Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Webdesign, webfejlesztés vagy programozás – Melyiket tanuld?

2018. augusztus 18. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # # #

Még azok körében sem tiszta, hogy mit takarnak ezek a fogalmak, akik webdesignerként, webfejlesztőként vagy programozóként tevékenykednek. Olvastam már akkora hülyeségeket programozóktól arról, hogy mit kell tudnia egy webdesignernek, hogy ihaj.

A programozó röviden a programokat készíti. És ebbe mindenféle programok beletartoznak a számlázó programoktól a vállalatirányítási rendszerekig. Számos különböző programozási nyelv létezik a Java, C# vagy Python stb.

Jelenleg vannak piaci képzések, ahol kifejezetten programozókat képeznek. Köszönhetőek a brutális informatikus hiánynak, ami egyrészt egy generált hype, de tény és való, elég nehéz épkézláb programozót találni. Ahogy webfejlesztőt is.

Itt már vannak fogalmi zavarok, hogy a webfejlesztő programozó-e. Mert, hogy magát mindenki annak nevezi, aminek nem szégyelli, de ha webfejlesztőről beszélünk, akkor alapvetően két típust különböztetünk meg:

  1. Frontend fejlesztő – röviden az, aki a külső megírásáért felel. Vagyis szimpla látogatóként az ő munkáját tapasztaljuk meg működés közben. Ő teszi működőképessé a megtervezett designt, ami információkat jelenít meg a felhasználónak.
  2. Backend fejlesztő – az ő munkája halandók számára nem látható, ő az, aki képernyő mögötti történésekért, az adatok feldolgozásáért, továbbításáért, előállításáért felel.
  3. Full-stack fejlesztő pedig az, aki mindkét területet ellátja. Igen, lehetséges, bár elég ritka.

Szóval a két típus egyből három, a programnyelvek amiket használnak pedig a Java, JS, PHP, különféle keretrendszerek pl. Angular

A frontend egy kreatívabb, a backend egy matekosabb terület, de mindkettő programozás, tehát semmi design nincs benne.

Ezeket azért írom, mert mi ezekből egyikkel sem foglalkozunk.

Egyszerűen azért, mert ezek fejlesztői feladatok. Rengeteg képzést találsz ma már, ahol 4 hónap alatt, vagy 1,5 év alatt képeznek belőled programozót – pár százezer vagy milliós befektetéssel.

Hogyan jön a képbe a webdesign?

Nos, úgy mindenképpen, hogy minden programnak van felülete, amivel a programot használó találkozik, ehhez pedig szükség van egy felület tervező designerre. Ezeket manapság UX designernek nevezik, ami felé te is specializálódhatsz, ha megtanultad a design alapokat és van már pár év gyakorlatod. Tehát a rengeteg programozói munka mellé sok-sok felülettervezőre is szükség van, ezekből éppúgy hiány van, bár kevésbé bulvár téma.

Én is készítettem számos programhoz felületet, pl. a Nagy Machinátor vállalatirányítási rendszerhez 12 új felület készítése volt az első saját vállalkozói munkám egyike.

Ami még kapcsolódó terület, az inkább a webfejlesztők munkája, akik a webdesignerek terveiből dolgoznak, illetve a tervek és a frontend fejlesztő munkája között még szokott egy szereplő lenni, az aki HTML és CSS kóddá, azaz feldolgozhatóvá teszi a grafikai tervet. Ők a sitebuilderek.

A HTML és CSS un. leíró nyelv, tehát nem klasszikus programozás, mert nincs benne feltétel, ciklus, függvény, változó, hanem a weboldal kódszerkezetét határozza meg, hová milyen adat kerüljön, az mekkora legyen, milyen színű, hol lesz kép, hol videó stb.

A webdesignerek megtervezik a honlap grafikai megjelenését, a sitebuilderek pedig lekódolják. Magyarországon ez a két szakterület gyakran egybe esik – külföldön nem – azaz a webdesignertől is elvárás az, hogy legalább minimális szinten képes legyen egy kódszerkezet előállítására, illetve a HTML/CSS ismeretében tervezze meg a weboldalakat.

Egyes forrásaim szerint a jó designer és egyszerre jó kóder még az unikornisnál is ritkább. Aminek az a magyarázata, hogy teljesen más gondolkodást kíván a tervezői munka és mást a kivitelezői, de ismerek én is 1-2 unikornist.

Akik magánzók – tehát ők végeznek el mindent egy honlapkészítés során a tervezéstől a kivitelezésig, azoknak pedig nem árt tisztában lenniük a PHP alapjaival sem, ismerniük olyan keretrendszereket mint a Bootstrap, vagy a WordPress sablonrendszere. Képeseknek kell lenniük egyedi tervek alapján reszponzív WordPress sablonokat előállítani, különféle rendszereket összekötni egymással illetve a honlappal pl. Mailchimp. Tudniuk kell bannereket animálni, reszponzív hírleveleket írni, mérőkódokat beilleszteni stb.

EZ az, amit mi tanítunk.

Ezen felül tanulhatsz még tőlünk logótervezést, vektoros webgrafikák előállítását, fotószerkesztést és természetesen honlapok felülettervezését. Ezek nagy többségében kreatív feladatok, természetesen a kódolás megértéséhez némi logikai készségre, általános iskolai matematikára is szükség van, de bárki számára elsajátítható nyelvek ezek.

Remélem sikerült egy kis rendet tennem a fejekben és most már el tudod dönteni, hogy programozó, fejlesztő vagy webdesigner akarsz-e inkább lenni!

Ha utóbbi, várunk szeretettel Prémium Plus képzésünkön!

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange