Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

WordPress gyorsítás CDN-nel

2021. július 20. | Bognár Péter

# # # # # # # #

A modern webdesignban sok megkerülhetetlen alapvetéssel találkozhatunk, de az egyik leginkább megkérdőjelezhetetlen igazság az, hogy egy oldalnak gyorsnak kell lennie. Ezt várja el a megrendelő, a felhasználók és persze a Nagy Testvér, a Google is. Számos trükk létezik a betöltési sebesség növelésére, ezek között az egyik sokszor emlegetett egy CDN, azaz tartalomkézbesítési hálózat használata – ez a megoldás különösen akkor dobhat sokat az eredményeiden, ha az oldalad nemzetközi olvasótáborral számol. A CDN-ek mibenlétéről már írtam egy hosszabb cikket itt, a blogon, de érdemes egy kicsit közelebbről is szemügyre venni azt a speciális, és nagyon sokakat érintő kérdést, hogy hogyan kell a CDN témájához hozzáállni, ha egy WordPress oldalnak szeretnénk így szárnyakat adni.

Ha WordPress, akkor pluginek, ez talán nem okoz senkinek meglepetést. A szélesebb körben elterjedt nagy CDN hálózatok mind rendelkeznek a saját pluginjeikkel, de találkozhatunk különleges, csak a WordPressre jellemző megoldásokkal is.

Cloudflare

A legelterjedtebb, és nem utolsósorban ingyenesen is használható CDN szolgáltatásnak természetesen megtaláljuk a piactéren a saját pluginjét is. A Cloudflare plugin egyszerű és gyors (a marketingszöveg szerint egyklikkes) installációt és alapbeállítást ígér. A Cloudflare előfizetés lényege, hogy mindenféle kiegészítőket vásárolhatunk az ingyenes alapszolgáltatás mellé, ez a plugin működésében is megjelenik – az extra szinteket elvileg azonnal használatba veszi. 

Érdemes megjegyezni, hogy a plugin értékelései nagyon változatos képet mutatnak, így először talán érdemes egy rövidebb tesztidőszakot a szolgáltatás alapos bevizsgálására szánni. 

Bunny.net

A Bunny CDN is képviselteti magát egy hivatalos pluginnel. A kiegészítő gyermekien egyszerű, szintén egygombos setupot ígér a Bunny-előfizetőknek.

NitroPack

A NitroPack egy általános oldalgyorsító szolgáltatáscsomag, amelynek, sok más mellett, a CDN is a részét képezi – a tartalomszórást a cég az Amazon CloudFront szerverhálózatán keresztül viszi végbe. A szolgáltatás persze alapvetően fizetős, de létezik egy elég alacsony forgalomra beállított ingyenes sáv is (havi 5000 letöltés, 1 GB forgalom és egy matrica a láblécben). Ha túllépjük a limitet, az optimalizáció egyszerűen kikapcsol a következő hónap kezdetéig.

Jetpack

A Jetpack a WordPress svájci bicskája, az Egy Plugin Mind Felett – persze, hogy a CDN is ott van a mindent optimalizáló kiegészítő trükkjei között. A Jetpack annyi funkciót tartalmaz, amiről külön könyvet is lehetne írni, így most csak erre az egyre összpontosítanék. A tartalomkézbesítéshez a szolgáltató a WordPress.com szerverhálózatát veti be (ugyanis ugyanaz a társaság áll a kettő mögött). A Jetpack szolgáltatásai alapvetően ingyenesek, az előfizetéssel igénybe vehető sávok nagyobb biztonságot és pl. rendszeres backupot ígérnek. Ahogy említettem, a plugin szorosan együttműködik a WordPress.commal (ne téveszd össze a WordPress.orggal!), így egy .com-os kontót is létre kell hozni, ha használni akarjuk. A globális gyorsítást ígérő CDN opció az ingyenes lehetőségek között található.

A Jetpack legnagyobb hátránya éppen az, hogy mindent egyszerre tartalmaz, ezért sajnos előfordulhat, hogy rátelepszik az oldalunkra és éppen, hogy ő lassítja le – mint minden nagyszabású döntés előtt, itt is érdemes előbb alaposan kitesztelni a működését az oldalunkkal.

Címkép: Bunny.net

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Tanulás Designer Karrier Kérdezz-Felelek

Designer Karrier Kérdezz-Felelek

2022. január 25.

A múlt hét végén megtartott Kreatív Karriernavigátor nap után nagyon sok kérdés jött hozzánk, ezekre tegnap egy rögtönzött FB Live-ban válaszoltam, illetve fel tudtatok tenni egyéb kapcsolódó kérdéseket is. Kiből lehet designer? Én azt gondolom, hogy nem kell hozzá extra képesség. Nyilván aki tudja magáról, hogy általában nincs szépérzéke, nehezebben fog boldogulni, de már sok […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange