Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Brutalizmus a webdesignban

2021. március 25. | Bognár Péter

# # # #

Nem feltétlenül közismert tény, hogy a „brutalizmus” szó nem szimpla gúnynév, hanem egy valódi művészeti irányzatot, egész pontosan a modern építészet egyik jelentős mozgalmát takarja.

Dióhéjban a szó eredetéről: A brutalizmus az 50-es években a brit építészeti körökből kiindulva jelent meg. A század eleji, Le Corbusier és mások által képviselt konstruktivizmus szellemét tovább víve, az Új brutalizmusnak nevezett irányzat a hatékonyságra összpontosító, jórészt nyers betonból konstruált épületeket jelent, ahol az alapvető strukturális vagy támasztóelemek építészeti látványelemként is funkcionálnak. A stílus neve egyébként többek szerint nem a „brutális”, hanem a francia „brut”, azaz „nyers” szóból ered, utalva az olyan látványosan használt nyers betonra.

A Bostoni Városháza (Forrás: Wikipédia)

A brutalizmus nagyon szélsőséges érzelmeket képes kiváltani az emberekből, leginkább azon stílusok közé tartozik, amelyek a szakmát ugyan erősen tűzbe tudják hozni, az átlagemberek nagy része viszont éppen, hogy fáklyát ragad, ha meglátja az épületeket. Az, hogy egy-egy épület megragadó, lenyűgöző vagy éppen förtelmes, a legtöbbször teljesen a szemlélőn múlik.

A kuvaiti nagykövetség Kiotóban (Forrás: The Guardian)

De mit is jelent ugyanez a webdesignban?

A brutalizmus a weben viszonylag új jelenségnek számít, 2017-től tartja a szakma számon, mint deklarált stílust. A művészien megtervezett betonkocka épületekhez hasonlóan itt is a design deklarált célja, hogy a funkcionaitás és használhatóság semmiképpen ne kerüljön háttérbe a dekorációval szemben, azaz a brutalista webdesign legszentebb törvénye: a tartalom mindenek előtt!

Persze, mint minden nagy művészeti irányzat, a brutalizmus is egyfajta ellenreakció a fennálló mainstreammel szemben: az agyonanimált, színes magazinokra vagy pszickedelikus modern performanszokra emlékeztető weblapok korában visszavezetik az internetoldalt az eredeti céljához: egy olyan platform, amin megjelenik valamilyen fontos tartalom, és amin keresztül a készítő kapcsolatba lép a látogatóval. A brutalizmus nem mentes a nosztalgikus felhangoktól sem, a brutalista alapelvek sokban emlékeztetnek a 90-es évek korai weboldalainak akkor még a kényszer szülte egyszerűségére.

A Yahoo 1998-ban

A brutalista webdesign alapelvei

A brutalizmus nem rendelkezik egyetlen jellemző sablonnal, pusztán néhány alapelv vezérli. Könnyen összekeverhető a minimalizmussal, de a sok közös vonás ellenére a brutalista honlap nem feltétlenül minimalista, és bár sokszor szembe megy a mára szentírásnak tekintett design-elvekkel, nem szabad összekeverni a szándékosan szembántóra tervezett anti-design oldalakkal sem.

Legyen olvasható!

A tartalom legyen jól elérhető minden józanul elképzelhető képernyőn, tehát a brutalista weblap abszolút reszponzív. Alapvető még, hogy a tartalom világosan strukturálva jelenjen meg és egyszerűen lefelé görgetve lehessen tovább olvasni.

Legyen gyors!

Minél gyorsabban betölt, annál jobb. A lehető legkevesebb kódból legyen minden megoldva.

Semmi szükségtelen díszítés!

A brutalizmus egy nyers, funkcionális design, semmiféle kizárólag dekoratív célokat szolgáló megoldás nem fér vele össze.

A linkek legyenek egyértelműek!

A hiperlinkek legyenek aláhúzva, a klikkelhető felületek teljesen világosan legyenek megjelölve. Ne legyenek fölösleges linkek az oldalon.

Erősen kontrasztos, szembe tűnő színek és ábrák

A leggyakoribb brutalista színválasztás a fekete-fehér, ennél átláthatóbbat nehéz találni. Ha más színekhez nyúlsz, azok kontrasztaránya legyen minél nagyobb. Képeket csak nagyon módjával használhatunk – legyen ezeknek is funkciója a design tekintetében, esetleg valamilyen metaforikus jelentést hordozhatnak, ami a lap üzenetét erősíti. Ha lehet, ne animáljon semmi, és jellemzően gyakoriak a nyersebb, filterek nélküli képek.

Ki használja?

A brutalista weblapok egyfajta retro, a fennálló status quo harmonikus mindenhol látott színeivel és kiegyensúlyozottságával szembemenő, kihívó, szemtelen hangulatot árasztanak, így olyan márkák és kreatívok körében népszerűek, akik ezt a fajta felforgató imázst szeretnék meglovagolni. A használatához kell némi bátorság és „pofa”, hiszen az első perctől kezdve világos, hogy sok olyan látogató lesz, akinek nem jön be az elkészült oldal.
Annyi biztos, hogy egy ilyen weblap mindenképpen emlékezetes és kitűnik a tömegből: érdemes megfontolni, hogy ne tartalmazzon-e a portfóliód egy-egy brutalista designt is.

Végezetül nézzünk meg néhány érdekesebbre sikerült brutalista oldalt!

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange