Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Motiváció

Szántál ma már 1 órát a holnapra?

2021. június 07. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Ha tudnék időt is csomagolni a kurzusaink mellé, akkor szerintem már rég a Forbes címlapján vigyorognék, de sajnos még nem találtam fel az időnyerőt. Így másképp kell megoldani, hogy jusson is mindenre és haladjanak is a dolgok.

Tíz év távlatából azt tudom mondani, hogy a legkevésbé hatékony tanulási taktika az, ha néha foglalkozol vele pár hétig, aztán hónapokig nem. Mert mire újra rászánod az időt, addigra az előzőleg megszerzett tudás erősen kifakul, amire nem lehet ráépíteni a többit. Ugyanez igaz az egyéb tevékenységekre is, ami a későbbi boldogulásodat szolgálja. Ha csak negyedévente írsz egy blogposztot, ha csak néha használod a közösségi felületeid, az olyan, mintha nem is használnád. 

Viszont 1 órát naponta talán mindenki ki tud szorítani, hogy ne csak meglegyen a haladás érzése, hanem tényleg ha csak kis apró lépésekkel, de beinduljanak a dolgok. Először nem is kell minden nap, csak törekedni arra, hogy egyre több napon jusson figyelem ezekre a tevékenységekre. 

Mire elég napi egy óra?

Ugyanmár, semmire!  

Régen én is így gondolkodtam, de sok-sok napon keresztül feküdtem le azzal az érzéssel, hogy ma se haladtam semmivel, mert nem volt meg a tökéletes alkalom, hogy 3-4 órán át egy adott dologra tudjak figyelni. Erre az alkalomra máig várhatnék, de akkor nem lett volna eddig semmi. Ezt a cikket is 4 részletben írom eddig és ez a negyedik bekezdés. De ha olvasod, akkor a végén megírtam, tehát kihúzhattam egy eltervezett tételt.

Fontos, hogy ne ebben az egy órában akard megváltani a világot és kompletten megtanulni egy anyagrészt vagy összerakni egy értékesítési rendszert. Nem. Ez az egy óra arra való, hogy folyamatosan fennmaradj a víz tetején. Minden ilyen egy óra egy karcsapás, egy lábtempó a szabadúszás felé.

TIPP #1

Egy órába belefér az, hogy létrehozd a közösségi oldalad. Egyszerre, főleg, ha még kezdő vagy, akkor egy felület megismerésével érdemes foglalkozni. Legyen ez egy Facebook oldal vagy egy Instagram csatorna. Egy óra alatt ki tudod találni, hogy milyen nevet adsz neki – pár elképzelésed már most is biztos van, le tudod ellenőrizni, hogy ez elérhető-e. Még jobb, ha azt is leellenőrzöd, hogy a másik felületen is elérhető-e :) Mert így lesz egységes a kommunikációd. Ezzel tuti elszórakozol egy órát. Valami átmeneti profilképet és fejlécet is talán még össze tudsz rakni, de ha nem, akkor ez lehet a holnap új egy órás projektje.

TIPP #2

Ha már nem vagy social szűz, de nagyjából összevissza posztolsz, amikor eszedbe jut, akkor a következő egy órában foglalkozz azzal, hogy írsz egy posztlistát. Nem napokra, csak egy listát, hogy milyen témákkal akarsz a közeljövőben foglalkozni és azok milyen jellegű tartalmak – írásos, képes, videós, rövid, hosszú… Ha megvan ez a listád, akkor máris remek egy órás elfoglaltságokat találtál magadnak – a következő napokban ki tudsz erről a listáról pipálni egy posztképet (és posztot) vagy egy-egy rövid írást. 

Nem kell mindennap ezzel foglalkozz, de ha van egy ilyen listád, akkor amikor időd van, akkor nem csak nézel ki a fejedből, hogy mibe kellene fogni, hanem belefogsz és jutsz aznap, amire jutsz, a nap végén elmondhatod, hogy csináltál valamit.

TIPP #3

Egy óra alatt össze tudod írni a legfontosabb kulcsszavaid, amelyeket a szövegeidben használnod kell a honlapodon, blogodban, közösségi felületeiden, hogy rádtaláljanak. Újabb egy órában írhatsz egy #hashtag listát is, hogy amikor posztolsz, ne akkor kelljen kitalálgatni mindig, hanem csak kimásolni, esetleg kiegészíteni.

TIPP #4

Egy óra alatt össze tudsz rakni egy Behance pozitív portfóliós posztot. Mit jelent ez? Hogy nem csak felhányod az elkészült munkád képét egy darab .jpg-ként, hanem egy mutatós posztban összeszeded a legfontosabb tudnivalókat róla, szép mockupokat készítesz, azaz az elkészült munkába is teszel még annyi munkát, hogy az igényes legyen és újabb munkát hozzon.
Pl. Szammer-Zura Zsófi már rég feldobálhatta volna a mentorprogramban készült YETI designokat, de egy kicsit több munkát tett bele. Ha nincs még Behance oldalad, akkor lépj vissza az egyes tippre és a következő egy órát azt töltsd annak a létrehozásával.

TIPP #5

Gyakorolj valamit, ami nem megy!
Még mindig bénán tudsz Photoshopban maszkolni? Válassz egy random madaras képet a Pixabayről és költöztesd el a madárkát melegebb éghajlatra! Egy óra alatt a képkeresgélést és válogatást is tudod gyakorolni – ugyanis ezt is kell, hogy célzottan tudj keresni! 

Napestig tudnám folytatni, ezek a teendők sosem fogynak el. Hiszen minden új felület, minden lépés egy-egy új ajtót nyit meg, amivel bővülnek is a teendőid, de ha tényleg minden nap csak egy-egy apróságot végzel el és nem halogatod, akkor viszonylag gyorsan, 2-3 hónap alatt meg fogod látni az eredményeit. Máskor ezt a 2-3 hónapot azzal töltötted, hogy vártál arra, hogy lesz ezekre időd és eredménytelenül teltek el!

Szoríts helyet a haladásnak, akár egy Netflix sorozattal kevesebb, akár egy nem olyan hosszú csacsogás telefonon és máris meglesz az az idő, amikor ezekkel mégiscsak tudsz foglalatoskodni. Ha akarsz. Ha nem is akarsz, az más. De annak is ki kéne derülnie és nem áltatnod magad, hogy azért nem csinálod, mert nincs időd.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange