Barion Pixel
Segédlet

Merre tart a webes videózás?

2021. június 14. | Bognár Péter

# # # # #

Nem túlzás azt állítani, hogy a videó a modern web egyik legnagyobb mozgatórugója. Ha csak a YouTube-ot nézzük, szédítően nagy számokkal találkozunk: a megosztón naponta 1 milliárd órányi videót néznek meg a felhasználók, és minden egyes órában 500 órányi új anyagot töltenek fel. A webes tartalomfogyasztás kikerülhetetlen részévé vált a mozgókép, és a kontent-marketing is évek óta alapbölcsességként kezeli, hogy a komoly előrejutáshoz bizony a jól megírt szöveges posztok mellett óhatatlanul szükség van videós tartalomra is. 

A trendeknek viszont az a szokása, hogy jönnek-mennek. Mik a kilátásai a videós tartalmaknak, merre érdemes elindulni, ha ilyesmire adnád a fejedet? Mik a legnagyobb csapásirányok a webes videózásban?

Live Streaming

2020 különleges év volt a digitális világban: a karanténnak és a hónapokig tartó bezártságnak meglett az a hatása, hogy szinte az egész világ a korábbinál sokal nagyobb mélységben kezdte a virtuális térben élni az életét. Az egekbe szárnyaltak az online kereskedők és a videójáték-forgalmazók eladásai – és a virtuális, éló bejelentkezések is a világ minden tájáról. A streamelés standard megoldássá vált, és a jelek szerint ez nem tűnő trend, az élő videók népszerűsége azokban az időszakokban is fennmaradt, amikor éppen kicsit lazábban is élhettük az életünket. 

Falatnyi videók

A TikTok zavarba ejtő sikere után mindenki megpróbált gyorsan teret adni a hasonló, rövidke, mobilra optimalizált videóknak. Instagram Reels, Facebook Stories, Twitter Fleets… a sor folytatódik (még a Netflix is kísérletezik valami hasonlóval Fast Laughs néven). Mindenképpen hatalmas figyelem irányul ezekre a videókra, nem csak a fogyasztók, hanem a marketingipar részéről is.

Függőleges videók

Valaha még szegénységi bizonyítványnak számított, ha magát komolyan vevő ember állított képernyőjű, (azaz kézben tartott mobillal forgatott) videóval jelentkezett, de az a helyzet, hogy mostanra a profik is kénytelenek lettek megadni magukat a tényeknek: az emberek többsége a mobilján készít és fogyaszt is videós tartalmakat – a mobilosok pedig kevésbé szeretnek vízszintes videókat nézni. (Egy felmérés azt hozta ki, hogy a függőleges videók befejezési rátája 90%-al magasabb, mint a hagyományos vízszinteseké.)

Olvasható videók

Paradoxnak tűnhet, hiszen a videós tartalmak egyik lényegi megkülönböztető eleme, hogy nem olvasni, hanem nézni és hallgatni kell őket – de nagyon érdemes feliratozni is a videónk szövegeit. Több helyen olvasható szám, hogy a Facebookon megjelenő videók több, mint 85%-át lenémítva nézik a felhasználók. Minden statisztika arra utal, hogy a feliratos videókat többen és tovább nézik. ha fontos a szöveges tartalom a videódban, érdemes megfontolni, hogy ezt is elkészítsd hozzá.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre