Barion Pixel
Segédlet

Bye-bye Internet Explorer?

2021. június 07. | Bognár Péter

# # # # #

A modern webfejlesztés egyik legbizarrabb axiómája, hogy mindig szem előtt kell tartani az oldalak és webapplikációk visszamenőleges kompatibilitisát – nem csak a széles körben használt böngészők korábbi pár verziójával, hanem a Microsoft dinoszauruszával, az Internet Explorerrel is, aminek a legutolsó verzióját 2013-ban mutatták be, a 8.1-es Windows kisérőjeként.

Mindenkinek, aki vakarta már emiatt a furcsaság miatt a fejét, vagy futott bele olyan helyzetbe, amikor választania kellett, hogy vagy a betervezett funkciót, vagy az IE kompatibilitást tartja meg, pezsgőbontós örömhír-számba mehet Sean Lyndersay, a Microsoft Edge csoport programmenedzserének nemrég megjelent cikke, amiben véglegesen meghirdette az Explorer végét. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy az Office 365 alkalmazások idén augusztus 12-ével befejezik az IE támogatását, majd közel egy évre rá, 2022 június 15-én a redmondi megacég hivatalosan is nyugdíjazza az ősböngésző asztali alkalmazását.

Kép: Spiegel Online

Honnan jött az Explorer és mit keres még mindig itt?

Az Explorer 1995-ben lépett színre, akkoriban lényegében mindenki a mára már csak emlékként élő Netscape-et használta – már aki egyáltalán hozzáfért az internethez, nem voltunk túl sokan. A hamarosan kitörő, browserháborúnak becézett versengés egy durva pillanata volt, amikor a Microsoft úgy döntött, hogy az Explorert a Windows 95 beépített programjává teszi – abban a korszakban, amikor az interentkapcsolat még betárcsázással működött és a programokat floppylemezeken kellett hozni-vinni, ez a felhasználók 80-90 százalékánál azt jelentette, hogy eszükbe sem jutott más böngészőt keresni (vagy hogy egyáltalán létezik más “interenetprogram”, mint az E-betűs). 

A dolognak komoly antitröszt-per lett a végeredménye, amit a Microsoft alaposan el is veszített, de addigra már adottá vált a helyzet, 2004 környékén az Internet Explorert használta az internetre járók kb. 90%-a. (A Chrome csak 2012-ben jelent meg!) Mindeközben a Microsoft meglehetősen önfejűen fejlesztette az alkalmazást, ami azt jelentettem hogy az Exploreren futó kódok sok más böngészőn nem igazán működtek, és persze a redmondiak nem is törték össze magukat, hogy orvosolják ezeket a nehézségeket.

A piac természete, hogy az alkalmazásfejlesztők nem megváltoztatni szeretnék a világot, hanem megélni belőle, így rengeteg webes, és az intraneteken futó alkalmazás is természetesen az Explorerre készült el. Hatalmas, több tízezer alkalmazottat foglalkoztató cégek (bankok, biztosítók, csomagküldők) és kormányhivatalok rendszerei támaszkodtak az IE saját, másokkal nem kompatibilis kódjára. Ebben a világban a nagy váltások a gleccserek mozgásához hasonló sebességgel történnek, így sok helyen máig vannak olyan rendszerelemek, amikhez IE kell, és éppen ezért az sem ritka, hogy sok irodában a PC-ken máig az ehhez szükséges Widows XP fut.

Ez a patthelyzet mostanra már a Microsoftnak is kínossá vált, és a cég is láthatóan szeretne megszabadulni a világra szabadított Frankenstein-szörnyetegtől. A támogatás kivezetésével egyrészt határozottan az asztalra csapnak, hogy ébredjenek fel a máig Explorerre támaszkodó cégek, másrészt mentőövként felhívják rá mindenki figyelmét, hogy az Edge is évek óta rendelkezik egy beépített IE móddal, azaz vész esetén lehet egy modernebb, biztonságosabb böngészőben is futtatni az alluviális alkalmazásokat.

Ami a webdesignt illeti, hatalmas megkönnyebbülést jelent, hogy nem kell többé az IE igényeivel foglalkozni, ezt az egész szakma is megérzi – ahogy korábban írtam, pl. a Bootstrap is csak most merte megkockáztatni, hogy végleg elengedje a matuzsálemet. Kicsit szabadabban lehet levegőt venni. 

Isten veled, Internet Explorer, ideje volt!

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre