Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Back to the Future

2015. december 02. | Tóth Zsuzsanna

# # # #

Valószínűleg az elmúlt napokban túl sok időutazós tartalmat toltam. Egy film, egy sorozat és egy könyv egy hétvége alatt – mert ilyenkor rebootolom az agyam :)
A címben lévő filmet viszont sosem szerettem, azt amit magával hozott annál inkább: a légdeszka sokáig szerepelt a tizenéves listámon. Most már lemondtam róla, de arról nem, hogy a gyerekeim még használhatják.

Nem tudom mi lesz az ide karácsony sláger terméke (még nem ezek), de összeszedtem pár olyan már létező tech újítást, ami lehet, hogy hamarosan bekerül a háztartásokba és olyan “mindennapos” lesz, mint az okostelefon, a tablet vagy a smart tv. És tervezőként azt is tudom, mindhez kell grafikus felület :)

okos konyha

Egyre több gyártónál látni ilyen koncepciókat pl. a Whirlpool is vitt egyet az idei CES-re. Tehát egyáltalán nincs messze az, hogy a konyhába már ne csak az iPad-et vigyük, hanem gyakorlatilag egy smartwall segítségével tudjunk addig is híreket olvasni, csevegni, telefonálni és persze lesni a recepteket, amíg fő az ebéd. Tervezői szempontból ez nagyon érdekes feladat – itt persze megint másak a funkciók és az igények, a felületeket is ezek szerint kell alakítani pl. zsíros kézzel kapkodva nyomogatni a falat ergonómiailag más, mint egy tabletet a kézbe venni vagy teljesen hangvezérelt lenne?

Itt még nincs vége a konyhai felületeknek, már a hűtő is okosabb, megmondja mi van benne, ezek mikor járnak le, így tudod mit kell venni. Nyilván ezekhez is önálló felület dukál, amelyeket természetesen távolról is vezérelhetsz a telefonodon.

LG_Smart_Appliances_with_HomeChat_03

okos ablak okos otthon

Az “okosablak” már létező fogalom, használják is, ami attól okos, hogy a napszaknak és a napsugárzásnak megfelelően látja el az ablak saját magát fényvédő és árnyékoló funkcióval. Ehhez nyilván nem kell UI. Azonban ezen is lehet még okosítani, legalábbis 2012-ben úgy gondolta a Samsung, hogy az ablakra is kellenek irodai funkciók hívásfogadás, email, időjárás stb. Jelenleg nem tudom, hol tart ez az elgondolás, de a fürdőszobai tükröt és a szekrényeket sem hagyták ki belőle, tehát az elképzelések valahová a lakásba biztosan betolnak egy ilyen interfészt.

the-future-of-glass

a-day-made-of-glass-2

Amikor azt kérdezi valaki, hogy lesz-e a jövőben munkája, akkor először is jó, ha megnézi ezt a remekbeszabott számlálót, (ha csak a webet nézzük), aztán végignézi újra ezeket a képeket és ha még mindig nem biztos benne, hogy lesz, akkor tényleg nem lesz. És azért nem, mert vak a lehetőségekre.

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange