Barion Pixel

Milyen a jó logó?

2017. október 18. | Dörnyei Barbara

# # # # # #

Hogy milyen a jó logó, azon sokat lehet vitatkozni, és persze vannak egészen egyedi vélemények is, de néhány dolog biztosan elmondható az összes jó logóról. Jöjjön tehát a logótervezés néhány ökölszabálya, aztán elő a papírt és a ceruzát, kezdődhet a tervezés!

Legyen egyszerű

Egyszerű, vagyis nem túlrajzolt, nincs feleslegesen telepakolva mindenféle motívumokkal, feliratokkal. Azért is lényeges az egyszerűség, hiszen egy logónak ezerféle felhasználási módban is műkdönie kell, nyomtatásban, interneten, egy reklámtollon, vagy akár egy óriás plakáton is. Az egyszerű logó iskolapéldája a Nike logója. Ennél kevés egyszerűbb dolog van, ami ilyen jól működik azt hiszem.

 

Legyen emlékezetes

Néhány napja futottam bele egy cikkbe, amiben egy kísérletről írtak, amelyben arra kérték a résztvevőket, hogy ismert márkák logóit rajzolják meg emlékezetből. (Ezt a cikket mi is megosztottuk ITT) A kísérlet érdekes eredményt hozott, jól szemléltette, hogy melyek azok a logók, amik ilyen szempontból is jól működnek, jól látszik, hogy itt is a legegyszerűbbek teljesítettek a legjobban. De miért is legyen emlékezetes a logó? Hát azért, mert a fő feladata, hogy emlékeztessen a márkára. Hogy bármikor, amikor meglátjuk felismerjük, rögtön tudjuk azonosítani a logót a hozzá tartozó márkával.

 

Legyen a márkához, vállalkozáshoz illő

Nyilván más színvilágot és formavilágot kap egy gyermekeknek szóló vállalkozás, vagy mondjuk egy gyorsétterem lánc. Vonatkozik ez a színekre, a felhasznált fontok stílusára és a grafikákra is. Könnyebben azonosítjuk a márkát és a vállalkozást, ha ezeket a megfelelőképpen választják ki. Itt fontos megemlíteni azt is, hogy nem feltétlenül kell a logóban megjelennie annak amivel a vállalkozás foglalkozik. Egy jó logó enélkül is jól kifejezi és jeleníti meg a vállalkozás jellegét és célját.

 

Legyen sokoldalúan felhasználható

Az egyszerűségnél már említettem, hogy a jó logó minden méretben jó logó, ugyanígy helyt kell állnia nyomtatásban és az online felületeken is. A legtöbb esetben a sokoldalú felhasználhatóság miatt a tervezők vektoros formátumban tervezik meg a logót, ami lehetővé teszi, hogy minőségvesztés nélkül átméretezhető, átszínezhető legyen. A logóknak általában mutációi is készülnek, több színváltozat, vagy felirat nélküli verziók. Sötét hátterekhez készülhet csupa fehér, világos hátterekhez pedig tiszta fekete logó is. Sőt, ma már a vízjelezés is gyakran a logók felhasználásával történik. Ezért is fontos úgy tervezni, hogy fekete-fehér változatban is működjön a logó.

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mi az a linkbait?

Mi az a linkbait?

2021. augusztus 30.

Nem clickbait, arról pedig már biztosan hallottál. A linkbait is egyike a webdesign napjainkban kikerülhetetlen édes(?) testvére, a SEO szakzsargonjában nyüzsgő kifejezéseknek. Mint minden valódi terminus technicus, ez is valami valójában közismert, nem túl bonyolult fogalmat ír le, de a saját speciális szemszögéből tálalva, és annak a tükrében értelmezve. Ez magyarán azt jelenti, hogy a […]

Tovább a cikkre