Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Frissítsd fel a régi cikkjeidet!

2021. augusztus 25. | Bognár Péter

# # # # #

De csak ésszel!

A keresőoptimalizálás mai legismertebb jelszava szerint “a tartalom a király”, azaz úgy lehet a legrövidebb úton kivívni a keresőmotorok elismerését, ha rendszeres, minőségi tartalom jelenik meg a honlapunkon. Ez egyrészt jó pontokat hoz az arra mászkáló robotok az oldal szövegezését elemző algoritmusai szempontjából, (relevancia, kulcsszavak, olvashatóság, világos felépítés, stb.) másrészt rendszeres látogatókat és jobb esetben jó értékelésű oldalakról származó minőségi backlinkeket is eredményezhet, – nem utolsó sorban pedig a tartalom frissessége már magában előnynek számít az oldal értékelésében. A dolog hátulütője persze, hogy ezzel a bizonyos szempontból logikusnak tűnő érveléssel a drága Google egy tartalomtermelési mókuskerékbe kényszerítette az egész világot (ami valószínűleg a web méretének a növekedéséhez is komolyan hozzájárul, de ez a gondolat messzire vezet).

A blogolás nemes művészet, komoly elkötelezettséget igényel. Ahogy haladunk szépen előre az időben, egyre több poszt gyűlik össze az oldalunkon, sokuk már sok évvel korábbi, és többük, bár esetleg szépen muzsikált új korában, most már nem igazán kap új találatokat, hiszen elavult. Az emberek többsége szeret könyvtárként, avagy archívumként gondolni a blogjára, de ez nincs szükségszerűen így. Ha a fő fókuszunk a honlap sikeresebbé tétele, sokszor kisebb munka egy régi cikket leporolni és naprakészebbé tenni, mint megírni az új változatát. Mit érdemes észben tartani, ha ehhez a trükkhöz folyamodnál?

Kép: Pexels

Milyen cikkeket?

A nagy oldalakkal dolgozó profi SEO ügynökségek jellemzően negyedéves ciklusban ellenőrzik az egyes blogposztok működését, leesett-e már rajtuk annyira  a forgalom, hogy érdemes legyen hozzájuk nyúlni? (A SEO statisztikák szerint egy blogposzt “hasznos” élethossza max 2 év.) Olyan cikeket érdemes elővenni, amik:

  • Témájukban ma is érdekesek, relevánsak,
  • annak idején minőségi backlinkeket kaptak,
  • sok hasznos kulcsszót tartalmaznak.

Nagy általánosságban olyan cikkekről van szó, amik egy SEO auditban nem sokkal maradnak el a legjobban teljesítő oldalaktól, de már láthatóan hátrébb csúsztak valamiért.

Hogyan nyúlj hozzájuk?

A cikk struktúrája és minősége, no meg a téma esetleges frissülése függvényében az update egy kis leporolástól a 60-70%-os átírásig terjedhet.

Néhány jó tanács:

  • Nézd át a cikkben előforduló adatokat, ha új szempontok jelentek meg a témában, írj róluk is. Nem átverni akarjuk az olvasókat, hanem okot akarunk adni, hogy visszajöjjenek. 
  • Több évvel korábbi cikkekben érdemes külön odafigyelni az elejtett utalásokra, nehogy olyan márkákról, technológiákról (vagy akár celebekről) beszélj, akik mostanra már eltűntek a porondról.
  • Nézd át a meta tageket, kulcsszavakat – a pár évvel korábbi SEO stratégiád lehet, hogy elbír egy kis frissítést.
  • Tegyél be belső linkeket az újabb kapcsolódó cikkeidhez. 
  • Hozzányúlhatsz a képekhez, beágyazott videókhoz is. 
  • Írd át a frissítési dátumot a cikken, vagy gondoskodj róla, hogy frissüljön.
  • Ha lehetséges, NE változtasd meg az URL-t! Ha viszont meg kell változtatni, mert pl. dátumot tartalmaz (ez lehetőleg kerülendő stratégia), akkor gondoskodj az eredeti URL átirányításáról!
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange