ma egy jó negyedórás online űrlap kitöltését jelenti a Webes ügysegéd oldalán egy ügyfélkapus hozzáféréssel. Tádám! Kész a KATA-s vállalkozás. Ez a könnyebbik fele.

Milyen tevékenységeket érdemes felvenni?

A webdesign nem képzéshez kötött tevékenység, ezekkel a szakmakódokkal számlázható:

  • 620901, Egyéb számítástechnikai tevékenység
  • 620103, Weblap tervezése (webdizájn)
  • 620104, Számítógépes programozás m.n.s.
  • 741001, Divattervezés, formatervezés, grafika, kirakatrendezés
  • 749001, Egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
  • 900301, Egyéb alkotó tevékenység

Természetesen az adott munkától függ, hogy melyik vonatkozik rá. Ezeket a vállalkozás létrehozásakor tudod hozzáadni, de a webes felületen ez is módosítható később, ha kiegészítenéd.

Bár azt mondják, hogy a KATA-s vállalkozást magad is el tudod “könyvelni”, én azt javaslom, ha nem is fizetsz havonta könyvelőt, legyen egy szakember, akivel három havonta, félévente tudsz egyeztetni a vállalkozásodat érintő kérdésekről. Ráadásul olyan könyvelőt érdemes választani, aki otthon van az online vállalkozásokban, a szellemi termékek értékesítésében, mert sajnos aki zömmel pl. építőipari vállalkozásokat vagy kereskedőket könyvel, nem feltétlenül up to date olyan ügyekben, mint MOSS áfa (ha külföldre is dolgozol) stb.

Illetve egy rahedli csoport van a Facebookon is, ahová érdemes csatlakozni, kérdezni is ha kell – ezeket is kezeld fenntartásokkal és nézz utána egy dolognak több forrásból.

Mit kell ráírni a számlára?

A számlák kötelező adattartalmával ez a bejegyzés foglalkozik, de sem az TEÁOR/VTSZ/SZJ szám feltüntetése nem kötelező, sőt pecsételni és aláírni sem kell a számlákat már 2004! óta, azaz 15 éve!
A mai napig találkozom olyan könyvelővel, befogadóval aki ezen rugózik. Az is sokat elárul, ha ebben ennyire naprakészek…

Mi van, ha behívnak ellenőrzésre?

Úgy tudom minden KATA-s vállalkozót behívnak adategyeztetésre, ez egy rutin ellenőrzés, hogy nem végzel-e olyan tevékenységet, amihez nincs meg a kötelező végzettséged. Például nem lehetsz képesítés nélkül egészségügyi gázmester, műtéti szakasszisztens, de kazánok, kemencék és kémények építése, bontása, javítása is vélelmezi, hogy képesített az azt végző vállalkozó. Mivel emberéletek foroghatnak kockán, azt gondolom, ezt jó is ha ellenőrzik.

Mivel sajnos a befizettett adókból normális tájékoztatásra nem fussa, ezért könyvelők bogarásztak össze egy olyan adatbázist, ami az ÖVTJ alapján listázza, hogy mik a képesítéshez kötött vagy nem kötött tevékenységek. Köszönjük nekik! Itt megtekintheted, hogy a 620103 gyakorlásához nem szükséges szakképesítés.

Aztán meg van a bejelentéshez/engedélyhez kötött tevékenységek listája is, ahol ha beírod, hogy 620103, akkor kidobja, hogy a Weblap tervezése (webdizájn) sem nem bejelentés, sem nem engedélyköteles.

Ennek tudatában szépen be kell ballagni a kormányablakhoz, bemutatni a bizonyítványaidat – hogy ez van, megkérdezik, hogy végzel-e vasúti áruszállítást vagy vmi hasonlót, aláírsz, hogy ott voltál és szépen hazaballagsz dolgozni.

Nekem is van egy KATA-s egyéni vállalkozásom, Msn. egyéb oktatással – (máshová nem sorolt). Bementem, a kedves hölgy megkérdezte mit oktatok. Online oktatás keretében akvarell festést (is). Nézett rám bociszemekkel, hogy jéé, ilyen is van? Aztán mosolygás, köszönöm, viszlát. No para. Legyél tisztában azzal, hogy mi vonatkozik rád, mert egy kormányablakban ülő irodai személyzet nem feltétlenül van tisztában a fogalmakkal, és bizony gyakran félre is informálhatnak.

Ez bizony az a terület, ami magyar mentalitásnak furcsa, mert nem a papírokon alapszik, hanem a tudáson. Ha van egy erős portfóliód, akkor eséllyel kapsz majd megrendeléseket. A papírodat hiába lobogtatod nélküle. Persze papírországban ez a szemlélet még nem mindennapos, ezért találtuk ki a tanfolyamon a három szintű elismeréseket a tudásról – Milyen végzettséget ad a webdesign tanfolyam?
Azt el kell mondjam, hogy a legügyesebb tanulóink nagy része sosem vizsgázott le. Mert már élesben dolgoztak és dolgoznak a mai napig.

Mivel számlázz?

Számomra immár hetedik éve a Számlázz a tökéletes megoldás. Régen ez nagyon macerás volt. Feladtál egy számlát, x nap mire megérkezett, utána még ültek rajta, majd elkezdted cseszegetni őket, hogy megkapták-e, ha szerencsés voltál nem tagadták le, és vártál az utalásra, mint a Messiásra. Most egy ajánlott, elsőbséggel feladott postai levél 510 Ft.
Most eszámlával ez kiállítás utána azonnal megjelenik emailben, látod, hogy megnyitotta, van 8 napja, hogy befizesse, ha kell, emlékeztetőt tudsz küldeni. Egy eszámla 10-30 Ft, díjcsomagtól függően. A díjcsomagodban benne van, hogy őrzik a számláidat – nem neked kell vigyázni rájuk, könyvelővel megoszthatod etc. Ez nem fizetett hirdetés, csak a józan ész írja, hogy tudj jól dönteni.

A korrektség kedvéért elmondom, hogy ha ezen a linken regisztrálsz, akkor én kapok egy hónapot ajándékba. Ez a lehetőség neked is áll, a te ügyfeleidet is meghívhatod, amivel apróság, de ez is csökkentheti a költségeid és nem utolsó sorban könnyebbé teheti a folyamatot pl. a bejövő számlák között látni fogják a te számládat is.

Kell egy terv!

Sajnos a legtöbben arra koncentrálnak, hogy most akkor mennyit is kell havonta befizetni, meg milyen pályázatok vannak induló vállalkozásoknak. Természetesen ez is nagyon fontos, hogy ezekkel tisztában legyél, de nem ezekről szól a vállalkozás.
Szellemi tőkével a legkönnyebb vállalkozni, mert nem romlik meg a raktárban, nem kell óriási készleteket felhalmoznod, de önmagában az nem elég, hogy tudsz valamit és van egy igazolásod, hogy akkor mától vállalkozhatsz. Hiszen onnantól kezdve fizetési kötelezettségeid vannak, így nem árt még jóval előtte elkezdeni azon dolgozni, hogy mire ezt hivatalosan elindítod, addigra biztosítva legyen.

Én nem igazán vagyok híve annak, hogy valaki pályázatokból induljon ennek neki, bár hasznosnak tűnik a védőháló, a legtöbben ingyenpénznek tekintik, ami ha elfogy, akkor ugyanúgy állnak ott konkrét elképzelések nélkül, mint előtte.
Tudom-tudom, be kell adni egy üzleti tervet, amit nem igazán vizsgál senki, hogy az piacképes-e, és láttam már pár ilyen tervet, amit online sablonok alapján összevakart valaki a pályázat megnyeréséhez elegendő volt, de az élethez sajnos nem.
Az igazi tervezés ott kezdődik, hogy meg kell állapítanod, hogy mennyi pénzre van szükséged a megélhetéshez. Mi ez a minumum összeg és mi az optimum. Azért fontos a minimum, mert szinte mindig vannak olyan költségek az elején, amire nem számítottál, nem vetted figyelembe – ez a számlavezetési díjtól a kamara díjon át a különféle program előfizetésekig lehet bármi.

Mennyi az annyi?

Vegyük azt az alapfelállást, hogy már van egy munkaképes számítógéped és van interneted. Amivel még biztosan számolnod kell, az különféle szoftverek megvásárlása egyszeri díjért vagy előfizetése havi díjért pl. Adobe csomag, különböző font csomagok, kiegészítők, fotóbank előfizetés, domain és tárhely költségek, hogy csak az alapabbak említsem.

Bár a KATA alapból nem számol el költségszámlákat, de a költségeiddel tisztában kell lenned. Nagyon faék egyszerű leszek. Fogj egy lapot, bal oldalra írd fel a kívánt béreidet, jobb oldalra pedig minden havi költséget a kötelezően befizetendő járuléktól a szoftvereken át a villanyszámláig.
Add őket össze: mondjuk akarsz keresni legalább 250-et és van 150 költséged, akkor 400-at minimum össze kell raknod. Ez tök jó, mert a KATA határon bőven belül vagy, még tovább tudsz növekedni, de ez az alap, amit meg kell keresned minden hónapban.

FONTOS változás, hogy 2021-től 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. Ez nem fenyeget akkor ha nem folyamatosan 1-2 cégnek dolgozol. Nem kell megijedni, ezek még változhatnak (és fognak is), de a tervezésnél figyelmebe kell venni.
https://ado.hu/ado/a-katasok-harmadat-erintheti-a-szigoritas/

Innentől azonban már neked kell kitalálnod azt, hogy:

  1. ezt mi fogja megtermelni – hány weboldalt, logót, grafikát, bannert, istennyilát kell elvállalnod és mennyit tudsz elkészíteni mondjuk egy hónap alatt és mennyiért?
  2. honnan lesz megrendelésed, ráadásul folyamatosan? Mit kell ezért tenned? Mit tudsz ezért tenni?
  3. bírod-e a nyomást, a stresszt ami a vállalkozás fenntartásával, ügyfélszerzéssel, ügyintézéssel jár? Sokan ezen véreznek el leginkább, hogy önfenntartóvá kell válniuk. Nem a vállalkozás az egyetlen megoldás amúgy, állásban ilyen terheket nem kell viselned, mellette még mindig vállalkozhatsz másodállásban, ha úgy érzed, úgy könnyebb elindulni.

Hozzáteszem, ahhoz, hogy valaki vállalkozást akarjon indítani, akarnia kell vállalkozni! Kevés lehangolóbb dolog van a motiválatlan kényszervállalkozónál! Ha téged ez kicsit sem vonz, akkor keress egy “biztos” állást! Vállalkozni kaland. Még akkor is ha nehéz! Szóval itt kezdődik valahol a vállalkozástervezés és nem ott, hogy kiváltod a vállalkozóit.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange