Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Pattern Monster – az egyik legjobb mintagenerátor

2021. augusztus 21. | Bognár Péter

# # # # # #

Visszatérő motívum a cikkeimben a különböző online generátorok bemutatása – már csak azért is, mert tényleg úgy gondolom, hogy ilyen játékszerekből sosem elég, azt pedig sosem lehet megjósolni, honnan és mikor üt be az ihlet, ami aztán a végén valami igazán emlékezetes alkotáshoz vezet. 

A számos bemutatott generátor között találhattunk már nagyon sokfélét. Mindegyik hasznos, vagy legalább jópofa, de gyakran megvannak a maguk korlátai, ami persze nem csoda, hiszen ezek általában hobbiból leprogramozott ingyenes kis oldalak, így őszintén nem is várható el, hogy a tökéletességig kicsiszolják őket az alkotók. A legjobb, amit az egyszeri webdesigner tehet, hogy mindegyikben megkeresi, miben válhat a hasznára (“Ha az élet citromot ad a kezedbe…“).

Ahogy mondtam, ritka az, amikor egy eredeti, minden igényt kielégítő, igazán kiforrott generátor-weboldallal találkozhatunk – de mégis ez az élmény ért, amikor elmerültem a Pattern Monster tesztelésében. 

Ahogy a nevéből már sejthető, a Pattern Monster (külön kiemelném, hogy az oldalt a .monster domainre regisztrálták ?) a mintagenerátorok népes családját gyarapítja. A Naveen CS névre hallgató kóder keze munkáját dicséri, és azt kell mondanom, hogy igazán beleadott apait-anyait!

Az oldalt megnyitva egy kiterjedt (jelenleg 208 tagot számláló) gyűjteménnyel szembesülünk. Ugyan ezt viszonylag gyorsan végig lehet pörgetni, de a lista kereshető is, és emellett még több paraméter mentén szűrhetjük is az eredményeket.

A képekből már látható, hogy ezek bizony nem a megszokott pont-vessző-matrica típusú minták: jóval komplexebb formákkal találkozhatunk, ráadásul tényleg nagyon jól néznek ki

És ez még mindig nem minden.

Az egyes mintákra klikkelve a szerkesztőbe juthatunk, ahol több változó mentén elkezdhetjük módosítani a mintánkat. Változtathatunk a minta irányán, pozícióján a közelítés mértékén, a vonalvastagságon, és persze megpiszkálhatjuk a használt színeket. Mindemellett ott van még az “Inspire me!” kapcsoló is, ami véletlenszerűen generál egy variációt az aktuális mintánkra. Ha a félképernyős nézet valamiért zavar, a “Hide UI” kapcsolóval egész képernyősre növelheted a mintát, és természetesen van sötét mód is, ami nem csak a szemet kíméli, de a designernek külön hasznos, hiszen sötét háttér előtt ugyanaz a minta teljesen máshogy hathat. 

Ha sikerült kiválasztani azt a mintát, amit haza is vinnél, nagyjából minden lehetséges opció a rendelkezésedre áll: letöltheted SVG vagy PNG formátumban (ráadásul megadhatod, mekkora méretben szeretnéd), ezen kívül pedig a vágólapra másolhatod mind a CSS, mind az SVG kódot is, hogy aztán szabadon felhasználhasd a weboldal-designjaidban.

Ahogy írtam, a projekt 100%-osan ingyenes, annyi bevételi lehetősége van az alkotónak, hogy a buymeacoffee.com-on keresztül bedobhatsz neki egy kis borravalót, valamint néhány jobban sikerült mintakombinációt a Gumroad-on keresztül letöltésre kínál – itt is a felhasználó döntheti el, szeretne-e fizetni is az anyagért.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange