Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Tanulj a Google-lel!

2021. június 13. | Bognár Péter

# # # # #

A világ megváltozott – nem csak Középföldén, de itt, körülöttünk is. Mára már közhely, hogy a XXI. században már nem működik az a régi életmodell, hogy az ember gyerekkorában eldönti, mi akar lenni, aztán elvégez egy vagy két ehhez passzoló iskolát, ahol kitanulja a szakma csínját-bínját, majd munkába áll, és ezzel eldöcög szépen egészen a nyugdíjig. Az a helyzet, hogy jóformán nincsen olyan szakma, ahol huzamosabb ideig meg lehetne abból élni, amit az iskolában tanultunk, bármilyen jók a tanáraink és naprakész a tananyag. A Life Long Learning nem új jelszó, de kicsit sem akar kimenni a divatból – sőt, az online oktatás mindennapossá válásával minden eddiginél elérhetőbb lett. . 

Természetesen ha a web, az internet, esetleg a webdesign világa érdekel, jobbnál jobb lehetőségek állnak a rendelkezésedre (ha kicsit jobban körülnézel, itt, az oldalon, nem egyet találhatsz 😉), de a tudás minden formájában szuper dolog – különösen, ha esetleg ingyen is elérhető.

Talán nem annyira meglepő, hogy a Google ezen a területen is letett már valamit az asztalra. Viszonylag mostanában, 2017-ben indult el a Grow with Google program, aminek a keretein belül a keresőóriás a digitális oktatás világát igyekszik több irányból is alaposan megtolni – egyrészt több szervezet számára is bőkezű szponzorálással igyekszik jobb lehetőségeket biztosítani, másrészt maga is kínál ingyenes vagy erősen nyomott árú képzéseket. Ugyan a program kinyilvánított küldetése elsősorban az amerikai piac igényeit veszi figyelembe, de a kurzusok elérhetőek a világ minden tájáról – igaz, a folyékony angoltudás mindenképpen szükséges.

A konkrét kurzusok a Google Digital Garage oldalán érhetőek el. Rengeteg anyagot rakott össze maga a Google is, de számos partnerintézmény kurzusait is megtalálhatod a listában. Bár a Google kurzusai szinte mind ingyenesek, ez nem mondható el minden partner által indított tanfolyamról. A Digital Garage alatt összegyűjtött tananyagok egy része az oldalon belül működő felületen kínálja a tananyagot, míg mások külső oldalakra és oktatófelületekre linkelnek – ezek közül pedig nem mindenki kínálja ingyenesen a tudást. Több kurzus is a Coursera oldalán található, itt az árazást sajnos nem egyszerű kideríteni – az általános szabály, hogy havi 39 és 89 dollár közötti összeget kell kifizetni a tanulásért – viszont ha nem szeretnél diplomát is kapni a tanfolyam elvégzéséről, megelégszel azzal, hogy csak végigrágod magad a tananyagon (ezt az opciót nevezik Auditálásnak), ezt ingyen és bérmentve is megteheted.

Koncentráljunk kicsit a Google által kinált anyagokra! A képzések elsődleges fókusza az online vállakozások beindítása, és az online megjelenés, ehhez próbál hathatós segítséget nyújtani a garázs csapata. Az egész koncepció koronaékszere egyértelműen a Fundamentals of Digital Marketing (A digitális marketing alapjai) című kurzus – ez hosszával (26 modul, 40 óra) és azzal is kitűnik a többi közül, hogy egyfajta diplomát is ajánl a tanfolyam elvégzéséről. A kurzus lényegében a SEO és a Google Ads használatába vezet be, de érinti a közösségi médiát, kontent marketinget, videós marketinget, az Analytics használatát, szóval minden földi jót. 

Ehhez képest a többi Google-tananyag kicsi, afféle hétvégi, 1-3 órás tanulnivalókból áll, amik jellemzően szintén a munkaszerzés, üzletalapítás, az online jelenlét optimalizálása témák körül forognak.

Persze, érthetjük úgy is, hogy ezekkel a tananyagokkal is azt szeretné elérni a Google, hogy minél többen az ő eszközeit és az ő módszereit használva kerüljenek be az online gazdaságba, de ha azt vesszük, hogy ez nagyjából amúgy is kikerülhetetlen, az ingyen oktatással leginkább csak nettó haszonra tehetünk szert.

Az utolsó megjegyzés, amit az ilyen típusú tananyagokról tudni kell: ezek automatizált kurzusok, a videós tananyagok mellett általában online kvízkérdések formájában történik a számonkérés, ami végső soron azt jelenti, hogy ha valami nem teljesen világos, valódi kérdéseket nem igazán lehet feltenni az oktatóknak, a személyes visszajelzés, a munkáid láttamozása pedig abszolút nem része a koncepciónak. Sok mindent lehet így tanulni, de természetesen a legjobb mindig az, ha van rá mód, hogy személyes kapcsolat is létrejöhessen a tanáraiddal – igazi, mély tudást csak így lehet szerezni. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange