Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

KATA-n túl designereknek, kreatívoknak

2022. július 13. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # #

Az elmúlt 2 napban óránként írt rám valaki, hogy jaj, most mi lesz! Mivel rengeteg kreatívot érint a változás, ezért mindenképpen fontos írni róla, de gyorsan szeretném hozzátenni, hogy az elfogadott törvény mellé még nincs jogszabályi környezet – ami magyarul azt jelenti, mint általában: hoztak egy törvényt, aztán majd kitalálják, hogyan kellene megvalósítani azt előzetes felmérések nélkül. De ezen én már kicsit sem csodálkozom, 15 éve vagyok vállalkozó. Ezért szeretnélek első körben arra kérni, hogy nyugodj meg! Aztán ismét erre kérni!

Ugyanis pánik hangulatban nem lehet tudatos vállalkozói döntéseket hozni. Márpedig vállalkozó vagy ugye? Azért kérdezem, mert most világosan látszik az is, hogy a KATA miért nem volt igazi vállalkozási forma, hanem a legtöbbek számára egy alkalmazotti lét biztosítása önmaguknak. És ebben a formában elég rég látszott, hogy nem fenntartható, de a megszüntetés drasztikus módjával természetesen nagyon nem értek egyet, főleg ilyen gazdasági helyzetben. 

Nézzük a negatívumokat:

Mivel a grafikát, webdesignt, arculattervezést 98%-ban vállalkozásoknak végzünk, ezért az, hogy az új rendszer szerint KATA-s maradj gyakorlatilag ellehetetlenült.

Ahogy az is, hogy ezentúl a vállalkozási formát mellékállásban végezd, az új törvénytervezet alapján csak főállásként lehetsz KATA-s vállalkozó. 

Nagyon rövid idő áll rendelkezésre a döntésre – első körben úgy tűnik mindez szeptember 1-én életbe lép, ami egy pangó nyári időszak után, nyaralási, pihenési időszakban különösen nagy érvágás. Ami érdekesen érinthet egyébként folyamatban lévő szerződéseket.

Nagyon jól hangzik, hogy 18 millió forintra emelik az éves bevételi határt, de ezt magánszemélyeknek szóló szolgáltatással elég nehézkes elérni. Nem lehetetlen, de ehhez át kell gondolni a szolgáltatás palettádat.

Mit tegyél most?

Ha eddig nem volt könyvelőd, akkor keress egyet, figyeld napi szinten a változásokat, lesznek szakértők, webináriumok, ahol többet megtudhatsz arról, hogy mi változik. Szeptemberig vélhetően sokat alakul ez még. (nem vagyok jós, de az eddigi tapasztalataim alapján azért bízom benne csak kitolják a végén az adóév végéig, azaz januárig)

Olyan könyvelőt keress aki otthon van az online vállalkozásokban, naprakész az adózásban, mert rengeteget spórolhat neked, de nagy kárt is okozhat sajnos. A könyvelő szintén költség – de az adózás közös munka – a Te érdeked is, hogy képben légy, ne hagyj mindent a könyvelőre, ez a Te vállalkozásod és a Te életedre vannak ezek a dolgok befolyással!

Úristen, akkor most vége a világnak?

Említettem már, hogy nyugodj meg?

  1. Van esélyed arra, hogy KATA-s maradj, ha találsz egy olyan szolgáltatási szegmenst, amelyet a lakosságnak tudsz nyújtani. Ez egy elég szűk piac és kis tételű megrendelések pl. poszterek, meghívók, magán honlapok etc.
    Most is sokan szolgáltatnak erre a piacra. Kellő kreativitással és marketinggel persze mindent fel lehet futtatni.
  2. Én első körben átgondolnám, hogy milyen bevételeim vannak most és milyen formában tudnék gyorsan egy kis többlet pénzt csinálni – lehet, hogy ezzel máris megvan az a pénz, amit be kell fizetni, de biztosítja a fennmaradásod. Kreatívként rengeteg pénzt hagytok az asztalon, azaz nem generáltok bevételt apró módosításokért, karbantartásért, tanácsadásért stb. 
  3. Elővenném az ügyféllistám, feliratkozói listám – ugye van – és gyorsan reagálva megpróbálnék ezekből eladni pl. havi karbantartást éves előfizetéssel vagy X. óra grafikai munkát havonta – ezekből gyorsan lehet párszázezer forintod és egy aránylag tervezhető bevételed! De elég gyorsnak kell lenned, hiszen most mindenki megpróbál túlélni majd és a költségei a megbízóknak is emelkednek ám! Ha nincs listád, akkor kezdj el építeni.
  4. Mindenképpen átgondolnám azt, hogy eddig kiknek dolgoztam és milyen ügyfélkörrel tudnám a bevételeim növelni, gyakorlatilag szintet lépni ahhoz, hogy ne okozzon gondot kitermelni a magasabb adókat! Igazságtalannak tűnik most a 3-5x adóteher, de azt tudnod kell, hogy a más vállalkozási formákkal szemben ideáig igazából a KATA volt igazságtalan. Rohadt sok adót kell fizetni! Most mondanám azt, hogy azért mert ebből épül és virul az ország, de már röhögni sem tudnék, ha leírom ezt a mondatot, szóval kell és kész.
    Tehát ha eddig kezdő vállalkozásoknak, más katás vállalkozóknak dolgoztál, akkor ez zsákutca, koncentrálj ezentúl az középvállalkozásokra. Természetesen ehhez ki kell dolgozni az új szolgáltatáscsomagodat és minőségi munkát kell végezni. 
  5. Árat kell emelned! Már rég kellett volna, te is tudod! Ezen most senki nem fog csodálkozni és még ha emelsz is olyan áron fogsz dolgozni, amin már 2 éve kellett volna! Tudom, mert borzalmasak vagytok az árak meghatározásában, a vállalkozói szemlélethez az is hozzátartozik, hogy tisztában legyél a saját munkád piaci értékével. Szóval ha most emelsz egy nagyot, lehet, hogy már kinn is vagy a vízből! Lesz olyan ügyfeled, akitől sajnos el kell búcsúznod, de a többség ki fogja fizetni, mert mit tud mást tenni! Ő is emel és így emelkednek az árak a világba! Kemény hónapok elé nézünk, nem teheted meg, hogy nem emelsz, különben nem fogod tudni kifizetni a számláidat. 
  6. Fontos látnod, hogy mivel mi nem a lakosságnak szolgáltatunk, hanem marketing eszközöket készítünk, így a munkánk a valóban tudatos vállalkozások számára nélkülözhetetlen! De ehhez neked is nélkülözhetetlennek kell lenned, azaz igenis foglalkoznod kell a marketinggel – elsősorban saját magad, de az ügyfeleid miatt is! Olyan nincs hogy téged ez nem érdekel! Vagyis van, de akkor tényleg nem való neked a vállalkozás! A marketing segít eljuttatni a híred azokhoz, akiknek a Te munkádra van szükségük, a marketing segít megtalálni azokat az ügyfeleket, akik Veled akarnak dolgozni és ki tudják fizetni az áraidat, hogy ne csak fennmaradhasson a vállalkozásod, de fejlődhessen is!

Minden helyzetben vannak vesztesek. Ha most vesztesnek érzed magad, nagyon is át tudom érezni! Nagyjából kétévente történik valami olyan, ami miatt át kell gondolnom, struktúrálnom a vállalkozásom. Most mindenki azon töri a fejét, hogy mit tegyen! Ezt a cikket azért írtam, mert az én módszerem a gyors reagálás MINDENRE!

Most egy erős piaci átrendeződés fog lezajlani, pont mint a Covidnál. Lesz aki feladja, bezár. Mások visszavesznek. Telített a kreatívok piaca? Most biztosan tisztul majd. Ez egy ilyen sport. Azt is látni kell, hogy ez az egész újra a feketézésnek, a számla nélkül mennyinek kedvez, de ne ebben a közegben akarj dolgozni!

Megváltoztak a szabályok? Jó, akkor hogy tudunk ebből kihozni mindent? Hülyén hangzik, de a vállalkozásban ez a szép, ez a kihívás! Ha napról napra megtanulsz a talpadra esni, idővel már nem ingatnak meg az ilyen változások, hiszen tudod, hogy megoldod!

Fontos: nem vagyok sem könyvelő, sem pénzügyi szakember! Mindenképpen tájékozódj több helyről, hogy átgondolt, tudatos döntést tudj hozni! De semmiképp ne add fel!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange