Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

WordPress gyorsítás CDN-nel

2021. július 20. | Bognár Péter

# # # # # # # #

A modern webdesignban sok megkerülhetetlen alapvetéssel találkozhatunk, de az egyik leginkább megkérdőjelezhetetlen igazság az, hogy egy oldalnak gyorsnak kell lennie. Ezt várja el a megrendelő, a felhasználók és persze a Nagy Testvér, a Google is. Számos trükk létezik a betöltési sebesség növelésére, ezek között az egyik sokszor emlegetett egy CDN, azaz tartalomkézbesítési hálózat használata – ez a megoldás különösen akkor dobhat sokat az eredményeiden, ha az oldalad nemzetközi olvasótáborral számol. A CDN-ek mibenlétéről már írtam egy hosszabb cikket itt, a blogon, de érdemes egy kicsit közelebbről is szemügyre venni azt a speciális, és nagyon sokakat érintő kérdést, hogy hogyan kell a CDN témájához hozzáállni, ha egy WordPress oldalnak szeretnénk így szárnyakat adni.

Ha WordPress, akkor pluginek, ez talán nem okoz senkinek meglepetést. A szélesebb körben elterjedt nagy CDN hálózatok mind rendelkeznek a saját pluginjeikkel, de találkozhatunk különleges, csak a WordPressre jellemző megoldásokkal is.

Cloudflare

A legelterjedtebb, és nem utolsósorban ingyenesen is használható CDN szolgáltatásnak természetesen megtaláljuk a piactéren a saját pluginjét is. A Cloudflare plugin egyszerű és gyors (a marketingszöveg szerint egyklikkes) installációt és alapbeállítást ígér. A Cloudflare előfizetés lényege, hogy mindenféle kiegészítőket vásárolhatunk az ingyenes alapszolgáltatás mellé, ez a plugin működésében is megjelenik – az extra szinteket elvileg azonnal használatba veszi. 

Érdemes megjegyezni, hogy a plugin értékelései nagyon változatos képet mutatnak, így először talán érdemes egy rövidebb tesztidőszakot a szolgáltatás alapos bevizsgálására szánni. 

Bunny.net

A Bunny CDN is képviselteti magát egy hivatalos pluginnel. A kiegészítő gyermekien egyszerű, szintén egygombos setupot ígér a Bunny-előfizetőknek.

NitroPack

A NitroPack egy általános oldalgyorsító szolgáltatáscsomag, amelynek, sok más mellett, a CDN is a részét képezi – a tartalomszórást a cég az Amazon CloudFront szerverhálózatán keresztül viszi végbe. A szolgáltatás persze alapvetően fizetős, de létezik egy elég alacsony forgalomra beállított ingyenes sáv is (havi 5000 letöltés, 1 GB forgalom és egy matrica a láblécben). Ha túllépjük a limitet, az optimalizáció egyszerűen kikapcsol a következő hónap kezdetéig.

Jetpack

A Jetpack a WordPress svájci bicskája, az Egy Plugin Mind Felett – persze, hogy a CDN is ott van a mindent optimalizáló kiegészítő trükkjei között. A Jetpack annyi funkciót tartalmaz, amiről külön könyvet is lehetne írni, így most csak erre az egyre összpontosítanék. A tartalomkézbesítéshez a szolgáltató a WordPress.com szerverhálózatát veti be (ugyanis ugyanaz a társaság áll a kettő mögött). A Jetpack szolgáltatásai alapvetően ingyenesek, az előfizetéssel igénybe vehető sávok nagyobb biztonságot és pl. rendszeres backupot ígérnek. Ahogy említettem, a plugin szorosan együttműködik a WordPress.commal (ne téveszd össze a WordPress.orggal!), így egy .com-os kontót is létre kell hozni, ha használni akarjuk. A globális gyorsítást ígérő CDN opció az ingyenes lehetőségek között található.

A Jetpack legnagyobb hátránya éppen az, hogy mindent egyszerre tartalmaz, ezért sajnos előfordulhat, hogy rátelepszik az oldalunkra és éppen, hogy ő lassítja le – mint minden nagyszabású döntés előtt, itt is érdemes előbb alaposan kitesztelni a működését az oldalunkkal.

Címkép: Bunny.net

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange