Barion Pixel

Gondot okoz, hogyan kombináld egymással a betűtípusokat?

2015. április 26. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # # #
Néha őszintén csodálom, amikor olyan tanulóval találkozom, aki bár nem tud róla, ösztönösen jól párosítja egymással a betűtípusokat, illetve választja ki azokat egy-egy feladatmegoldáshoz. Lám, ehhez is külön tipográfiai érzékkel lehet rendelkezni, de akkor sem kell elkeseredni, ha nincs ilyenünk (nekem sincs), mert tanulható!
Csak néhány szabályt kell betartanunk és ha ezeket minden esetben alkalmazzuk, akkor nagyon nem nyúlhatunk félre.

1. szabály – maximum 3 betűtípus

Ezeknek a betűtípusoknak természetesen lehet a különböző vastag vagy dőlt tagjait keverni, tehát elég változatos tud lenni. Optimális esetben van egy script vagy dekorfont, amellyel mint a név mutatja dekorálunk, nagy látványos feliratokhoz használjuk, valamint a szöveges részekhez egy címsorhoz és egy folyószöveghez választunk fontot.
Amennyiben konkrét arculathoz, logóhoz kell alkalmazkodni, úgy a logó betűtípusát is beleszámítjuk a háromba, és ha az arculat másképp nem rendelkezik, választunk mellé szövegfontokat. Miért három? Mert ha ennél többet használunk a végeredmény zavaros lesz, nehezen olvasható és értelmezhető.Rögtön elmondom, hogy ezt a szabályt fel is lehet rúgni, de ahhoz már nagyon jól kell értened a fontok párosításához, addig viszont nagyon nem ajánlott!

2. szabály – hozz létre hierarchiát

Gondold végig, hogyan épül fel egy könyv, vagy egy újságcikk szerkezete, ha használtál már Wordöt vagy Google Docs szövegszerkesztőt, akkor már használtad is ezeket a formázásokat. Van ugye a címe, jó nagy felirattal, ő áll a tetején. Aztán lehet alcíme is, amely valamelyest kisebb mérettel, de még mindig kiemelt figyelmet kap. Ha cikkről beszélünk, akkor egy vastagabb lead, vagyis bevezető jön, a szöveget pedig címsorokra bontjuk és szövegtörzsre. A webes szövegeknek erre megvan a maguk html logikája, amelyet webre tervezésnél illik követni.
Fontos a következetesség – tehát ugyanolyan funkcióra az oldal további részén is ugyanazt a formázást használd és fentről lefelé haladva csökkentsd a font méretet, legfontosabb szempont minden esetben az olvashatóság.
fitt8kg
De akkor is legyen hierarchia ha csak egy képet feliratozol, hangsúlyozd a fő mondanivalót és támaszd alá kisebb alcímmel, sokkal vonzóbb a szemnek, mintha nincs meg ez a hierarchia.

Nézzük miből dolgozunk!

A betűtípusok közül 4 féle fontcsaládot különböztetünk meg – többet is, de ezzel a néggyel találkozunk nap mint nap.

Serif – vagyis a talpas fontokserif-talpas-fontokSans-serif – talpnélküli fontoksansserif_talpatlan_betutipusScript – kalligrafikus, írott hatású fontokscript_kalligrafikus_keziras_fontokDecorative – dekor, díszítő, különleges hatású fontokdecorativeHogy honnan szerezheted be őket, mit kell még tudni róluk, elolvashatod a Fontos kérdések a betűtípusokról című posztban!

De hogyan keverheted őket?

Alapvetően arra kell ügyelned, hogy a különböző betűtípusok ne nyomják el egymást, és a leírt szöveget könnyebben befogadhatóvá tegyék! Ha folyószövegről van szó, akkor kezdetnek elég ha ezt a két párosítást fejben tartod:

talpas_betutipus_cimor

helvetica_talpatlan

Mi a helyzet a script és a dekorfontokkal?

kalligrafikus_font

Sőt, különleges esetben egy dekorfontot akár egy script fonttal is kiegészíthetsz!

tavaszvan

De nagyon könnyű átesni a ló másik oldalára, ne akarj túl sok mindent belezsúfolni egyetlen feliratba!

konnyu

3. szabály – legyen kontraszt!

Jó-jó, de mit jelent a kontraszt? Kontrasztot jelenthet a méret, vagyis akár egyetlen betűcsaláddal és a megfelelő sorok eltérő méreteivel is lehet kiemelni, amely nem csak vizuális kiemelést jelent, hanem a szöveg jelentését is hangsúlyosabbá teszi.

http://pixabay.com/en/sky-clouds-sunlight-dark-690293/

Két eltérő betűcsalád különbözősége is kontrasztos lehet, a betűtípusok megválasztásánál azonban arra is törekedj, hogy a szövegnek is megfelelő legyen. Jelen esetben az idő és a pénz fogalmát egy talp nélküli, modern és egy klasszikus hatású, talpas fonttal állítottam szembe egymással, egy bohókás dekor font nem lett volna jó választás. Még egy szimbólumot is elhelyeztem benne, ez pedig a kör – az időnek és a pénznek is megvan a maga körforgása. Használj bátran Te is a feliratokban egyszerű alakzatokat – négyzet, vonalak, kör, csillag stb. amelyek segítik a szövegek tagolását és esetleg plusz jelentést is adnak hozzá!

ido

Máskor pedig egy merészebb fontválasztást ellensúlyoz egy kevésbé erős, így alkotnak tökéletes egyensúlyt.

kontrasztos_fonthasznalat

4. szabály – figyelj a jelentésre!

Nem csak a családmodell fontos, hanem a mögöttes tartalom szerepe is – a Serif fontok klasszikusak, míg a Sans-serifek modern hatású fontok, a Script fontok a maguk kézírás hatásával nagyon emberiek, közvetlenek, elegánsak vagy romantikusak tudnak lenni, a dekorfontok pedig gyakran esnek túlzásokba, vagy képviselnek egyetlen stílust pl. western. Ebben a kategóriában akadnak szinte olvashatatlan betűtípusok, ezeket jobb elkerülni!

Számos remek kombinációt tudsz összerakni a fontok stílusa alapján, a fenti szabályokat is figyelembe véve:
romantikus párosítás – lányos témák, esküvői szettek, vagy Valentin-nap, így nem esel pánikba, ha van egy ilyen kéznél
karácsonyi fontpárok – milyen jól jönnek a képeslapokhoz, kampányokhoz, igaz?
vicces fontpárok – mémek feliratozásához, könnyed, humoros kampányokhoz

5. szabály – legyél fontérzékeny!

Fogyassz rendszeresen olyan tartalmakat, amelyekkel a tipográfiai érzéked javítható! Rengeteg ilyen magazin, blog létezik, itt találsz egy összeállítást kiindulásnak. Járj nyitott szemmel, és vedd észre a feliratokat, a weboldalak címsorait, a tetszetős darabokat mentsd el egy Pinterest mappába, hogy később is tudj belőlük tanulni!
Tipp! Kevesen veszik észre, de a Google Fonts is kínál némi segítséget, ha kiválasztasz egy fontot, a Pairings fülön alternatívát kínál, milyen más fontokkal tudod párosítani – ha nagyon kétségbe vagy esve!
googlefonts

fotókredit: http://pixabay.com

 

Iratkozz fel 7 napos ingyenes, alapozó webdesign kurzusunkra!

Kipróbálom

blog

Üzlet Élet a Zoomon kívül: videokonferencia-körkép

Élet a Zoomon kívül: videokonferencia-körkép

2021. május 04.

Ha másfél éve megkérdezel valakit, milyen alkalmazás a Zoom, jó eséllyel nem tudta volna az illető, vagy esetleg megpróbál tippelni valami képnagyító programra… A koronavírus viszont valamiért pillanatok alatt az egekbe vitte az erős kínai kapcsolatokkal is rendelkező  konferenciaprogram hírnevét, és mára már az óvodások is vele fekszenek-kelnek. Nem volt véletlen a tavaly nagyot futott […]

Tovább a cikkre