Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Idén hozott hozott már 8 millió forintot a weboldalad?

2015. április 10. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Ha igen, akkor szuper vagy és nem is neked szól a cikkem! Ámbár…

Most 2 tényt fogok közölni:

1. Ez egy WordPress motorra épülő weboldal immáron 4. éve

2. Ez a honlap idén már 8 millió forint bevételt termelt a cégünknek.

Nem szoktam sem mások zsebében turkálni (csak ha megkérnek rá, hogy nézzem már meg miért nem termel egy kanyit sem az új honlap) és a sajátomat sem szoktam önként turkálásra felajánlani, de amúgy a cégek mérlegei nyilvánosak. Ez teljesen legális és tiszta bevétele a vállalkozásomnak, nincs is másmilyenre szüksége, hiszen van egy remek szolgáltatásom és egy remek weboldalam. A bekeretezett időszakról van szó, amely előtt ott a többi is. Neked van ilyen grafikonod a weboldalad bevételeiről?

arbevetel

Most akkor dicsekszem? Végül is ha úgy vesszük, ja. De inkább felcsesztem az agyam és így hajnali 6-kor, miután összeszedtem a meleg kutyaszart, nincs is jobb dolgom, mint erről pötyögni. Ugyanis akárhányszor szóba kerül, hogy WordPressel oktatunk vagy WP-t használunk mindig jön egy vagy több szakmai okostóni, aki elkezdi osztani az észt az egyedi fejlesztés fontosságáról.

“Mi csak egyedi fejlesztésű rendszereket használunk, nem ilyen előre megírt legót”
“Komoly cégek nem használnak tömeg CMS-eket”
“Mi nem használunk ilyen szart, mert törik mint a ropi!”

Mi a baj a WordPressel, hogy a fejlesztők kiakadnak mint a kakukkos óra? Hát az, hogy “ingyen” van!

Ezen állítások közül egyedül az utolsónak szoktam helyt adni, hiszen egy nyílt forráskodú rendszer valóban sérülékenyebb, mint egy zárt, amelyet csak az ismer, aki írta. Mert a WP-t egy világ fejlesztői frissítik, fejlesztik hónapról hónapra pusziért – van benne üzlet, nem kell aggódni, de az alaprendszer bárki számára ingyenes – így persze, hogy könnyebb rést találni rajta. Itt jegyezném meg, hogy ezek a rések pont a közösség okán villámgyorsan javításra is kerülhetnek, míg egy egyedi rendszerben található hibák lehet, hogy csak hónapok múlva derülnek ki, és hetek alatt sikerül befoltozni. Sőt, ha már nem sikerül esetleg elérni a fejlesztőt, mert eltűnt (illékony fajta), akkor ember legyen a talpán, aki más egyedi fejlesztésű rendszerében hiphop megtalálja a kanyon méretű lyukakat, amin ki és be járnak a spambotok, a gonosz hekkerek meg az ilyen kétes figurák és ártó szándékú digitális zombihadseregük.

Ugyanis egy online munka végösszegének tetemes részét ma manapság az egyedi fejlesztés teszi ki. Mert az a fontos, az a “valódi munka”, hogy hazabeszéljek a design az majd jó lesz valamilyen (hiszen a keretből már nem sok maradt), Marika majd megírja a szöveget és a végén (!) kitaláljuk, hogy mi kerüljön a honlapra.

Az egyedi fejlesztés az egyedi (az csak jó lehet, igaz? nem!) és a fejlesztés (bonyolult dolog) szókapcsolatból jön létre és remekül bullshitelhető, több milliós végösszegig és hónapokig tartó fejlesztési munkákig, mert jó munkához idő kell.

Félreértés ne essék, én is az egyedi tervezés híve vagyok, de az egyedi tervezés tipikusan az ágyúval verébre esete, amelyre ma ebben az országban a vállalkozások 10%-ának van igénye és max. 30%-ának lenne valóban szüksége, de igénye nekik sincs. Ugyanis (most összeszeretnék törni egy mítoszt): a felhasználót, aki a honlapon böngész és gondolkodik, hogy megrendeljen-e valamit, baromira nem érdekli, hogy milyen motor van a honlap alatt!

Azt se tudja mi az, vagy ha tudja sem azért fog megvenni vagy nem venni valamit, mert egyedi fejlesztésű a honlap vagy WP!

Hanem azért fogja, mert:

  • kell neki a termék, szolgáltatás, eleve ezzel érkezett a honlapra
  • vagy valamilyen csatornán pl. hirdetésből vagy közösségi oldalról felkeltette az érdeklődését egy szöveg vagy ajánlat
  • ahová landolt, ott kellemes, jól használható és informatív felületen kiváló minőségű képanyaggal találkozott és a meggyőző tartalmakat és értékesítési szöveget elolvasva elkezdte érlelni magában a döntést
  • az oldalon számos bizalmi elemet találhatott – alapos mindenre kiterjedő szállítási és fizetési információk, más vásárlók véleményei, garanciák így meghozta a döntést

Vagyis a dolgokat a marketing adja el és nem a kód. Márpedig a weboldalak azért készülnek (nagyrészt), hogy meg is térüljenek (ez a minimum), sőt rengeteg pénzt termeljenek! Sorry, ez van!

Nyilván fontos, hogy mindez alatt egy jól működő kód legyen és ezeket a funkciókat zökkenőmentesen kiszolgálja, de hogy ez egyedi fejlesztés-e vagy konzerv motor a konverzió szempontjából tökéletesen mindegy.

Most el lehet kezdeni vitázni, hogy nem mindenkinek olyan terméke van mint nekünk, amivel nyilván könnyebb milliókat keresni, mint annak aki fogpiszkálót árul. De pont neki nem szabad sok százezret, milliót egy előre meg nem jósolható forgalmat bonyolító rendszer fejlesztetésébe feccölni, mert soha nem térül meg. Megjegyzem azért, hogy mi már annyira átírtuk az igényeinkre formázva az alap rendszert, hogy már-már egyedi fejlesztésűnek nevezhető, de akkor is költséghatékonyabb, mint a nulláról felhúzni egyet.

Mindenkinek WordPresst akkor? Nem figyeltél már megint ugye? Nem! Egy csomó esetben – főleg nagyvállalati környezetben nem jó megoldás, mert más rendszerekkel is együtt kell működnie és tényleg valóban egyedi megoldást kell találni. De miért venném el a lehetőséget egy kis cégtől (a közepestől sem), hogy a kiadásait átcsoportosítva többet tudjon a felületre vagy a reklámra költeni indokolatlanul bonyolult és drága fejlesztői órabérek helyett!

És mi lesz a támadókkal? Miért gondolod, hogy az egyedi fejlesztők jobb rendszert írnak, mint egy közösség? Feltörték már szinte az összes nagy vállalat rendszereit, akik nem WordPresst használnak. Biztos azért mert nem Kovács B. Jancsit kérték meg, hogy írjon már nekik egy valódi egyedit, hogy biztonságban legyenek a felhasználók adatai, ugye? A betörők ellen be szoktad zárni az ajtót éjjel vagy ha elmész otthonról? A kocsidat sem hagyod nyitva ugye, nem hagyod az ülésen a laptopod, a táskád? Akkor miért hagynád védelem nélkül a honlapod? Ezek az alapok amit egy WP tulajdonos megtehet, vagy kérheti szakember segítségét, rengeteg múlik itt is az emberi tényezőn, pont ugyanúgy mint egy valódi betörésnél.

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange