Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mi az a böngésző gyorsítótár és mire való?

2017. május 24. | Pócsik Emese

# #

Nagyon gyakori az a jelenség, hogy változtatsz valamit a weboldalon, de egyszerűen nem látszik semmi. Majd esetleg pár óra múlva hirtelen – csak úgy magától – megjelennek a változtatások. Mi ez a varázslat? Miért van ez? Azért van mert a böngésződ gyorsítótárazza a weboldal elemeit és egy-egy frissítésnél nem a naprakész, hanem a tárolt változatot látod.

Mi az a böngésző gyorsítótár?

A gyorsítótár azért létezik, mert az internet lassú. Pontosabban az internetkapcsolat lassabb, mint a számítógép. A fájlok merevlemezről történő lekérése mindig gyorsabb, mint a távoli kiszolgálóról történő lekérés, függetlenül attól, hogy milyen gyors a Neted. Ezért amikor a felhasználó meglátogat egy webhelyet, a böngésző az oldal egyes részeit átmásolja és eltárolja a számítógépe merevlemezén. Majd a következő látogatáskor nem a szerverről, hanem a merevlemezről tölti azt be. Ez a gyorsítótár.

A böngészők jellemzően a webhely statikus elemeit gyorsítótárazzák, amelyek nem változnak látogatásról látogatásra.

  • Képek, logók, hátterek
  • Videók, hangfájlok
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript

Az oldal HTML részének letöltése az első. Ahogy a böngésző olvassa a HTML kódot, szép sorban kéréseket küld a kiszolgálónak, hogy letöltse a fent említett statikus elemeket.  Ez a folyamat zabálja a sávszélességet, ami főleg mobilos böngészésnél gond. Ezért a gyorsítótárazás a felhasználók szempontjából hasznos dolog, mert javítja és felgyorsítja a böngészést. 

A gyors és akadálymentes böngészés alapvető fontosságú a felhasználói élményhez, és az optimális konverziós arányokhoz.

Nem örökre maradnak a gépeden a tárolt fájlok, gyorsítótárazott elemeknek van egy lejárati ideje. Ez böngészőtől és személyes beállításoktól függ. A böngésző általában bizonyos mennyiségű lemezterületet, fenntart erre a célra. Ha az betelik a gyorsítótár magától is kiürül.

Ha weboldalt készítesz, akkor nagyon macerás úgy dolgozni, ha nem ürül elég gyorsan a gyorsítótár és nem látod azonnal a változásokat (feltéve, hogy helyesek a módosításaid). Ezért a gyorsítótárat rendszeresen üríteni kell.

Hogyan ürítsd ki a gyorsítótárat?

A gyorsítótár törlése annyit jelenti, hogy a tárolt adatok kiürülnek, így a következő weboldal betöltéskor mindent újra le fog tölteni a böngésző a kiszolgálóról.

CTRL + F5, vagy  CMD + R
Érvényteleníti a gyorsítótárat és kényszeríti a böngészőt, hogy a weboldalt a kiszolgálóról töltse le.

Privát, vagy inkognitó ablak
Az első privát ablak megnyitásakor a gyorsítótár nem kerül felhasználásra.

Gyorsítótár manuális törlése
Törölheted kézzel a gyorsítótárat a Beállítások / További eszközök / Böngésző adatok törlése gombbal.

Bővítmény használata
Ez a bővítmény segítségedre lehet Chrome-hoz. https://chrome.google.com/webstore/detail/clear-cache/cppjkneekbjaeellbfkmgnhonkkjfpdn

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange