Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Awwwards – a webdesign pulzusa

2021. augusztus 22. | Bognár Péter

# # # #

A designer, pláne a webdesigner munkájában a napi feladatok teljesítése mellett az is a munka egy fontos része, hogy az ember képben legyen az aktuális trendek, fejlemények tekintetében, no meg hogy a berozsdásodást elkerülendő rendszeresen lapozgassa, mi is történik másoknál (hiszen “jó helyről lopni nem bűn”, ahogy a régi kreatív közmondás tartja).

Mindenkinek megvannak persze a maga bejáratott helyei, de talán még nem mindenki ismeri az Awwwards-ot, holott régi, és komoly motoros a szakmában. 

A 2009-ben Spanyolországban alapított Awwwards nem a ma divatos, cuki/megható dolgokra adott angol “aww” reakcióból, hanem a web www-jéről kapta a nevét: a web legmenőbb oldalait díjazó szervezetről van szó, ami egyben egyfajta webdesigner közösségi platformként is működik.

A verseny struktúrája egyszerű: a nevezett oldalakat a közösség és a szakmai zsűri tagjai pontozhatják különböző szempontok (design, használhatóság, kreativitás és tartalom) alapján. A legjobbak elnyerik a Nap oldala kitüntető címet, a hónap nyolc legtöbb pontot elérő honlapja közül pedig egy újabb szavazás választja ki a Hónap oldalát. Emellett még több különdíj is létezik, lehet kitüntetést kapni a kiemelkedő mobil-élményért, és a fejlesztők is megkaphatják a saját elismerésüket. 

A Hónap oldalai még egy futamon részt vehetnek: az Awwwards évenkénti kétnapos szakmai konferenciája (az ideit persze sajnos elvitte a koronavírus) végén adják át az év legjobbjainak járó díjakat. Itt díjat kap a legjobb oldal (a közönségszavazatok kedvence külön díjat nyer), a legjobb ügynökség, a legjobb stúdió, a legjobb független, a legjobb fejlesztő, a legjobb mobil oldal és a legjobb e-commerce oldal is. 

A 2020-as év díjazottjait itt nézheted meg.

Ahogy írtam, az Awwwards egyben közösségi, szakmai platformként is működik, ugyanis a közösségbe regisztrált felhasználók a szavazataikat névvel, arccal vállalják, feliratkozhatnak egymás gyűjteményeire, a tevékenységükkel pedig pontokat szerezhetnek, amikkel szintet léphetnek – a magasabb státuszú tagok szavazatai nagyobb súllyal esnek a latba.

Mindemellett a szakmai profilunkat is megadhatjuk, no meg azt is, mi érdekel, milyen lehetőségeket keresünk, hátha felfigyel ránk egy profi ügynökség. 

Az egyetlen bökkenő, amit fel tudok hozni, a nevezés elé állított apró akadály – a nevezésenkénti 60 eurós belépő (vagy, ha ügynökségként iratkozol fel, a még vaskosabb havi tagsági díjak, amikhez hozzá tartozik egy nevezési kvóta is). Persze egy komoly honlap költségvetésében ez nem számít igazán komoly tételnek, és ha sikerül jó pontszámot összeszedni, sokat dobhat a megítélésünkön akár egy Honorable mention különdíj is.

Ami viszont biztos: az Awwwardsot böngészve a web aktuálisan legmenőbb oldalaival és legfrissebb trendjeivel találkozhatunk, már csak emiatt is érdemes elmélyedni benne és rendszeresen visszajárni.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange