Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Mi az a böngésző gyorsítótár és mire való?

2017. május 24. | Pócsik Emese

# #

Nagyon gyakori az a jelenség, hogy változtatsz valamit a weboldalon, de egyszerűen nem látszik semmi. Majd esetleg pár óra múlva hirtelen – csak úgy magától – megjelennek a változtatások. Mi ez a varázslat? Miért van ez? Azért van mert a böngésződ gyorsítótárazza a weboldal elemeit és egy-egy frissítésnél nem a naprakész, hanem a tárolt változatot látod.

Mi az a böngésző gyorsítótár?

A gyorsítótár azért létezik, mert az internet lassú. Pontosabban az internetkapcsolat lassabb, mint a számítógép. A fájlok merevlemezről történő lekérése mindig gyorsabb, mint a távoli kiszolgálóról történő lekérés, függetlenül attól, hogy milyen gyors a Neted. Ezért amikor a felhasználó meglátogat egy webhelyet, a böngésző az oldal egyes részeit átmásolja és eltárolja a számítógépe merevlemezén. Majd a következő látogatáskor nem a szerverről, hanem a merevlemezről tölti azt be. Ez a gyorsítótár.

A böngészők jellemzően a webhely statikus elemeit gyorsítótárazzák, amelyek nem változnak látogatásról látogatásra.

  • Képek, logók, hátterek
  • Videók, hangfájlok
  • HTML
  • CSS
  • JavaScript

Az oldal HTML részének letöltése az első. Ahogy a böngésző olvassa a HTML kódot, szép sorban kéréseket küld a kiszolgálónak, hogy letöltse a fent említett statikus elemeket.  Ez a folyamat zabálja a sávszélességet, ami főleg mobilos böngészésnél gond. Ezért a gyorsítótárazás a felhasználók szempontjából hasznos dolog, mert javítja és felgyorsítja a böngészést. 

A gyors és akadálymentes böngészés alapvető fontosságú a felhasználói élményhez, és az optimális konverziós arányokhoz.

Nem örökre maradnak a gépeden a tárolt fájlok, gyorsítótárazott elemeknek van egy lejárati ideje. Ez böngészőtől és személyes beállításoktól függ. A böngésző általában bizonyos mennyiségű lemezterületet, fenntart erre a célra. Ha az betelik a gyorsítótár magától is kiürül.

Ha weboldalt készítesz, akkor nagyon macerás úgy dolgozni, ha nem ürül elég gyorsan a gyorsítótár és nem látod azonnal a változásokat (feltéve, hogy helyesek a módosításaid). Ezért a gyorsítótárat rendszeresen üríteni kell.

Hogyan ürítsd ki a gyorsítótárat?

A gyorsítótár törlése annyit jelenti, hogy a tárolt adatok kiürülnek, így a következő weboldal betöltéskor mindent újra le fog tölteni a böngésző a kiszolgálóról.

CTRL + F5, vagy  CMD + R
Érvényteleníti a gyorsítótárat és kényszeríti a böngészőt, hogy a weboldalt a kiszolgálóról töltse le.

Privát, vagy inkognitó ablak
Az első privát ablak megnyitásakor a gyorsítótár nem kerül felhasználásra.

Gyorsítótár manuális törlése
Törölheted kézzel a gyorsítótárat a Beállítások / További eszközök / Böngésző adatok törlése gombbal.

Bővítmény használata
Ez a bővítmény segítségedre lehet Chrome-hoz. https://chrome.google.com/webstore/detail/clear-cache/cppjkneekbjaeellbfkmgnhonkkjfpdn

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange