Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Webdesign trendek 2019 – De mi alakítja a trendeket?

2018. november 26. | Tóth Zsuzsanna

# # # # # #

Nem szokásom ilyen előrejelzéseket írni, azt mindig leírom, hogy 2012 óta minden ilyen posztban szerepel, hogy nagy címsorok meg óriási fejlécképek. Szóval komolytalannak és clickbait húzásnak tartom az ilyenkor megjelenő posztokat. De mivel már 15 éve foglalkozom webdesignnal, egyre pontosabban el tudom találni azt, hogy merre mennek a trendek. Ugyanis ez egy sok összetevős folyamat, amit nem szoktak leírni a szakbloggerek, csak azt, hogy húú meg háá.

Mielőtt nekikezdenék a nagy jósolgatásoknak, megmutatnám, hogy mi volt idén, ugyanis zömmel ezt habosítjuk majd tovább. 2018 bővelkedett színekben, formákban – nem hiába, néhány év flat design után, ahol a lapos gombok és a matt színek uralkodtak borítékolható volt az, hogy a tervezők már szívesen kiborítanák a festékes vödröt.
Közrejátszott az is, hogy az is, hogy a Pantone is bedobta az év színének az ultraibolyát, ami egy olyan szín, amit nem gyakran alkalmazott bárki is a közelmúltban. A lila egy nehéz szín, a legtöbben nem is szeretik – se nem piros, se nem kék, öregasszonyos. Az UV mégis beragyogta a 2018-as webdesignt. Az eddig statikus, lapos designelemek most fénnyel és árnyékkal teli látványos, térbeli grafikákká áltak össze.

Mi alakítja a trendeket?

Az Ultraviolet, a Tesla kilövése, a film Neil Armstrong-ról, Trump ígérete az űrprogram újraindításáról és az, hogy lassan vége ennek az évtizednek is, ismét az űr felé irányította a figyelmünk. A designerek pedig amúgy is gyakran a Star Trek vagy Star Wars univerzum lakói közül kerülnek ki, így az űr téma volt az egyik trend, ami hol direkten, hol csak éppen hogy utalva némi sarkifény szerű ragyogásban mutatkozott be vagy egy űrhajó navigációs paneljét juttathatta eszünkbe.

Up: miközben ezeket a sorokat írom, épp egy új űrszonda landolt a Marson. Persze van akit ez nem hat meg, de akik érdeklődésében a technika és a tudomány áll, nyitottak az innovatív megoldásokra, azokat nagyon is befolyásolja az ilyesmi.

 

Fluid és liquid design, lebegés, úszás

Természetesen a trendeket a legnagyobb vállalatok megjelenései is alakítják. Az Apple az idei iPhone széria háttérképeihez szintén olyan képeket választott, amelyek a Jupiter felszínét idézik – mások az éppen kipukkanni készülő szappanbuborék felszínét vélik felfedezni benne. Nekem festménynek tűnik, de leginkább azért, mert a fluid art az egyik terület, ami mostanában foglalkoztat – és amúgy napjaink egyik legnépszerűbb technikája modern, absztrakt képek létrehozására.

Hogy amúgy ez egy fricska-e a Samsugnak, aki már nyáron ilyen fluid háttérképekkel jött ki a Galaxy Note-on, hogy miénk a galaxis… Nem tudni. Nemrég a Nokiánál is hasonlót láttam, tehát ez gyűrűzik tovább. De nem csak a mobilgyártóknál, hanem jellemzően a technológiai, innovatív, kreatív szektorban pl. az Adobe ezzel van jelen a Twitteren.

El is érkeztünk a liquid designhoz, ami nem bolygókkal, hanem elfolyó, csöppenő vagy épp robbanó folyadékokkal operál – néhol színátmenetekkel, fényekkel ötvöződik más stílusokkal. Itt már a designer fel is rúgta a festékesvödröket az LSD trip közben. Ugyanis közben tombol a 90-es évek retro is.

A folyadékok persze remekül animálhatóak. Úszó, lötyögő, rezgő, csobbanó mozgások visznek életet ezekbe a weboldalakba. A hatás lehet megnyugtató, de akár felrázó is, attól függően, hogy mi a weboldal célja. Látványos és nem megszokott az biztos.

Sötét felhasználói felületek

Ha már Apple. Az is biztos, hogy az idei évben kijött Maverick és a sötét hátteres UI – nem csak a szemnek nyugtató és kevésbé erőforrásigényes, hanem egy új, sötét trend megalapozója is. Évekig nem nagyon láthattunk fekete/sötétszürke weboldalakat, csak fotósok és ügynökségek oldalain, most egyre gyakrabban jönnek szembe.

Az biztos, hogy ez továbbra is azoknak a témáknak áll jól, ahol a lenyűgöző fotók mellett kevés az olvasnivaló, mert a sok szöveg sötét háttéren nagyon fárasztó a szemnek. Hogy mikor jó választás egy sötét vagy egy világos felület – mindig azt a kérdést tegyük fel, hogy milyen tartalmat kívánunk megjeleníteni rajta.

 

Duotone / Gradient

Tartotta magát a duotone trend is, amit a Spotify 2015-ös arculati elemei óta vannak jelen az online vizuális divatban – sok helyen így is találod a segédletet, hogy “Reproduce the ‘colorizer’ effect of Spotify” – de ennek is számos variációja van már, van akik ötvözik a gradiensekkel (színátmenetek). Lényeg a lényeg, ez harmadik éve a “trendi” weboldalak és alkalmazások elmaradhatatlan eleme és úgy tűnik 2019-re is velünk marad.

Egyes vélemények már ezeket a megjelenéseket is brutálisnak tartják, hiszen olyan tervezési alapszabályokat rúgnak fel színekben és összhatásban, amit csak az engedhet meg magának, aki tudja mik a szabályok. Szóval lehet tetszeni, meg nem tetszeni, a trendek jönnek és mennek. Sokak kedvence a minimal, ami eddig egyet jelentett a kristálytisztára egyszerűsített fehér, szürke vagy fekete felületekkel is itt van, csak sokkal színesebben.

Minimál és 3d

Azért veszem egy kategóriába ezt a kettőt, mert egyrészt gyakran kiegészítik a letisztult felületeket egy látványos fő grafikai elemként egy 3d-s elemmel, és fordítva is igaz, egy 3d-s kép mellé már csak egy minimalista UI jöhet be kontraszt gyanánt.

 

Hello 90-es évek! Memphis és party feeling

Mi sem illusztrálja jobban, mint összeáll a Spice Girls. Kicsit öregebben, kicsit szottyosabban, de a hullámra még felkapaszkodva megpróbálnak újra keresni pár millió dollárt! Színes haj, kantárosgatya, Adidas, Mc Hammer, Fido Dido minden mennyiségben.

Itt lép be a képbe a Memphis Design stílus, amiből most elemeket emelnek át a webdesignerek, amik természetesen a mai divatnak megfelelő színekben, színátmenetekben pompáznak, illetve itt is mixelik a többi stíluselemmel.

Aki nem olyan öreg, mint én, annak hiába mondom, hogy mekkora szám volt egy ilyesmi flyert akár csak birtokolni is, mert az azt jelentette, hogy ott voltál valamelyik szeletelős partin. A színekről már volt szó, de tipográfiában is visszaköszönnek az ezredforduló dekorfontjai. Ez egy ma már csak megmosolyogtató, remek gyűjtemény arról, hogy mi számított akkor menőnek.

 

Illusztrált weboldalak, alkalmazások

Ez sosem megy ki a divatból, csak a lufifejű karakterek helyett sokkal kifinomultabb grafikák mesélnek el komplett történeteket. A lapos (flat) stílust az un. semi-flat váltotta fel, ahol a kétdimenziós figuráknak van textúrája, fénytörése/árnyéka.

 

 

Mi várható 2019-re?

Azt gondolom, hogy 2020 előtt most barokkos szinten fokozódni fog a színek, mintázatok térhódítása, hogy akkor majd egy új évtizeddel megint minimalban toljuk. De nem szaladnék ennyire előre.

Van aki követi a trendeket és van aki csinálja. Amik a legjobban hatnak a tervezőkre és a fogyasztókra egyaránt: filmek, sorozatok, zenék – vagyis ez esetben a videóik. Érdemes megfigyelni, hogyan épülnek be a webes vizualitásba a 2017-2018 videóklippek elemei, illetve hogyan hatnak egymásra.

Amit a mainstream zenében észrevenni, az a spanyolajkú előadók térhódítása. Ők pedig nem csak a latin dallamokat hozzák magukkal, hanem a látványvilágot is.

Etno – a világ minden tájáról

Én a mintázatoknak jósolok nagy jövőt ebben az évben, hogy a népi motívumok modern verzióit fogjuk sokat látni, legyen az mexikói, marokkói vagy puerto rico-i. A patternek használata amúgy is nagyon divat volt 2000 körül, épp itt az ideje, hogy megint alkalmazzuk őket, mert rengeteget adnak hozzá a látványvilághoz. Azok a virágminták és pálmalevelek, amik most a ruhákon jönnek vissza a divatba, megjelennek az alkalmazásokban, honlapokon is. Hogy mennyire toljuk túl? Ezt már saccolni sem merem.

Neon – ragyogj!

David Guetta a maga 20 milliós YouTube táborával (ami van 50 is, hiszen nem mindenki jelöli be, azt aki hallgat rendszeresen, sőt) nem csak a zenéjével van hatással a trendekre, hanem a divatra és a kapcsolódó összes területre is.
Ez egy teljesen új klippje – a saját designunkat tekintve a májam kétszeresére dagadt, vagyis annyira trendiek vagyunk, hogy az már fáj. Szóval 2019-ben is harsány színek, neonfény effektek és egyébként 90′ újrafeldolgozások várhatóak.
De nem csak a zeneipar, hanem a sorozatok és a mozifilmek képi világa is érződik – a legnépszerűbb Netflix szériák – Stranger Things, Black Mirror, Daredevil, Narcos, House of Cards vagy az idei Maniac éppúgy alakítja, mint a mozifilmek – a nagy sikerű Bohemian Rhapsody biztosan hatással lesz rá, de akár a Wreck-It Ralph 2 is, ami szintén a 90-es zenéivel és a korai internet poénjaival hoz egy kis retrot a mindennapokba.

Aranyláz

Ha a csicsázást lehet még fokozni, akkor abba mindenképpen kell valami fényes és fémes. Arany és ezüst. Ami a weben azért ugye nem olyan egyszerű, mint nyomtatásban. Azt sejtem, hogy az év közepéig tart nagyjából a tobzódás, utána a díszítések finomodnak. Persze lesz, aki ilyenkor száll fel a körhintára, amikor már lefelé megy a trend, de onnan tudjuk, hogy vége, amikor a szomszéd utcában lévő kisbolt weboldala is neonszínű.
Azt gondolom, hogy a végére ez letisztul, de még mindig marad a díszítettség – az aprólékos kidolgozás, amit az egyre jobb minőségű kijelzők végre élvezhetővé tesznek.

Re: skeuomorph

Emlékeztek még az ikonokra, amik úgy néztek ki, mintha bőrből lennének? A fát vagy papírt megszólalásig utánzó hátterekre? A számológépre a telefonodon, ami egy valódi számológépre hajazott?
Az első iPhone-okon található grafikai elemek hosszú évekre meghatározták az akkori designt, a feladatunk az volt, hogy a digitális eszközhasználatot megkönnyítsék azzal, hogy “olyan mintha”. Persze ez rengeteg munkaórát, erőforrást igényelt, a designok hosszú betöltési időt, sok képelemet és amúgy is már sok volt belőlük, ebből lett a flat, amikor csak funkció semmi csicsa.
Na ez NEM lesz most újra! De borítékolom, hogy elmozdulunk ebbe az irányba, hiszen ma már nem szükséges annyi képelem egy ilyen felület megalkotásához, kódból is lehet igazi aprólékos és legfőképpen minden eszközzel rugalmas kis csodákat készíteni. Tehát aki nem megy a retro neon buliba, az erre felé fog elmozdulni.
Én is leporolom az UI tervezés leckéimet, mert bármilyen pepecselős is ez, én imádtam csinálni.

 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange