Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Tanulás

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap (2022.01.21.) után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is.

Kiből lehet designer?

Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok olyat láttam az évek során, hogy a nekem nincs tehetségem az ilyesmihez egy gát volt, amit vmi okos pedagógus, vagy otromba családtag ültetett el és az ember hordozta évtizedekig és kiderült, hogy mégis van.

“Tehetség” helyett vizuális érzék jó ha van pl. olyan hobbik fotózás, festés, de még a lakberendezés is ide tartozik, ami előny lehet.

Másrészről pedig rendszerezési képesség, logikai érzék is kell az információkból pl. egy honlap struktúra vagy a kódvázszerkezet megalkotására.

Hogyan zajlik a Designer tanfolyam?

Az alapkurzus után egy 3 hónapos mentorálási rész következik, ahol mindenki számára egyéni haladási tervet készítek és egyéni feladatokat írok. A lényege, hogy egy piacképes portfólióval tudj elhelyezkedni vagy vállalkozást indítani designerként. Ebben a videóban mesélek amúgy erről bővebben: Mi az a Designer mentorprogram?

Miért kell felvételizni?

Hogy a program eredményes legyen tényleg azokkal szeretek együtt dolgozni, akik tudják mire vállalkoznak. Ez egy év kemény munka.

Miért hasznos az, ha van egy mentora a tanulónak?

Mert hónapok szenvedéseit lehet megspórolni vele, ha van aki szakmai szemmel ránéz a munkádra, vagy útbaigazít pl. árazási vagy ügyfélkezelési kérdésekben?

Segítünk-e munkát találni?

Alapvetően mi nem egy új állásra presszionáljuk a tanulóinkat, hanem öngondoskodásra, hogy vállalkozóként, szabadúszóként egyrészt akár egyszerre több dolgot is csinálhassanak, másrészt tényleg szabadabbak legyenek mindenféle szempontból, anyagilag is, mint amit egy állás biztosíthat.

A kiemelkedően ügyes és szorgalmas tanulókat természetesen adott esetben tovább ajánljuk, de nem találunk neked munkát, megmutatjuk, hogyan találj magadnak!

Lívia kérdése:

1. A briefen kívűl mivel tudom megtámogatni az ügyfél gondolat olvasó képességem? Te hogyan érzel rá arra, hogy mit szeretne?

Egy nagyon alapos brief kell és ki kell kérdezni, nem tőle várni, hogy ő mondja el, vagyis tudni kell feltenni a jó kérdéseket. Mutasson mintákat, stílusokat, vagy én még moodboard szinten kialakítok 2-3 stílusirányt és abból választ.

2. A szépérzék és a kretivitás fejleszthető?

Ez a kreativitás egy kicsit túl van hájpolva, mert a kreativitás elsősorban probléma megoldó képesség és nem sok köze van a szépséghez, vagy a művészethez. De igen, mindkettő fejleszthető. Sok ilyen tartalom fogyasztása, tanulási fázisban a másolás, a stíluselemek megismerése jó támpont, illetve a rengeteg önálló gyakorlás – sajnos ez csak a legjobb tanulóink tulajdonsága, de ez csak elhatározás.

Zoltán kérdése:

Egy ilyen időszakban, amiben most élünk pl. globális infláció, negatív trendek, milyen lehetősége van egy webdesignernek kitűnni? Ezek együtt eredményezhetnek például egy erősen negatív befektetői hangulatot. Ilyen időkben mit tehet egy designer, mivel nyújthatja azt az extrát, mi biztosít neki megrendeléseket?

Egy telített piacon, ahol hasonló területen boldogulni akaró munkavállalóból túlkínálat lehet, ott mi segíthet a felszínen maradni?  Középvállalkozások és azon felül pontosan tudják mit akarnak és képben is vannak, viszont ők csak bizonyos mennyiségű munkát tudnak biztosítani a szektornak. A KKV-k és a magánszemélyek, azaz a maradék képes lehet elegendő megrendelést generálni? 

Telített a piac. De mivel? Én a specializációban látom a fennmaradás és a tömegből kiemelkedés képességét, méghozzá mindenkinél ez egyéni specializáció lehet ennek a kulcsa pl. jössz valamilyen területről és oda szolgáltatsz vissza, mert annak ismered a sajátosságait. pl. ingatlanos

De ez a munka sosem fogy el, aki azt állítja, hogy nem talál munkát, hát az nem is nagyon keresi. Vállalkozó gondolkodásmód szükséges elsősorban ehhez. A nagyok más szinten mozognak, hozzájuk alvállalkozó alvállalkozójaként lehet bekerülni, de a kkv szektornak is hatalmas felvevőigénye van, már nem egy weboldala van egy cégnek, hanem 5 és 15 landing page stb. 

Van egy digitális szakadék, ami szintén még áthidalásra vár sok területen pl. ipar, mezőgazdaság, oktatás.

Az extra a naprakészség elsősorban.

Krisztina kérdése:

Én arra lennék kívancsi, ha én speciel nem annyira szeretnék weboldalakkal foglalkozni, hanem a social mediara, illetve kalligráfiara (pl. naplókeszítés…), logótervezésre, arculatra specializálódnék, akkor életképes vállalkozás lehetne-e? Vagy nagyon kellene hozzá a webdesign és feküdjek rá arra is?

Mindenképpen egy lehetséges út, ha csak ezekkel foglalkozol, rengeteg tanulónk nem lesz webdesigner, hanem ahogy halhattad, brandinggel, social mediával is foglalkoznak, Azonban a honlapkészítési tudás akkor sem árt, ha magadnak el tudod készíteni a saját weboldalakat, landingeket stb.

Ha bármi kérdésed lenne az elhangzottakkal kapcsolatban, írj nekünk bátran a gyar@pixelgyar.hu címre!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange