Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

6 font mindenre elég?

2021. július 26. | Bognár Péter

# # # # # #

A betűtípusok témája egyszerűen kifogyhatatlan. A betűfaragás, pontosabban öntés (hiszen az angol font szó maga is az ólomöntésből jön – az összes, betűtípusokkal kapcsolatos szavunk a fizikai könyvnyomtatás világából ered) a grafikus design legnagyobb történelemmel bíró eleme. Ennek megfelelően évszázados szakirodalma volt már az otthoni szövegszekesztés, a desktop publishing megjelenése előtt is, és a helyzet azóta nyilván nem lett egyszerűbb.

A kezdő designer egyik legnagyobb fejfájását mindig a megfelelő betűtípusok kiválasztása jelenti – a bőség zavara itt hatványozottan igaz, egyszerűen nyomasztóan nagy az a fonttömeg, ami öt perc keresgélés után visszanéz ránk a számítógép képernyőjéről. 

Vannak módszerek persze a szelektálásra – magyar webdesignerek esetében már rögtön a kínálat kb. felét kiveszi az egyenletből, hogy egy font  támogatja-e a magyar nyelv különleges karaktereit (azaz “árvíztűrő”-e). Sokan javasolják, hogy egyszerűbb távol tartani magunkat a hatalmas választéktól, és jobb leülni egy hosszú téli estén (vagy, esetünkben egy békés nyári napon), és összeválogatni egy csokornyi különböző hangulatú, együtt jól működő, 2-3 fontból álló kombinációt, amiből azután évekig elélhet az ember. 

Massimo Vignelli, a modern design egyik legnagyobb hatású alakja, a “grafikus design nagypapája” (a New York-i metró térképe és táblái is az ő keze munkáját dicsérik, de őtőle jön a Ford ovális logója is) elég karcos véleménnyel volt az internetes betűtípusok burjánzását illetően. Az alábbi idézet a The Vignelli Canon című füzetből származik, amit afféle parainézisként 2009-ben, ingyenes e-könyként jelentetett meg a leendő designerek okulására. 

Vignelli műve használatban. Kép: Jim Pickerell

A számítógép megjelenése magával hozta a desktop publishingnak nevezett jelenséget. Ez bárki számára lehetővé tette, hogy akármilyen elérhető betűtípust használhasson, bármilyen torzításban. Ennek egy iszonyatos léptékű katasztrófa lett a végeredménye. Felfoghatatlan mértékű kulturális szennyezés. Ahogy akkoriban mondogattam, ha orvos lenne mindenki, aki ilyen kiadványszerkesztővel dolgozik, már mind halottak lennénk! A betűtípusok hihetetlen robbanáson mentek keresztül. A számítógép bárki számára lehetővé tette, hogy új betűtípust tervezzen, és ez minden idők egyik legnagyobb vizuális szennyezéséhez vezetett. 

Hogy felhívjam a figyelmet erre a problémára, szerveztem egy kiállítást olyan munkákból, amiket az évek során pusztán négy betűtípus, a Garamond, a Bodoni, a Century Expanded és a Helvetica használatával készítettünk. A kiállítás célja az volt, hogy megmutassuk, hogy mennyire változatos lehet a gazdaságos betűtípus-használattal készült nyomtatott anyag, és milyen remek eredményeket kaphatunk így. Ami a lényeg: nem a betűtípus számít, hanem amit csinálsz vele. A hangsúly a struktúrán volt, nem a betűk formáján. 

Továbbra is meggyőződésem, hogy a legtöbb betűtípus üzleti célból készül, pusztán, hogy pénz legyen belőle, vagy az identitás miatt. A valóságban a jó betűtípusok száma meglehetősen korlátozott, és a legtöbb új csak a létezők további finomítása. Személy szerint remekül elboldogulok fél tucatnyival, amihez még hozzá tudok tenni egy fél tucatnyit, de ennél többet nem hiszem. 

A már említettek mellé még odatehetem az Optimát, a Futurát, az Universt (ez az évszázad legfejlettebb designja, mivel ugyanannak a betűtípusnak mintegy 59 variációját tartalmazza), a Caslont, a Baskerville-t és néhány modern típust.

A fentiekből már látszik, hogy a címben kicsit túloztam, hiszen Vignelli saját listája így már rögtön úgy két tucatnyi fontot tartalmaz (bár a kiállítás anyaga szerint összesen néggyel is messzire lehet jutni). 

A kihívás mindenképp szédítő: össze tudnál állítani egy listát arról a 4-6-12 fontkészletről, amivel szíved szerint el tudnál boldogulni egész életedben?

Címkép: The Vignelli Canon, 29. oldal.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange