Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Merre tart a webes videózás?

2021. június 14. | Bognár Péter

# # # # #

Nem túlzás azt állítani, hogy a videó a modern web egyik legnagyobb mozgatórugója. Ha csak a YouTube-ot nézzük, szédítően nagy számokkal találkozunk: a megosztón naponta 1 milliárd órányi videót néznek meg a felhasználók, és minden egyes órában 500 órányi új anyagot töltenek fel. A webes tartalomfogyasztás kikerülhetetlen részévé vált a mozgókép, és a kontent-marketing is évek óta alapbölcsességként kezeli, hogy a komoly előrejutáshoz bizony a jól megírt szöveges posztok mellett óhatatlanul szükség van videós tartalomra is. 

A trendeknek viszont az a szokása, hogy jönnek-mennek. Mik a kilátásai a videós tartalmaknak, merre érdemes elindulni, ha ilyesmire adnád a fejedet? Mik a legnagyobb csapásirányok a webes videózásban?

Live Streaming

2020 különleges év volt a digitális világban: a karanténnak és a hónapokig tartó bezártságnak meglett az a hatása, hogy szinte az egész világ a korábbinál sokal nagyobb mélységben kezdte a virtuális térben élni az életét. Az egekbe szárnyaltak az online kereskedők és a videójáték-forgalmazók eladásai – és a virtuális, éló bejelentkezések is a világ minden tájáról. A streamelés standard megoldássá vált, és a jelek szerint ez nem tűnő trend, az élő videók népszerűsége azokban az időszakokban is fennmaradt, amikor éppen kicsit lazábban is élhettük az életünket. 

Falatnyi videók

A TikTok zavarba ejtő sikere után mindenki megpróbált gyorsan teret adni a hasonló, rövidke, mobilra optimalizált videóknak. Instagram Reels, Facebook Stories, Twitter Fleets… a sor folytatódik (még a Netflix is kísérletezik valami hasonlóval Fast Laughs néven). Mindenképpen hatalmas figyelem irányul ezekre a videókra, nem csak a fogyasztók, hanem a marketingipar részéről is.

Függőleges videók

Valaha még szegénységi bizonyítványnak számított, ha magát komolyan vevő ember állított képernyőjű, (azaz kézben tartott mobillal forgatott) videóval jelentkezett, de az a helyzet, hogy mostanra a profik is kénytelenek lettek megadni magukat a tényeknek: az emberek többsége a mobilján készít és fogyaszt is videós tartalmakat – a mobilosok pedig kevésbé szeretnek vízszintes videókat nézni. (Egy felmérés azt hozta ki, hogy a függőleges videók befejezési rátája 90%-al magasabb, mint a hagyományos vízszinteseké.)

Olvasható videók

Paradoxnak tűnhet, hiszen a videós tartalmak egyik lényegi megkülönböztető eleme, hogy nem olvasni, hanem nézni és hallgatni kell őket – de nagyon érdemes feliratozni is a videónk szövegeit. Több helyen olvasható szám, hogy a Facebookon megjelenő videók több, mint 85%-át lenémítva nézik a felhasználók. Minden statisztika arra utal, hogy a feliratos videókat többen és tovább nézik. ha fontos a szöveges tartalom a videódban, érdemes megfontolni, hogy ezt is elkészítsd hozzá.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange