Barion Pixel

Ki az a webdesigner? És mit csinál?

2010. október 21. | Tóth Zsuzsanna

# # #

A bővebb családomnak – mondjuk a szüleimnek, vagy a férjem szüleinek, mindegy – mai napig fogalma sincs arról, hogy én mivel is foglalkozom. Néhanapján kérdezgetnek, máskor én próbálok kisebb-nagyobb sikereket, vagy épp kudarcokat megosztani velük, de nem igazán “ment át”.
Ez egyrészt korosztályos probléma – mi az az internet, és hogyan működik, másrészt ez nem munka… főleg, hogy itthon dolgozom.

Baráti társaságban ez már nem okoz problémát, lévén, hogy a többség maga is a weben dolgozik, természetes közegük az internet, designernek lenni ugyanolyan cool, mint online marketinggel foglalkozni.

De mi van akkor, ha ezen felül bárki más megkérdezi, hogy mivel foglalkozol, mit csinál egy webdesigner?

A webdesigner weboldalakat tervez. Eddig stimmt.
Nehéz definiálni, hogy miből is áll ez, mert ahány ház, annyi szokás.

Amivel biztosan foglalkozik:

online reklámok készítése – ha tetszik, ha nem, minden a reklámról szól, és minden felületet igyekeznek az oldalak értékesíteni, hiszen ebből élnek. A designerek hétköznapjait jobbára ezek teszik ki – banner, hírlevél, szponzorált felületek… Ha eddig nem is figyeltél ezekre, vagy idegesítettek – most meg kell barátkozni velük

webes arculat – új projektektek, cégek esetén gyakran előfordul, hogy nincs hozott arculat, így a logótervezés, és az ahhoz tartozó elemek megtervezése is a feladat része. Ha van cégarculat, akkor ahhoz mérten kell létrehozni a webes megjelenést.

webgrafikák készítése – űrlapok, ábrák, ikonok, készség alapján egyszerűbb, vagy összetettebb grafikák. Ismerek olyat, aki papíron egy normális vonalat nem tud húzni, de szoftverrel óriási amiket készít… és ez fordítva is igaz, úgyhogy a rajztudás plusz pont, de csak ha pixelre is áttudod fordítani.

struktúrális terv, drótváz, architektúra – ez kakukktojás – mert a használatuk jelenleg még nem mindennapos (sajnos), és nem feltétlen a designer feladata. Viszont enélkül sok a felesleges kör, félreértés, lukrafutás. Ha jó munkát akarsz végezni, és nem kapsz ilyet készen, akkor bizony ez is játszik.

webdesign – weboldalak grafikai tervezése a-z-ig, vagy ameddig kérik. Kis honlapok esetén ezek egyoldalas tervek (persze ezeknek sem egy oldala van), nagy munkáknál minden oldalnézet – ez a főoldalon túl általában 10+ oldaltípust jelent

Amivel még foglalkozhat:

sitebuild – vagyis a weblap vázának felépítése az elkészült tervek alapján. Ez már a kattintható változat, ami némi kódolást igényel

flash – bannerek, animációk készítése

Amivel még foglalkoznia kellene:

a munkáltatók nagyon találékonyak…

Amivel még jó, ha foglalkozik, vagy legalább tudja mi az:

webergonómia, keresőmarketing, keresőoptimalizálás, online marketing,  stb.. ez egy következő post lesz.

A webdesigner legjobb barátja az átlag felhasználó. Annyira szereti, hogy neki tervez mindent. Bár még sosem találkoztak. Az átlagfelhasználó olyan, mint a Jeti.

Egyébként, ha valaki megkérdezi majd, hogy mivel foglalkozol, kb. erre számíthatsz! :D

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet SEO a Google-ön kívül?

SEO a Google-ön kívül?

2021. július 29.

A SEO (keresőoptimalizálás, Search Engine Optimization) kikerülhetetlen része a webdesignnak, egyszerűen muszáj gondolni rá, hogy az oldalunk kódja megfelelően kedvében járjon a keresőalgoritmusnak meg az ő pici robotjainak. Ha viszont SEO-ról beszélünk, nem is kérdés, hogy melyik is az a keresőmotor, amire mindenki gondol – hát persze, hogy a Google az, akitől kizárólag várhatjuk sorsunk […]

Tovább a cikkre