Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Hogyan indulj el?

2014. május 08. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

A hallgatók nagy része már a tanfolyam alatt elkezdi növeszteni a szárnyait. Sőt azt kell mondanom, hogy azok tudnak sikeresen elindulni, akik elkezdik több fronton megmérettetni a tudásukat. Elsőként az OWT belső csoportjában, viszonylag rendszeresen futnak kisebb-nagyobb versenyek, amelyek a gyakorlás célját szolgálják és nem utolsó sorban ezekkel az elkészült darabokkal is bővül a portfólió.

A csoportunk non-stop lehetőséget nyújt a kérdések feltevésére, visszajelzések kérésére és egymás munkái is húzóerőt jelenthetnek azoknak, akik nyomon követik, tevékenyen részt vesznek benne. Persze először le kell gyűrni a szégyenlősséget, hogy a munkáid másoknak is megmutasd! Bizony, ha ezzel akarsz foglalkozni a jövőben, el kell fogadnod, hogy csak akkor jutsz előre, ha ezen túl tudsz lépni, és akár az egész világ elég tárni a tudományod! Mindenki volt kezdő, a kezdeti munkáidon biztosan jót fogsz derülni pár hónap múlva, de sosem tudhatod, hogy más mit lát bennük meg! Önmagunkkal vagyunk a legnagyobb kritikusok, de a legtöbbször ez alap nélküli, főleg amíg fejlődési szakaszban van a tudásod, addig a bújkálás többet árt, mint használ.

A tanulás egy bizonyos pontján – “Mély víz! Tudsz úszni?” címmel megy ki egy lecke, amellyel arra sarkallom a tanulókat, hogy az inkubátor szerepét betöltő csoportból merészkedjenek ki az idegen oldalakra, ahol különböző versenyeken indulhatnak.

Ma már rengeteg un. crowdsourcing oldal létezik, ahol igazi megrendelők, igazi igényeire várnak a résztvevő designerektől munkákat. A versenyek pénzdíjasak, de tanulási szakaszban még nem a pénz a motiváló, hanem hogy egy leírás alapján, egy idegen közegben, a világ másik pontján ülő ember kéréseire hogyan tudsz elkészíteni valamit, legyen az logó, webdesign terv vagy egyéb grafika.

Itt mutatkozik meg igazán, hogy ez a fajta munka mennyire nem ismeri a határokat, nem kell, hogy lokálisan városban, vagy országban gondolkodj a megbízásokat illetően. Nyilván némi angol nyelv ismerete nem árt, de várakozáson felül el lehet boldogulni egy fordítóprogram segítségével is, hiszen elsősorban az elkészült munkád beszél helyetted.

Hol találsz ilyen közösségeket?

99

99.designs.com

Logótervezésen át a bannerkészítésig találsz un. contesteket – 200-1000 $ díjazás között. A sok pénzt ígérő versenyekre rengetegen jelentkeznek, főleg a profik, de ahhoz, hogy tanulj én a kis, olcsó versenyeket javaslom, és ahogy nő a bátorságod, úgy emeld a tétet. Így tett pl. Anasztaszija is, aki szintén a tanfolyamunk végzőse, így már két verseny győzelmet hozott el az oldalról. Több tízezer designer a világ minden pontjáról indul ezeken a versenyeken, úgy vélem ez elég jó eredmény ez kezdőtől!

ana

A versenyeken szerzett tapasztalatokat egymással is megosztják a tanulóink, de megerősítést, visszajelzést is jelent számukra a csoport, amelyből a tanfolyam végén sem kerülnek ki, így a végzettek apróbb vagy nagyobb sikereinek is együtt tudunk örülni!

Hasonló rendszerben működnek ezek az oldalak is:

Crowdspring

Odesk

Logotournament

Designcrowd

és még tucatnyit találsz, ha a keresőben a crowdsourcing kifejezésre böngészel.

Hazai megfelelőjük a Kreanod, ahonnan szintén szereztek már győzelmet tanulóink, pl. Rózsahegyi-Mayer Gabriella a Fióka étteremnek készített logóval.

A visszajelzések (és a saját tapasztalatom) alapján a versenyekre szánt idő sokszorosan térül a tapasztalatok terén, rutinosabbá és magabiztosabbá teszi a kezdő designereket, még akkor is, ha sosem nyernek. Mert nyernek egy csomó visszajelzést, belekóstolnak a folyamatba, amíg egy igényből ötlet lesz, kommunikációt tanulnak az ügyfelekkel és némi alázatot is, hogy bizony gyakran nem a “legjobb” terv nyer, hanem az, amit a megrendelő kifizet.

Hogyan kamatozik az itt szerzett tudás?

Megláthatod, hogy nagyon sokan – főleg a külföldi oldalakon – ebből élnek. Tehát akár itt is megállhatsz, és olyn szintre fejlesztgetheted a tudásod, amivel egyre több és több versenyt tudsz megnyerni. De azt is tudnod kell, hogy ez a szakma alsó szintje, a piactér, ahol egy versenyen többszáz másikkal kell “megküzdened”. Egyéntől függ, hogy ez neki megfelelő-e, vagy a tápláléklánc felsőbb szintjein is körülnézne? Lefelé még mindig lehet jönni…

Cc. 1 év alatt tetemes mennyiségű munka gyűjthető össze, amelyekből a legjobbakat már érdemes máshol is megmutatni. Egyrészt ugye egy saját portfólió oldalon, de nagyon sokan nem elsődlegesen a saját oldalukból élnek, hanem a designerek számára fenntartott galéria oldalakon készítenek profilt.

drib

 

Ilyen a Behance, vagy a Dribbble (ide azonban már csak meghívóval, erős szűrőrendszeren át lehet bekerülni), de kezdetnek megteszi egy Pinterest mappa is. Akik komolyan tolják, azok mindenhol ott vannak, minden platformot kihasználnak arra, hogy a munkáiknak publicitást szerezzenek.

Én Behanceról több ajánlatot is kaptam már, pedig nem tartok fenn nagy portfóliót, ha munkát/állást keresel egy Linkedin profillal érdemes kombinálni. Hogy milyen a jó Linkedin profil? Erről már írtunk régebben, Nagy Krisztina segítségével – itt megtalálod a magazin  8. oldalán.

Innentől akár már magától is beindulhat valami, egyre többen kérdeznek, keresnek meg a témával kapcsolatban. Fontos megjegyeznem, hogy ez kizárólag rajtad múlik! Ha nem mondod el senkinek mivel foglalkozol, akkor ne várd, hogy meg fognak keresni! Használd a Facebook profilod végre valami értelmesre, mutasd meg min dolgozol, milyen apró sikereket értél el, posztolj a témában! Itt gyakori a “nem tudom magam reklámozni” félelem, mit szólnak majd az ismerősök, stb. Ezen túl kell tudnod lépni, de ha végig gondolod, most mégis mit szólnának?

Te is elviseled, elolvasod a kiskutyájuk törött lábától az úgyberúgtam alig találtam haza bejegyzéseket, a többi ökörségről nem is beszélve. Ha meg nem, akkor indíts Facebook oldalt profil helyett és kezdj egy blogot is írni. Túl sok felület ez, túl sok munka? Szerintem még túl kevés is a sikerhez!

Választhatod a “hagyományos” megoldást is, hogy boldog-boldogtalan cégnél bekopogtatsz, hogy nem-e kell designer! Egy nap 10 ilyen levelet kapnak, a legtöbb a kukában köt ki! Nem jobb, ha téged találnak meg? Teljesen más a felállás is, nyerőbb a pozició és nem kell meggyőznöd arról, hogy kell neki logó, weboldal stb. hanem az igénnyel jön hozzád, már csak jól kell lekommunikálni!

Persze van olyan, hogy te kilincselsz…

Például, ha állást keresel! Bizonyos ismertség után (főleg, ha bárhol böngésznek az emberek, találnak valamit tőled) az állásajánlatok is házhoz jönnek! De addig is azért sem árt, ha lételemeddé válik a közösségi média, mert bizony ezeket a munkákat csak legvégső esetben és jobbára nagy cégek hirdetik a klasszikus álláskereső oldalakon. A poziciók többsége a Facebookon és a Twitteren fut pár kört. Itt nem kell csókosnak lenned, hiszen az számít hogyan dolgozol, az unokaöcsit ha fel is veszik, hamar lapátra kerül, ha nem hozza az elvártakat.

Ahol érdemes állásokat keresgélni:

Facebook #munka és #állás hashtagek
(mi az a hashtag? Google a barátod! Nézz utána, legyél egy önálló!)

Grafikus, webdesigner, webfejlesztő csoportokba csatlakozhatsz szintén, ahová bedobálják a megnyíló poziciókat szinte azonnal!

Szárnyas fejvadász

Állások a médiában

Weblabor munka

Twitteren #munka és #állás hashtagek

Hirdess!

Általában ez meg sem fordul az emberek fejében sokáig, pedig a leggyorsabb (bár igaz, legköltségesebb) módja annak, hogy elindulj! A Google Adwords és Facebook is kínál olyan hirdetéseket, amelyek más hirdetési módokhoz képest (újság, tévé, bannerek) fillérekbe kerülnek. Havi néhány ezer forintot érdemes befektetésnek szánni, hiszen 1-2 máshogy nem megszerezhető megbízást jócskán visszahozza a költségeket.

Ezek használatáról és úgy összességében a közösségi média használatáról a Be Social és a Közösségi kalandozások oldalakon találsz rengeteg hasznos információt.

Amint látod, ma sokkal könnyebb érvényesülni bárkinek, mint valaha! Rengeteg eszköz áll “ingyenesen” rendelkezésedre. Az ingyenesen persze relatív, mert időt és energiát kell befektetned, sokat! És rendszeresen! Be kell építened az életedbe a webet, ha a weben/webből akarsz megélni!

Gondold végig, hol tudsz időt lecsípni! Azt az időt, amit most a weben videók nézegetésével, haszontalan dolgok lájkolásával töltesz, fordítsd magadra! Olvass kevesebb híreket, helyette pofozgasd a portfóliód, indulj versenyeken, posztolj, ismerkedj ezzel a világgal!

Aki azt mondja, hogy sok a horgász, kevés a hal, az valójában nem tanult meg halat fogni!
Kérdezz meg egy horgász ismerősödet, hogyan kell harcsát fogni és kiselőadást fog tartani, hogy milyen mélyen vannak, mikor mozognak és mikor esznek, milyen csalival érdemes stb.

Rengeteg munka van a weben, tényleg rengetegen próbálnak érvényesülni, az eszközöket csak meg kell találni és csinálni, csinálni, csinálni! Így indulj el!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange