Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Kövess több száz blogot egyszerre!

2014. május 05. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Sokaknak meggyőződése, hogy vagy kettő van belőlem, vagy egész nap blogokat bújok! Hogy érsz rá mindenféle oldalakat követni? Nekem biztos nem lenne időm ennyi oldalt megnézni!

Időm… Na ja, az pont nincs soha elég! Mondjuk mindenkinek egyforma egység jut, ki hogy gazdálkodik vele – de van pár olyan lehetőség, amivel időt tudsz spórolni, mégis up to date lehetsz!

Az RSS elég régi móka, mégis meglepődtem kicsit a legutóbbi webdesign tanfolyamon, hogy egy hallgatóm sem ismeri és így nem is használja.

Amikor megkérdeztem, hogy ezt rss-iconaz ikont ismerik-e, akkor viszont lelkesen bólogattak, hogy igen, bár nem tudják mire jó!

Az is igaz, hogy az utóbbi években a Facebook oldalak betöltötték a hírolvasók szerepét, magam is inkább bejelöltem egy oldalt, mégis vissza tértem az RSS olvasó programhoz, mert a Facebook már nem tudja betölteni ezt a szerepet. Hiába követem a rengeteg webdesign oldalt, a friss tartalmak csak töredéke jut el hozzám. Érthető a reklámok előtérbe tolása, de ha valóban friss tartalmat akarunk fogyasztani, akkor az RSS csatornákon juthatunk hozzájuk.

A legtöbb blognak, rendszeresen frissülő weboldalnak van ilyen RSS csatornája, amit a fentebb látott ikonnal szoktak jelölni.

rss_xml

Ha erre rákattintunk, akkor egy .xml formátumú, ehhez hasonló oldalra jutunk.

rss_2

 

Nem kell betojni! Csak az url-jére van szükséged!

rss_3

Mit csinálj ezzel?

Fogj egy un. RSS olvasó programot, vagy még jobb ha alkalmazásban gondolkodsz, és etesd meg vele! A hírolvasók szentgrálja, a Google Reader megszűnése után számos más alternatív megoldás keletkezett. Ezekből szerintem magasan veri a többit a Feedly.

feedly

 

Amint látszik, böngészőben is használható, de a mobil alkalmazásával bármikor és bárhol elütheted az időt egy kis olvasgatással. A kimásolt feed url-t csak be kell illesztened az Add Content menüpontra kattintva és megnyomni fent a kis zöld +feedly gombot.

feedly_2

Különböző kategóriákat is létrehozhatsz, amivel elkülöníted a különböző témájú hírforrásaid. Így nincs más dolgod, mint naponta/kétnaponta átkattingatni, mi az ami érdekes lehet. Nem kell megnyitogatnod az oldalakat, csak akkor ha szeretnéd elolvasni a téged érdeklő teljes posztot, cikket. Így lehet akár több száz oldal tartalmát követni. Ennyi.

giphy

Élvezd az általad összeállított hírforrások tartalmait és ne csak azt, amit eléd raknak!

Mi van, ha így néz ki, amikor az RSS ikonra kattintok?

specky

Semmi gond, ez is egy fajta kimenet – ha be vagy lépve a Feedlybe, máris ott a gomb és el is mentheted a csatornát egy kattintással.

Milyen webdesign oldalak RSS csatornáját érdemes felvenni?

Találsz több ilyen összeállítást, amiket érdemes átbogarászni:

http://websitesmaderight.com/2011/01/350-of-the-best-web-design-feeds/

http://www.icanbecreative.com/150-rss-feeds-that-all-designers-should-subscribe-to.html

De ha már szakmázás, akkor a Dribbble profilok is rendelkeznek saját RSS kimenettel:

drib

Sőt a gyűjtőoldalak, CSS galériák is – http://thecssgallerylist.com/

Csak keresd meg rajtuk az RSS ikont vagy feliratot!

Már van egy csomó FB oldal amit elvileg követsz, aztán mégsem?

Régebben a Facebook oldalaknak is volt publikus RSS kimenetük, ott szerepeltek a menüsorban. Aztán egyszer csak már nem. Nyilván a Facebooknak nem érdeke, hogy ne menj fel – így ne használd az üzenőfalat, ne lásd a reklámokat! Egy kis kitérővel most is ki lehet nyerni belőlük az RSS csatorna linkjét. Ezzel a módszerrel. 

A hallgatóim gyakran mondják, hogy bár követik a Facebook oldalunk, mégis lecsúsznak a posztokról, vagy meg sem jelenik a falukon. Ha ezt a forrást most szépen beleteszed a Feedlybe, akkor tuti nem maradsz le róluk.

http://www.facebook.com/feeds/page.php?format=atom10&id=173914845954481

giphy2

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange