Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Webdesigner lázálom – User Inyerface

2021. július 14. | Bognár Péter

# # #

– Amit csak nem szabad megtenni egy kocsival, azt ezek mind megtették – mondta Dwayne Francine-nek. – És soha nem fogom elfelejteni, mi állt annak az épületnek a bejárati ajtaján, ahol mindez a gyötrés folyt. – Íme, ezt a feliratot látta Dwayne:

TŰRŐKÉPESSÉGI VIZSGÁLATOK

– Ahogy megláttam azt a feliratot – mondta Dwayne –, nem tehetek róla, eszembe jutott, vajon nem azért küldött-e Isten a Földre, hogy kiderítse, mennyit bír ki egy ember tönkremenés nélkül.

Kurt Vonnegut: Bajnokok Reggelije

Van, amikor egy szemléletes példa sokkal jobban megtanít valamit, mint egy hosszas magyarázat – az ember sokszor jobban megért egy leckét, pontosabban azokat az elveket, alapvető megoldásokat, amikről szó van benne, ha a saját bőrén érzékelheti mindet és nem csak intellektuálisan kell feldolgoznia őket. Fokozottabban igaz mindez, ha a leckét egy görbe tükörben pillanthatjuk meg, és nem a kiváló, hanem éppenséggel a rettenetes megoldásokat csodálhatjuk meg. 

Ez járhatott a Bagaar belga digitális designügynökség kreatívjának a fejében, amikor létrehozta  User Inyerface nevű oldalát, de persze az is lehet, hogy elsősorban nem az okítani vágyás motiválta, csak szerette volna kiélni magát, és végre egyszer az életben mindent belepakolni egy oldalba, ami ellentétes a mindennapos munkában hosszú meetingek során finomra hangolt, súrlódásmentes, gördülékeny és maximálisan intuitív felhasználói interfészekkel. Az oldal főcíme egy, a témához illően fájdalmas szóvicc a user interface és az “in your face!” (kb. “Nesze neked!” vagy “Ezt tedd zsebre!”) keresztezéséből, az alcím pedig egyszerűen “A Bagaar frustration,” azaz “egy frusztráció a Bagaartól”.

Mi ez az egész? Lényegében egy játék. A feladat egyszerű: töltsd ki az ürlapot a lehető leggyorsabban! A fentiekből persze már sejtheted, hogy ez nem lesz annyira könnyű feladat… A legjobb persze, ha most ki is próbálod magadnak, érdemes első kézből élvezni, a gondosan megtervezett felhasználói élményt..

Ha utána is még magadnál vagy, érdemes designer fejjel is elgondolkozni rajta, pontosan miért is idegesítőek ezek a remek húzások – hol, miért, és legfőképpen hogyan húzza ki a szőnyeget a lábad alól webdesigner kolléga az oldallal. Tulajdonképpen nagyon izgalmas így, gyakorlatban is látni, mit ért az ember intuitív működésen, átlátható felületen és jól megtervezett felhasználói interfészen.

Legközelebb, ha lehet, még jobban figyelsz majd a tervezésnél, igaz?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Tanulás Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

Az örök kérdés: mitől lesz jó egy weboldal?

2023. május 30.

A digitális korban, amikor az internet szerepe és jelentősége egyre inkább fokozódik, a weboldalak kritikus szerepet töltenek be a vállalkozások és az egyéni vállalkozók online jelenlétében. Azonban az idő múlásával a weboldalak minőségi követelményei is folyamatosan változnak és fejlődnek. Ma már szinte elképzelhetetlen kitűnni a konkurencia közül egy igazán jó weboldal nélkül, ami megragadja a […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange