A designer titkos kincsesládája – Webdesign Tanfolyam

A designer titkos kincsesládája

2012. május 09. - 14:30 • írta: Tóth Zsuzsanna • 5 hozzászólás

Van aki egy jegyzetfüzetbe írogat, rajzolgat. Mások egy külön mappában gyűjtik a feljegyzéseiket, a lementett képeket, inspiráló designokat, linkeket.
Itt is, ott is hagyott cetlik, ötletek, könyvjelzők, linkgyűjtők, mappák és megosztások után elég nehéz megtalálni, ha hetek, hónapok múltán keressük! Főleg ha csak megközelítőleg tudunk “személyleírást adni” az infóról.
Pont úgy, mint amikor a kívánságműsorban úgy kérik a dalt, hogy: Tudod, az a sáá lalala lááá, valami csaj énekli! Na, kösz!

Evernote
http://www.evernote.com

Az elefánt, amelyik nem felejt! Valóban hatalmas program, nem a méretében, hanem elsősorban a tudásában, és széleskörű alkalmazhatóságában!
És nem felejt! És ingyen van! Kell ennél több?

Miben más ez, mint mondjuk a már ismert Dropbox?

A Dropbox elsősorban tárhelyként üzemel, könnyű megoldás a fájlmegosztásra, ftp-zés helyett. Jóval nagyobb is a szintén ingyenesen megszerezhető tárhely, meghívásokkal 16GB-ig bővíthető, de csak egy doboz, amibe bedobálod, amit kell, és ennyit tud. Ennyit is kell tudnia, ezért szeretjük, és használjuk a tanfolyamon is!
Mondjuk az iPad appja már egészen jól sikerült, és a felületnek köszönhetően a fájlok kezelése is egyszerűsödött.

Ellenben az Evernote nem pusztán tárhely, a hangsúly inkább a tárolt információk rendszerezésén van!
A munkánk során sok szoftvert, alkalmazást, honlapot, eszközt használunk, de kevés köztük az átjárhatóság! Márpedig az igazi kincs a szétszórt adatok összerendezése, ami mind a munkánk, mind a magán

Példák napi használatra:

Megbeszélés ügyféllel

Ha talalkozóra mész, megbeszélni a remélhetőleg leendő ügyfeleddel a munka részleteit, a tisztelet körök után valószínüleg rátértek a projektre.

Miben segíthet az Evernote?

Már nyithatod is a mappát, és az elhangzottakat nem a szalvétára, hanem egyből a megfelelő helyre tudod felírni – ahol nem hagyod el, és bármikor előhívható, kiegészíthető. A jegyzeteket a megbeszélés után az ügyfélnek is át tudod küldeni emailben, mint egy un. Memo-t, amit ilyenkor szokás, hogy ez és ezt hangzott el, ebben maradtunk. Ezzel elkerülhetőek a félreértések, felesleges körök, és pluszmunka is!

Beszélgetés közben, ha mégis rajzolgatnátok egy logóskiccet, vagy vázlatos drótot, fényképezd le, és csatold a mappába az Evernote mobil appjával.
Ugyanígy akár a beszélgetés közben is készíthetsz hangjegyzeteket, amiket szintén oda tudsz illeszteni!

Az eddigi bármely elmentett munkádból tudsz példákat mutatni, ha szükséges, illetve minden hasznos dokumentumot, amely az igényfelméréshez szükséges – briefek, szerződésminták – a felhőben tárolhatsz, nincs több: Jaj, ez most pont nincs nálam! vagy Amint hazaértem, átküldöm!

Anyaggyűjtés

Ha már dolgozol valamin, az első az információ gyűjtés. A Web Clipper böngészőbe épül, így amint rátaláltál valami hasznosra, már küldheted is az Evernote valamelyik mappájába – és ez bármi lehet weboldal, fotó, adat, hang stb.
Az itt összegyűlt infót aztán kedved szerint láthatod el jegyzetekkel, címkékkel.

Web Clipper Chromehoz 
Web Clipper Firefoxhoz 

Blogposzt ötletek

Nekem ebből van a legtöbb, megannyi befejezetlen történet. Gyakran eszembe jut, hogy majd erről is kellene írni, meg erről is, meg arról is. Néha a fél posztokat összedolgozom, hogy kiadjanak egy egészet :)
Csak bele kell nyitnom, és a szétszórt gondolatfoszlányokból valamelyiken elindulni. Így születnek a tanfolyami anyagok, leckék is, van amelyik egykor csak egy cím volt.

Nem csak a munkában használhatod

Felírhatod meddig rendel a gyerekorvos. Vagy ha útközben valahol olvasol egy webcímet, amit megjegyezni nem tudnál. A munkahelyem kapukódja is bele volt írva sokáig – tovább, mint ameddig munkahelyem volt :)
A bankkártya adataim azonban nem tárolnám itt sem – az ördög nem alszik!

Mindenhol otthon vagy!

A felhőtechnológiának köszönhetően otthon, vagy úton-útfélen legyél is, egy gyors szinkron, és máris ott folytathatod a munkád, ahol abbahagytad!
Én PC-n, egy MacBookon, egy Androidos telefonon, és iPadon használom – attól függően, hogy épp hol vagyok!

Ha többre vágysz!

Bizonyos funkciók hiányoznak az ingyenes verzióból – a Prémium csomag nyújt vígaszt, ha hiányérzeted van!
Az ingyenes 60 MB adatforgalmat engedélyez havonta, ami szöveges, kisképes, linkes jegyzetelésre bőven elegendő. Ha hangot, nagyobb fájlokat, .pdf-eket is rendszeresen csatolsz, 1 GB a prémium tárhely havonta, ezért jelenleg 4 EUR körül kell pengetni, éves előfizetés esetén olcsóbb!

További olvasnivaló az Evernote használatáról

http://gepnarancs.hu/2011/07/evernote-akinek-rovid-az-esze-legyen-egy-notesze/

 

Címkék:
A szerző: Tóth Zsuzsanna
10. éve foglalkozom webdesign tervezéssel - Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként (Mcorp Média, Alchimedia Studio, stb.), de ügyféloldalon is pl. Extreme Digital. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig online és offline tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felülettervezésével foglalkozom. Büszke vagyok arra, hogy a saját cégem vezetem, és mindig keresem az új és kreatív jövőmegoldásokat. Munkáimból: http://awebdesigner.hu

5 hozzászólás a(z) “A designer titkos kincsesládája” bejegyzéshez

  1. Én is letöltöttem, de nálam meghülyült néhány billentyű: az Alt Gr+V-vel nem tudok @-ot írni, azt most a Ctrl+V-vel tudok:( Hogy lehet ezt visszacsinálni? Vagy inkább töröljem a programot? Ötleteket előre is köszönöm!

  2. @Fruzsi – Az Evernote Beállításai között ki tudod kapcsolni a gyorsbillentyűket, rám is elég frusztrálóan hatott az AltGr+V alapértelmezetté tétele.

    Nagyszerű alkalmazás az Evernote, habár néha azt érzem, hogy kicsit lassúak a szerverek mögötte. Kíváncsi vagyok a Google Keep-re, hogy mit tudnak kihozni belőle, azaz, lesz-e megfelelő konkurenciája az Evernote-nak!

  3. Nekem a megjelenítésekkel nem sikerül zöld ágra verődnöm, túlságosan is kaotikus hogy alapnézetben weben az összes jegyzetemet mutatja, és offline módban is csak akkor látom a dolgokat, ha előzőleg betöltöttem külön a jegyzeteket :S
    Szóval én keresek valami alternatívát…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.