Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Motiváció

Mit tegyél szabadúszó designerként, ha nem jönnek a megbízások?

2021. május 25. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Még a webdesignban is vannak szezonok. Alapvetően ez egy egész éves elfoglaltság, de azért a megbízások igazodnak az emberek más elfoglaltságaihoz is, azaz ha jön a nyár, akkor nem a céges honlap lesz a legfontosabb befektetés. És a téli ünnepeket általánosan nyugiban lehet tölteni, hiszen amelyik honlap ősszel nem készült el a karácsonyi rohamra, annak már úgyis mindegy. De ezek nagyon rugalmas dolgok, mert a télen aktív cégek nyáron fejlesztetnek, ha bedolgozol ügynökségeknek, ott szinte soha nem áll le a verkli, de ha a pandémiát nézzük, akkor bármi bármikor megtörténhet!

Don’t panic!

Nyilván, ha be kell fizetni a lakbért vagy új cipőt kell venni a gyereknek, akkor az ember hajlamos pánikba esni, de ilyen időszakokra alapvetően jobb, ha MINDIG számítasz. Ezer és egy oka lehet, hogy átmenetileg elapadhatnak a pénzforrások, megbetegszel, eltöröd a kezed, valamelyik állandó ügyfél hirtelen felmondja a szerződést vagy fizetésképtelenné válik, úgyhogy 2-3 hónapnyi tartalékot érdemes félre rakni a jobb időkben, hogy ne okozzon problémát a lakbér kifizetés

Haha, utólag könnyű okosnak lenni, mi? Igen, ismerem jól a helyzetet és volt időszak, amikor képtelen voltam félrerakni és épphogy csak a lakbért kerestem meg. Voltak olyan hónapok is, amikor előző nap még nem tudtam, hogy miből fogom kifizetni, mert hiába voltak kinn számláim, ültek rajta. Ezekből elég kellemetlen szituációk születtek, de azt kell mondjam, hogy soha nem csúsztam a bérleti díjjal, így valahogy mindig megoldódott, hogy legyen pénzem. Extra kreatív tud lenni az ember, ha be kell hajtania a jogos díjazását vagy gyorsan keresnie kell pár ezer forintot!

Amit nem szabad ilyenkor tenni, elkezdeni befordulni és keseregni, mert azzal igazából csak rontasz a helyzeten. 

Ne kezdj el nyilvánosan panaszkodni!

A pénz nem szereti a nyavalygást! Igazából a nyavalygókat senki sem szereti, mert energiavámpírok. Nincs annál szánalmasabb, amikor az állítólagos munkanélküli reggeltől estig panaszkodik mindenhol, Facebook csoportokban szidja az ügyfeleket. Ennek nagyon rossz üzenete van. Ma már mindenkit lecsekkolnak és könnyen előfordulhat, hogy az ajánlataid azért pattannak vissza, mert találkoznak ezzel a mentalitással. 

Tedd rendbe a weboldalad, közösségi felületeid!

Ha sok a munka, akkor hajlamosak vagyunk ezekkel nem foglalkozni, hiszen a fizetős megbízás az első! Te jó ég, ne mondd, hogy nincsenek social media felületeid! Mégis hogy akarsz munkát találni, ha nem vagy megtalálható ezeken? Hello, 2021 van! Lehet, hogy azért nincsenek megbízásaid, mert senki nem látja, hogy mennyi remek munkát végeztél az utóbbi időben? Akkor ideje, hogy megmutasd! 

Ne hagyd abba a munkát!

Sőt! Ilyenkor kiváló lehetőséged van arra, hogy felfrissítsd egy kicsit a portfóliód! Azt senkinek nem kell tudnia, hogy ezek nem éles munkák! Tervezz valamit örömből, egy álommegbízást egy álomügyfélnek! És posztolj! Írj blogbejegyzést róla, készíts fotókat az Instagramra, legyél jelen! Ugyanis bármilyen meglepő, minél elfoglaltabbnak tűnsz, annál jobban fogod vonzani az ügyfeleket! 

Fedezd fel újra, hogy miért is szereted a munkád! Ha végképp kiderül, hogy már nem szereted, akkor viszont lehet, hogy nem ártana valami mással foglalkozni… 

Tegyél rendet!

Rendezd át az irodád, munkaasztalod! Rakj rendet a fiókókban és a számítógépeden, archiválj! Vegyél egy új növényt vagy ha van kereted pár modernebb eszközt is. Ez olyan lendületet adhat, amivel újra fel tudod venni a fonalat!

Aktiváld magad!

Rengeteg vállalkozói közösség van, ahol potenciális ügyfeleket találhatsz! Az ingyenes vállalkozói csoportok mellett vállalkozás fejlesztőknek, könyvelőknek, marketing szakembereknek is vannak olyan fizetős közösségei, ahol havi pár ezer forintért megéri tagnak lenni. Ez két okból is hasznos – egyrészt egy olyan ügyfélkört találsz ott, akik áldoznak a plusz tudásra, tehát esélyesebben nyitottabbak, együttműködőbbek és előképzettebbek, mint azok, akik az utcáról esnek be. Másrészt ezek a közösségek szeretik a saját soraikból válogatni a kivitelezőiket is, úgyhogy csak hasznos tagja kell legyél a közösségnek. Ez nem nehéz, pár olyan kérdésre kell szakemberként válaszolni, amit amúgy is el szoktál mondani az ügyfeleknek. Ezzel építed a személyes márkád is, hogy Te legyél az, aki szóba kerül, ha grafikai munka, honlapkészítés a téma.

Photo by Patrick Tomasso on Unsplash

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange