Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

2014 webdesign trendjei

2014. január 07. | Tóth Zsuzsanna

# # # # #

Az ilyen összefoglalókban illene a jövő év nagy durranásait számba venni, de igazán webdesignban nem tudok ilyet. Ami most trend, azokat már a 2012-es posztokban is lehetett olvasni, viszont mostanra már nem kísérleti technikák, hanem beépültek a mindennapokba. Ilyenek a hatalmas háttérképek, vagy a háttérben futó rövid videók – ezek főként a látványra építő, zömmel ügynökségi oldalak jellemzői. A fontokkal sem kell spórolnunk jó ideje, a nagy címsorok, erős tipográfiára épülő oldalak már itthon is megjelentek (444.hu, VS.hu), úgy vélem ez is megzargatja egy kicsit az állóvizet.

Responsive webdesign

2013-ban már a kisvállalkozásokig eljutott ez a kifejezés, és a szakma is felzárkózik lassan a tényhez, hogy a mobil az első! Ez persze megváltozott szemléletet, megnövekedett fejlesztési időt, és díjakat is jelent. De a tény, hogy a látogatók jelentős része érkezik már valamilyen mobil eszközről, így érdemes őket egy erre szabott felülettel kiszolgálni.

Responsive webdesign

Animációk

Ahogy a divatban, a webes trendekben is vannak visszatérő elemek. Ilyen az animáció, amely a flash korszak lecsengésével pár évig üldözött volt minden oldalon, most viszont erős dejavu érzésem van, hiszen a HTML5 és a CSS3 segítségével újraélhetjük ezeket.
A technológia már tavaly előtt is adott volt, de a felhasználóknál még kevés böngésző volt képes a megjelenítésükre, mára azonban elterjedtebbek, és ki lehet használni azt amit a technika enged. Kicsit kezdenek is túllőni a fejlesztők a célon, a kevés, érdekes, és funkcionális animációk helyett újra eljöttek a céltalanul pörgő-forgó oldalak. Jövőre ez sanszos, hogy erősödni fog, de mint minden trend, egyszer is eltűnik.

Flat design

Sokan imádják, és sokan gyűlölik, a végtelenül leegyszerűsített formavilágot. A trend már idén felfutott, de lesznek sokan akik még csak most kapcsolódnak be. Már látni azokat a megoldásokat, amelyek grafikailag ugyan flatra hajaznak, de felépítésben nem az egyszerűség és használhatóság elvét követik. A responsive 2014-ben is együttjár a flat stílussal, valószínűleg lesznek szofisztikáltabb megoldások (mint 2013-ban a long shadow), hogy ne laposodjon el még jobban. 

Flat webdesign

Parallax

A görgethető oldalak sem újdonságok, már 2 éve is trend volt, de erősen tartja magát. Mint mindent, ezt is lehet túlzásba vinni, ahol a sok csúszkáló elem inkább zavaró, mint dinamikus. Ha túl sokat kell görgetni, az rontja a felhasználói élményt, a tartalomra koncentrálást.

parallax-scrolling-websites-2013-01

Retina

Itthon nem hiszem, hogy a retinakijelzők hirtelen robbanással elárasztanák a piacot, de ugye minden fejlesztés előbb- utóbb megjelenik az olcsóbb, mainstream eszközökben is, ezért nem vetném el telje sen. A Retina név bár az Applehöz kapcsolódik, a nagyfelbontású technológia nem, így nem csak az ő termékeikben, hanem egyéb gyártók telefonjaiban is találkozhatunk vele. Nem beszélve az egyre terjedő, óriás okostévékre optimalizálásról. 

Interaktív infografikák

Az infografikák tovább hódítanak, de az értelmezésüket, illetve az állóképnél jóval több információ elhelyezését segítik azok a megoldások, amelyek az eddig leírt technikákat ötvözik. Animált grafikonok, paral- lax oldalak, amelyeken görgetésre fedik fel a plusz adatokat… 

Interaktív infografika

Ez a cikk a PIX:MAG 2013 decemberi számában is megjelent. Ha nem akarsz lemaradni a hasonló tartalmakról, iratkozz fel itt – FELIRATKOZÁS

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange