Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Üzlet

Wix vs WordPress – Dávid és Góliát?

2021. május 17. | Bognár Péter

# # # #

A WordPress egy sajátos sikertörténet az IT világban, hiszen alapvetően máig egy nyílt forráskódú, alapvetően ingyenes CMS rendszerről beszélünk, ami korai blogos kezdeteiből kinőve a telhetetlen hernyócskához hasonlóan egyre több felhasználási területet kebelezett be, és mára már gyönyörű pillangó lett belőle, de legalábbis megtámadhatatlan piacvezető. Ez a történet magában még nem meglepő az IT világában, nagyon sok ilyen ingyenes, nyílt, pusztán szerelemből vagy világjobbító szándékból összerakott projektet ismerünk, de ezek az esetek nagy részében vagy megmaradnak közösségi munkának és niche-terméknek (mint a Linux-disztrók), vagy nagyra nőnek, letarolják a piacot és éppen olyan megacéggé válnak, mint azok, akik ellen annak idején harcba indultak (mint pl. az Android).

A WP pozíciója úgy elhúzott az összes többi CMS opciótól, hogy egyszerűen megközelíthetetlen, a piac alsó szegmenséért a többiek között meg olyan élet-halál harc folyik, amiben 1-2 százalék megszerzése is hatalmas előrelépésnek számít. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni ezt az alsó néhány százalékot sem, például a masszív reklámkampányairól is híres Wix 2,6%-os részesedése mellett tavaly közel egymilliárd dolláros nyereséget könyvelt el (0,989 milliárdot egész pontosan). A Wix kicsit más pályán játszik, mint a WP, ők hosted (és alapvetően előfizetős) weboldal-megoldásokat kínálnak, de nyilván nagyon szeretnék, ha a sok WP-felhasználónak akár egy pici töredéke döntetne úgy, hogy tulajdonképpen ki kéne próbálni ezt a másikat is…

Mivel próbálkozhat egy ilyen cég, hogy átrendezze az erőviszonyokat? A Wix egy nagyon kreatív és komoly költségvetéssel dolgozó marketing-részleget tart fenn, a YouTube és Facebook-reklámokon kívül gyakori szereplői például a Super Bowl legendás reklámblokkjának is, ez volt a 2017-es filmecskéjük:

A csapat most gondolt egy nagyot, és úgy döntött, hogy a klasszikus eszközök után a közösségi-influenszer-vírusmarketing területére is betolják magukat. Az eredmény, hát, elég sajátos lett.

A sztori úgy kezdődött, hogy egy csapatnyi influenszer, akik a Wix marketingesei szerint szoros kapcsolatot ápolnak a WordPress világával egy rejtélyes csomagot kapott, a kísérőlevélben egy titkos projektre hivatkozva WP aláírással. A csomagban egyébként egy elég profi, úgy 300 dollárt érő Bose zajszűrős fejhallgató lapult. A “levél” még tartalmazott egy QR-kódot is, ami egy TOP SECRET feliratú, összesen egyetlen videóból álló oldalra vezetett. 

Kép: WP Tavern

A filmecskében egy WP logós zakóban ülő ember (be is mutatkozik, ő maga a WordPress személyesen) számol be róla, hogy a címzett, az ő kedves jó barátja, készüljön fel rá, hogy a Wix mindenféle hamis vádakkal fogja illetni! Közben elejt néhány nem túl finom célzást holmi “downtime”-ra, kifogyó memóriára, meg arra is, hogy ennyi felhasználóval nem lehet személyes kapcsolatot építeni.

A megcélzott influencerek leginkább csak zavartan pislogtak, és a nagy többség inkább ízléstelennek tartotta a fura kampányt (amiben egyébként még született néhány videó és rövidesen a két cég vezetői közötti mérges levelezgetéshez is vezetett – először Matt Mullenweg a WP oldaláról nem hagyta szó nélkül a dolgot, majd erre retortált a Wix vezér Avishai Abraham).

A legtöbb hozzáértő szerint a Wix eléggé benézte ezt a kampányt, hiszen a WP alapvetően máig közösségi fejlesztésként működik, így a vádakkal inkább a keményen – és lényegében ingyen dolgozó közösséget sikerült betámadnia, emiatt pedig a hatalmas ellenségnek bátran nekitámadó Dávid helyett inkább afféle sértett Dudley Dursleyként jelent meg a történetben. 

Persze ki tudja, az öreg marketingesek szerint minden nyilvánosság jó, lehet, hogy éppen ezzel szerzik meg azt az 1-2 százalékot, amivel leelőzhetik a valódi nagy riválisukat, a Squarespace-t – lám, a végén én is cikket írtam róluk.

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange