Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mi az a microsite?

2021. augusztus 16. | Bognár Péter

# # # # #

A webdesign egy jelentős hányada lényegében marketingmunka – ha nem is a designernek magának kell megírni a szöveget, megtervezni a grafikát, hatásosra hangolni a layoutot és az UX-et (bár sokszor ilyen is van), akkor is tudatában kell, hogy legyen, hogy mi az oldal célja, és küldetése, ez pedig a legtöbb esetben az, hogy közvetlen vagy közvetett módon ügyfeleket szerezzen egy vállalkozásnak.

A marketing viszont egy ezerarcú lény, és ahány kampány, annyiféle megoldást igényelhet – ennek köszönhetően pedig egyre több spéci trükk kerül be minden vele dolgozó, igy a webdesigner eszköztárába is. Ezek közé tartoznak a mikrooldalak (microsite-ok) is. Miről is van szó?

A microsite lényegében egy önálló kis weboldal, amit egy adott téma köré húz fel az érintett cég vagy szervezet. Ez lehet valami közérdekű ügy, de a legtöbb esetben egy külön tematikus reklámkampány, vagy az adott cég, termék valamilyen sajátosságának bemutatására irányuló igyekezet.

Ha azt gondolod, hogy ez nagyon sokban hasonlít a Landing Page-ekre, nem tévedsz nagyot, a két weboldal-típus nagyon közel áll egymáshoz. Ilyenkor persze mindig vannak homályos határesetek, de úgy fogalmazhatnánk meg a különbséget, hogy a Landing Page általában egyetlen oldalból áll, és egy konkrét hirdetés, hírlevél, stb. kattintásakor jutunk rá. A Landing Page általában a céges honlap URL-jén található aloldalként.

Ezzel szemben a microsite nyugodtan állhat több aloldalból is, ez ugyanis egy önálló kis univerzum, ami az adott téma köré lett fölépítve. Ennek megfelelően saját (sokszor kreatív) URL-lel is rendelkezik. 

Mik a microsite-ok előnyei?

Ahogy a fentiekből is kiderült, a microsite egy kicsit elrugaszkodik a szokásos céges honlaptervezéstől, több lehetőséget nyújt a kisérletezésre, játékosságra: a legtöbbször valamilyen informatív vagy gamifikált, játékos köntösben próbálja közelebb hozni a felhasználót a témához avagy termékhez. 

További előnyük, hogy a kis méret és a fókuszált tartalom miatt viszonylag gyorsan elkészíthetőek, és a tematikus URL segíti az oldal SEO optimalizációját, hiszen könnyebb releváns kulcsszavakat elhelyezni a webcímben – ráadásul a látogatóknak is áramvonalasabb böngészési élményt jelent, hogy az oldal valóban csak a témára fókuszál, nem kell helyet adnia mellette minden másnak is. 

Néhány példa

Mikrooldalakra nem egyszerű működő példát találni a weben, hiszen természetüknél fogva illékonyak. Három jelenleg még aktív képviselőn keresztül azért megpróbálom bemutatni a műfajt.

My Creative Type

Az Adobe jópofa személyiségtesztje csak szőrmentén próbálja a termékeit eladni, viszont a felhasználó hiúságát legyezgeti azzal, hogy besorolja egy kreatív embertípusba, és persze igyekszik összekötni a kreativitást a brand-imázzsal.

Every last drop

Egy közérdekű oldal: a scrollytelling eszközökkel előadott infografika a víztakarékosság fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. 

Inside Chanel

A Chanel történetét bemutató képekből és kisfilmekből álló mikrooldal ugyan a főoldal részeként is elérhető, de rendelkezik saját URL-lel, és kellőképpen elválik a céges honlaptól annyira, hogy mikrooldalnak tekinthessük.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange