Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mikor nem a WordPress a legjobb választás?

2021. augusztus 23. | Bognár Péter

# # # # # #

A WordPress a webdesign koronázatlan (vagy talán már koronázott?) királya, ehhez nem fér kétség. Rugalmassága és sokoldalúsága miatt nem csak a kevés hozzáértéssel bíró műkedvelő amatőrök és ezermester egyéni vállalkozók, hanem a profi webdesignerek is szívesen nyúlnak hozzá. Az esetek túlnyomó többségében igazuk is van: a WP-ben készült oldalak tagadhatatlan előnyei közé tartozik a rugalmas bővíthetőség és az egyre felhasználóbarátabbá váló CMS (Content Management System, azaz Tartalomkezelő rendszer) felület is, amivel nyugodtan az ügyfél kezébe adhatjuk a tartalom módosításának vagy például a céges blog írásának a feladatát. 

Ugyanakkor előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor az adott oldal természetesen elkészülhet WordPressben – ennek általában nincsen különösebb akadálya, de lehetséges, hogy egyszerűen nem éri meg. (Az olyan esetektől most tekintsünk el, amikor ilyen vagy olyan okból maga az ügyfél kér specifikusan valamilyen más rendszerű oldalt.)

A dolog lényege a CMS és a sokoldalúság. Vannak esetek, amikor erre nem csak, hogy nincsen szükség, de effektíve inkább kényelmetlenséget okoznak – ráadásul az oldal fejlesztési ideje is megnövekedhet, ha egyéni layoutot kell tervezni és kódolni hozzá, és nem elég egy készen vásárolt sablont kiszínezni.

Egyszerű oldalak, bonyolult ügyfelek

Sok vállalkozásnak nincsen szüksége különösebb extrákra, vagy mert a tulaj szerint elég, ha fent vannak az interneten, és nem a Google irányából várja az új kuncsaftokat (mert pl. már megvan az a bejáratott ügyfélkör, ami aztán a saját körein belül továbbviszi a cég nevét a megfelelő csatornákon), vagy mert annyira specifikus területen tevékenykedik, hogy úgyis megtalálja, akinek szüksége van rá. Ilyenkor a honlap nem több, mint egy névjegy, vagy brosúra, és ennek megfelelően a megszokott webes mágia nagy része is teljesen szükségtelen. Az ilyen oldalakat jellemzően nem is szokták túl sűrűn frissíteni, hiszen a lényegi dolgokban olyan sok minden nem változik.

Kép: Pexels

Az ilyen honlapok megépítéséhez sokkal jobban passzol egy egyszerű, kézzel, monjuk Bootstrappel, vagy akár sima CSS-sel kódolt oldal, amihez tényleg csak akkor kell hozzányúlni, amikor az ember valamit változtatni szeretne rajta, mert mondjuk le kell cserélni a titkárnő fényképét, vagy mert elköltözött az iroda. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy ilyen oldal mindig kisebb fajsúlyú lesz, hiszen nem kell a teljes keretrendszernek futnia a háttérben, nincs más, csak a kód és a böngésző.

Ki nyúl be a motorházba?

A WordPress egyik hátulütője, hogy karbantartásigényes, mind a WP motort magát, mind a használt bővítményeket frissen kell tartani, és oda kell figyelni az esetleges kompatibilitási problémákra. Ha az ügyfél szeret az ilyesmivel pepecselni, nyugodtan a kezébe adhatjuk a gépház kulcsát, de bizony sokan vannak, akik abszolút képtelenek, vagy legalábbis képtelennek gondolják magukat az ilyesmire. Ez ahhoz a helyzethez vezet, hogy a honlapépítés egyszeri árán kívül nekünk kell elvégezni a rendszeres karbantartást is, annak ellenére, hogy a tartalom nem igazán változik, és látszólag semmi nem indokolja a motor piszkálását – ez sokak szemében pimasz lenyúlásnak tűnhet…

De lehet, hogy mégis?

Ugyanakkor mielőtt belevágunk a tervezésbe, alaposan át kell beszélni az ügyféllel ezeket a kérdéseket – egy WordPress-es brosúra oldal tagadhatatlan előnye, hogy bármerre módosítható a jövőben – ha mégis kellenek újabb aloldalak, ha bejön egy újonc a céghez, aki elkezd blogolni, ha egyszer csak kellene egy webbolt, ez mind nem túl nagy akadály – ráadásul a WordPress garantáltan együtt fog mozogni az olyan fejleményekkel is, amiket esetleg még nem is látunk előre. A lényeg, hogy megértesd vele a döntés súlyát és annak megfelelően kezdjétek mag felépíteni a szép, új honlapot.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange