A tervezői munka 50 árnyalata – Webdesign Tanfolyam

A tervezői munka 50 árnyalata

2016. november 06. - 07:33 • írta: Tóth Zsuzsanna
“Pick 5 colors (check out #2 at that link)”
“Dribbble “likes” don’t pay the bills. “
“Name your layers.”
“Use a grid.”
“Lobster is the new Comic Sans.”
 
Nem minddel értek egyet, de amivel most leginkább igen: “Dribbble “likes” don’t pay the bills. “
 
Van akinél annyira elment ez a Behance, Dribbble like dolog, hogy lenyűgözze a szakmát, hogy elfeledkezik arról, hogy amúgy elvileg embereknek készít felületeket napi használatra és nem képeket keretbe. Hasznos itt a megjelenés, de teljesen eltorzíthatja a tervezői munkát, ugyanis rengeteg agyonlájkolt felület csak első ránézésre wow!, aztán ha használni kellene mobilalkalmazásként, akkor olvashatatlan, apró, funkciótlan stb.
 
Tök jó dolog a fiktív tervezés, hiszen azt csinálsz meg amit akarsz, de előbb legyen vmi brief hozzá, hogy kinek készül, milyen céllal, ahogy a poszt is írja, ne Mila Kunissal tervezz, hanem háziasszonyoknak, autósoknak, futóknak stb.
 
Gondolj arra, hogy mikor és hogyan fogják használni, mert egy futóknak szóló app felületét sokszor napsütésben, vagy esőben, nem kényelmes körülmények között nyomkodják, vagy az autósok menet közben (sic!), mit beszélek már, persze, hogy gyorsan a leállósávban.
Ha a célod a munkaszerzés a portfólióddal a leendő ügyfeleid próbáld elbűvölni, olyan munkákat közzé tenni, amelyeket szívesen dolgoztál vagy dolgoznál. Ha van “szerepálmod” – szívesen dolgoznál egy színház, egy kávézó vagy egy borászat arculatán, weboldalán, akkor ezekről írj, ilyen koncepciókon dolgozz. Ugyanis így találnak rád. Ha csupa kisközért, autómosó, vagy könyvelő szerepel a portfóliódban, akkor a továbbiak is innen kerülnek ki, hiszen nekik hiteles az amit csinálsz.
A cikk is erről szól, a nagy művészkedés közepette ne felejtsük el, hogy alapvetően marketing eszközöket készítünk, bárhogy is nevezzük, amelyek valamilyen célt szolgálnak, valaki fizeti és valakik használni fogják. Az, hogy ezen felül mi mit teszünk bele, hogy mindez teljesüljön és meg is maradjon – na ez a művészet!
Praktikus tanácsok webdesignereknek
https://medium.com/@jon.moore/fifty-shades-of-fafafa-eaa903e36b9c#.xs0go3m8g
Címkék: