Barion Pixel
Segédlet

Húsvéti ötletek Photoshopra és Illustratorra

2021. március 27. | Bognár Péter

# # # # # #

Végre talán ki merhetjük mondani, hogy itt a tavasz, és vele sokak kedves ünnepe,a  húsvét is már az ajtónkon kopog. Ilyenkor bőven van mire készülni, nyakunkon a nagytakarítás, tojásfestés, sonkafőzés. A designer pedig, vagy muszájból, vagy csak egyszerűen szakmai ártalomként nyulas-tojásos kompozíciókat kezd tervezgetni. Bármilyen nagy ünnep is a húsvét világ keresztény felében, meglepő módon mégsem lehet szakajtószámra találni ilyen témájú segédanyagokat az interneten.

A tojásfestés pedig nem egy magától értetődő művészet, sem a való életben, sem a Photoshop vagy Illustrator digitális vásznain. Kis kutatással (stílszerű módon afféle tojásvadászattal) összeszedtem nektek néhány hasznos segédanyagot, amiből ötletet meríthettek a következő digitális húsvéti üdvözlőlaphoz, bannerhez vagy a rokonságot lenyűgöző, esetleg a portfóliótokat gazdagító műalkotáshoz.

Az első tutorial egy kihalófélben levő fajta képviselője: egy olvasható, képes útmutató. Photoshopban dolgozik, és Smart objectekkel, rétegmaszkokkal dekorálja ki a kis tojást.

Ugyanezen az oldalon találhatunk ingyenesen letölthető díszített vektoros tojásformákat is.

Kis emlékeztető: a .csh formátumú alakzatok (shapes) Photoshopban a titkoltabb lehetőségek közé tartoznak, de azért nem lehetetlen megtalálni őket, a Custom Shape Tool alatt lapulnak.

Egy másik, valamivel modernebb mintázatú shape gyűjteményt találhatunk a shapes4free oldalán is.

Ha szívesebben nézel videóra készült tutorialokat, a Jump in Design szintén egy jó kis tojásos videóval igyekszik a kedvedre tenni, itt a clipping mask lesz a kulcsszereplő.

Az NSV Designer tutorialja már az Illustratort veszi elő, nem is akárhogy: bemutatja, hogyan tudsz valódi három dimenziós hímes tojást készíteni. Bár a Photoshop és az Illustrator is tartalmaz alapszintű 3D modellezési funkciókat, a legtöbben ezekkel nem igazán kísérleteznek. Ahogy a videóból kiderül, igazából ez sem ördöngösség, érdemes megpróbálni, a végeredmény roppant látványos.

Végezetül az Elena nevű graphic designer videóját szeretném megmutatni: itt egy rettentően cuki, papírkivágás stílusú húsvéti kompozíciót készíthetsz el. 

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Segédlet Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

Élethalálharc a WordPressben – a plugin-biznisz

2021. június 16.

A webdesign világának kikerülhetetlen monolitja a WordPress, ez a nyílt forráskódú, idén éppen 18 éves blog-, majd weblapmotor szinte páratlan karriert futott be. Ugyanakkor, valószínűleg éppen azért, mert a nyílt forráskódú, rajongásból és ingyenesen fejlesztett projektek világából ered, és ehhez a világhoz máig is ezer szállal kötődik (lényegében máig belőle építkezik), a WP arányosan sokkal […]

Tovább a cikkre