Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Frissítsd fel a régi cikkjeidet!

2021. augusztus 25. | Bognár Péter

# # # # #

De csak ésszel!

A keresőoptimalizálás mai legismertebb jelszava szerint “a tartalom a király”, azaz úgy lehet a legrövidebb úton kivívni a keresőmotorok elismerését, ha rendszeres, minőségi tartalom jelenik meg a honlapunkon. Ez egyrészt jó pontokat hoz az arra mászkáló robotok az oldal szövegezését elemző algoritmusai szempontjából, (relevancia, kulcsszavak, olvashatóság, világos felépítés, stb.) másrészt rendszeres látogatókat és jobb esetben jó értékelésű oldalakról származó minőségi backlinkeket is eredményezhet, – nem utolsó sorban pedig a tartalom frissessége már magában előnynek számít az oldal értékelésében. A dolog hátulütője persze, hogy ezzel a bizonyos szempontból logikusnak tűnő érveléssel a drága Google egy tartalomtermelési mókuskerékbe kényszerítette az egész világot (ami valószínűleg a web méretének a növekedéséhez is komolyan hozzájárul, de ez a gondolat messzire vezet).

A blogolás nemes művészet, komoly elkötelezettséget igényel. Ahogy haladunk szépen előre az időben, egyre több poszt gyűlik össze az oldalunkon, sokuk már sok évvel korábbi, és többük, bár esetleg szépen muzsikált új korában, most már nem igazán kap új találatokat, hiszen elavult. Az emberek többsége szeret könyvtárként, avagy archívumként gondolni a blogjára, de ez nincs szükségszerűen így. Ha a fő fókuszunk a honlap sikeresebbé tétele, sokszor kisebb munka egy régi cikket leporolni és naprakészebbé tenni, mint megírni az új változatát. Mit érdemes észben tartani, ha ehhez a trükkhöz folyamodnál?

Kép: Pexels

Milyen cikkeket?

A nagy oldalakkal dolgozó profi SEO ügynökségek jellemzően negyedéves ciklusban ellenőrzik az egyes blogposztok működését, leesett-e már rajtuk annyira  a forgalom, hogy érdemes legyen hozzájuk nyúlni? (A SEO statisztikák szerint egy blogposzt “hasznos” élethossza max 2 év.) Olyan cikeket érdemes elővenni, amik:

  • Témájukban ma is érdekesek, relevánsak,
  • annak idején minőségi backlinkeket kaptak,
  • sok hasznos kulcsszót tartalmaznak.

Nagy általánosságban olyan cikkekről van szó, amik egy SEO auditban nem sokkal maradnak el a legjobban teljesítő oldalaktól, de már láthatóan hátrébb csúsztak valamiért.

Hogyan nyúlj hozzájuk?

A cikk struktúrája és minősége, no meg a téma esetleges frissülése függvényében az update egy kis leporolástól a 60-70%-os átírásig terjedhet.

Néhány jó tanács:

  • Nézd át a cikkben előforduló adatokat, ha új szempontok jelentek meg a témában, írj róluk is. Nem átverni akarjuk az olvasókat, hanem okot akarunk adni, hogy visszajöjjenek. 
  • Több évvel korábbi cikkekben érdemes külön odafigyelni az elejtett utalásokra, nehogy olyan márkákról, technológiákról (vagy akár celebekről) beszélj, akik mostanra már eltűntek a porondról.
  • Nézd át a meta tageket, kulcsszavakat – a pár évvel korábbi SEO stratégiád lehet, hogy elbír egy kis frissítést.
  • Tegyél be belső linkeket az újabb kapcsolódó cikkeidhez. 
  • Hozzányúlhatsz a képekhez, beágyazott videókhoz is. 
  • Írd át a frissítési dátumot a cikken, vagy gondoskodj róla, hogy frissüljön.
  • Ha lehetséges, NE változtasd meg az URL-t! Ha viszont meg kell változtatni, mert pl. dátumot tartalmaz (ez lehetőleg kerülendő stratégia), akkor gondoskodj az eredeti URL átirányításáról!
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange