Barion Pixel

Egyedi betűtípusok egyenesen a tervezőktől

2015. április 03. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # #

A nagy fontkereső oldalakat mindannyian ismerjük, (lásd előző poszt) de akik nem agyonhasznált betűtípusokra, hanem különlegességekre vadásznak, amik nem jönnek szembe minden szórólapon, azoknak mélyebbre kell menni, mint amit a keresők felszínén találnak. Ilyenkor két helyen érdemes keresgélni:
1. magánál a tervezőnél 2. a tipográfus szakmának szóló oldalakon.

Utóbbiból is mutatok párat, de előbb ismerkedj meg néhány betűtervezővel, font designerrel.

Måns Grebäck, Aringtypeface

society-editor_poster

Csodaszép kézírás jellegű fontok (nem csak), amelyeket magáncélra ingyenesen használhatsz, üzleti célra 59 dollár egy csomag. Érdemes mindig a felhasználási jogokat elolvasni, mert itt az is kiderül hogy nonprofit célokra, egyesületek és alapítványok 50% kedvezményben részesülnek.

Svetoslav Simov – Fontfabric

perfo01

 

A Fontfabric egy bolgár font designer oldala, mára nem csak a saját kiváló minőségű betűtípusait, hanem más designerekét is megjelenteti. Elég sok ingyenes készletük van amellett, hogy a készleteik a Myfontson is megtalálhatóak. Az ingyenes csomagok korlátozottak, ha szeretnél hozzájuk kelet-európai karaktereket, akkor a Donation gombot kell itt is használni. Iratkozz fel a hírlevélre, mert úgy nem maradsz le az aktuálisan letölthető csodaszép betűkészletekről!

Jellyka Nerevan – CuttyFruty

pub_WW

A weboldal kevésbé bizalomgerjesztő, de ha kalligrafikus fontokra vadászol remek darabokat találsz Jellykánál. Itt is ingyenes a magáncélú felhasználás, üzleti célra a lelkiismereteden múlik mennyit dobsz át a Paypal Donation gombon. Az ilyen esetekben 5 dollárt illik minimum…

Tano Veron

169b89b4a03a4a9e28f74c39adf4c655

A Behanceon sok más designert is találsz letölthető fontokkal, miért emeltem mégis ki a Circot? Mert egy nagyon karakteres darab alapvetően egy témára készítve. Mégis ha egyenként megnézed a betűket, önmagában egy S vagy egy R teljesen más területen is felhasználható, más betűcsaládokkal keverve lágyítható, de egy olyan arculatot hozhatsz belőle létre amit nem lehet nem észrevenni.

Creativeqube Design

A galériája a Creative Marketen megtalálható, tele csupa mostanság trendi kalligrafikus és kézírás fontokkal, egy ilyen csomagokból hónapokig gazdálkodhatsz. Elleben nem mind ékezetes, vásárlás előtt olvasd el a leírást is!

Losttype – több tervező fontjai

lincoln

 

Riley Cran és barátai gondoltak egyet és összetereltek nem túl ismert font designereket. Itt szintén a szokásos – egyéni használatra ingyenes vagy 1-2 dollár Donationt kérnek, üzleti célra pedig sávosan árazták be a készleteket.

Ez csak néhány tervező volt, láthatod hogy nagyon eltérő a színvonal és az árak is, de még mindig megfizethetőbb legális út egy kisvállalkozás számára, mint a többszáz dolláros pakkok pl. a Myfonts.com-on.

És akkor jöjjenek a helyek ahol nem a betűtípusok letöltése a cél, hanem ötleteket kaphatsz a felhasználásra. Ezt újra és újra elmondom, de sosem lehet eleget: a tanulási folyamat természetes része a másolás.
Ez az első lépés: A tanfolyamon is vannak feladatok, amelyet lépésről-lépésre lemásolnak a tanulók. Itt viszont jönnie kell a másodiknak, amikor már a megtanult, lemásolt lépéseket kicsit másképp, a saját szájízére fordítja át a tanuló. Ha egyedül tanulgatsz, ez akkor sincs másképp, próbáld meg utánozni a stílusokat, elrendezéseket, ezzel is fejlődik a stílus és arány érzéked, szépen lassan eljutsz abba a fázisba, amikor már a saját elképzeléseid megvalósításához is meglesz mint a technikai tudásod, mind az ismereteid. Ne rekedj meg az első lépésnél! Így lehet tanulni ezekről az oldalakról bárkinek, már a puszta nézegetésükkel is sokat!

We Love Typography

http://welovetypography.com

type and design

http://fuckyeahfonts.tumblr.com/

Typography Inspiration Grid Design Inspiration

http://theinspirationgrid.com/category/typography/

Typography Daily

http://typography-daily.com 

typostrate

http://typostrate.com

Fejléc fotó kredit – I Love Typography

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Üzlet Élet a Zoomon kívül: videokonferencia-körkép

Élet a Zoomon kívül: videokonferencia-körkép

2021. május 04.

Ha másfél éve megkérdezel valakit, milyen alkalmazás a Zoom, jó eséllyel nem tudta volna az illető, vagy esetleg megpróbál tippelni valami képnagyító programra… A koronavírus viszont valamiért pillanatok alatt az egekbe vitte az erős kínai kapcsolatokkal is rendelkező  konferenciaprogram hírnevét, és mára már az óvodások is vele fekszenek-kelnek. Nem volt véletlen a tavaly nagyot futott […]

Tovább a cikkre