Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Inspiráció

Webdesign 2021-ben – ezek a legújabb trendek?

2021. március 05. | Bognár Péter

# # #

Trendeket jósolni minden év elején szinte kötelező játék – kisebb rutinnal és terepismerettel az ember könnyen megsaccolhatja, hogy hová fognak vezetni az aktuális irányok, nagy vonalakban mi foglalkoztatja alapvetően a közízlést. Sok ilyen cikk meg is jelent 2021 elején, sok különböző jóslattal:

  • Nagyot mennek majd az absztrakt dekorációs elemek
  • Jön a neumorfizmus
  • Még több parallax scroll
  • Terjednek a legömbölyített, színes formák
  • Több multimédiát az oldalakra
  • Gaussi blur a hátterekbe
  • Gyakoribbak lesznek a trükkös kurzorok

Ezekben lehet és érdemes is elmélyedni, sok jó ötletet meríthet az egyszerű webdesigner belőlük, és az sem árt, ha az tervezési folyamatban tudunk rá hivatkozni, hogy „ezek most a legújabb trendek.”

Az Editor X webszerkesztő platform csapata a 2021-es évvel egy kicsit másképp állt hozzá ugyanehhez a kérdéshez, és egy lépéssel távolabbról vizsgálták meg a témát. Azt a kérdést tették fel, az elmúlt, szokványosnak kicsit sem nevezhető év társadalmi változásai, életünkre gyakorolt hatása hogyan tükröződik a digitális iparágban általában, és ezen belül a webdesignban? Milyen trendek jelentek meg, hogyan próbál a web válaszokat, megoldásokat kínálni a világot foglalkoztató általános kérdésekre?

Forrás: Editor X

A gyűjtemény tálalása már magában sem semmi, ugyanis egy rengeteg innen-onnan becsúszó, időnként animált grafikai elemet tartalmazó, erre-arra scrollozható igen méretes honlapban foglalták össze 10 pontban a meglátásaikat, bőséges példákkal illusztrálva. Az oldal kevéssé titkolt célja, hogy az Editor X rendszer képességeit és sokoldalúságát is fitogtassa. Az erődemonstráció kicsit felemásra sikerült, ugyanis egy darabig eltartott, míg rájöttem, hogy az oldal alapvetően remek, csak éppen az én standard böngészőmben, a Firefoxon nem akar normálisan futni. Mobilon ugyanez a helyzet, viszont Chrome alatt nagyon szépen szalad, tehát ott érdemes megnyitni.

Lássuk akkor a trendeket, merre fordul a webdesign ebben az évben?

1. Életünk a monitoron

Szinte már beleszoktunk abba, hogy nem mozdulhatunk ki otthonról, és kollégákkal, barátokkal, pláne szimpatikus vadidegenekkel (pl. egy fesztiválon, koncerten vagy divatbemutatón) csak a virtuális térben találkozhatunk. A web is egyre több eszközzel igyekszik megteremteni ennek a lehetőségeit, és olyan platformok jelennek meg, amelyek térbelivé, élményszerűvé teszik a virtuális eseményeket, többé és személyesebbé téve azokat egy streaming videó-ablaknál.

Forrás: Editor X

2. Face time

Az egyik leggyakrabban látott, visszatérő dolog a monitoron a 2020-as évben a saját képünk volt – a rengeteg különböző filter, avatár és Memoji pedig az identitásunkra magára is hatással lehet. A design egyik fontos elemévé válik a felhasználó saját arca, valamint az identitás és az ember általában.

3. A saját UI-d

Egyre több oldalon válik lehetségessé, hogy a felhasználó választhasson a sötét vagy világos színsémák között, vagy hogy a saját szájíze szerint állíthassa be egyes oldalak, alkalmazások színvilágát (mint pl az Instagram vagy a Facebook üzenetküldő alkalmazásában). De ide tartoznak az olyan automatizált személyre szabások is, mint pl. ahogy a Netflix a felhasználó kedvét keresve választ a filmek címképei között.

4. Design-aktivizmus

Ahogy az életünk nagy része, úgy az azt egyre jobban át- és átszövő aktivizmus is a webre költözött. Számos designer döntött úgy 2020-ban, hogy az üzleti élet biztonságos semlegességéből kilépve a munkásságával is komolyan állást foglaljon olyan ügyekben, mint a társadalmi igazságtalanság elleni küzdelem, vagy a környezetvédelem.

Forrás: Editor X

5. Retro Touch

A „retró” kifejezés persze minden évben előkerül valahol. Az Editor X meglátása szerint a 2021-es web egyik iránya a nyomtatott, kézzel fogható médiát idéző webdesign lesz. Újságszerű fontok, tördelés, színes, elegáns magazinokra emlékeztető hasábelrendezés, vagy éppen a kartonleporellós gyerekkönyvek hangulatvilága.

Forrás: SILO

6. Happy & Healthy

A járvánnyal érthető módon az egészségügy az internet homlokterébe nyomult, mindent átjárnak az orvosi üzenetek és az ehhez kapcsolódó vizuális tartalmak. A fertőtlenítők, műtősmaszkok, és az egész korona-helyzet nyomasztó komolyságát ezekben a témákban a design puha, vidám, inkább kedves, vagy akár humoros irányba elindulva igyekszik ellensúlyozni. A színes, derűs ábrák és vizuális design pozitív, reményteli töltetet kölcsönöz a tartalomnak.

Forrás: Squadeasy

7. Szabad játék

Ha az egész napot a monitor előtt töltjük, egy ponton mindenkinek tele lesz a hócipője a szépen, észszerűen felépített minimalista, flat, metro, akármilyen interfészektől, és a szív egy kis menekülés után kezd vágyni. Az új trendek között nagyobb súlyt kap a digitális eszkapizmus, olyan oldalak, amelyeknek nincs igazán más fontos célja, csak hogy kicsit kikapcsoljanak.

8. A brandek is kiállnak

Új fordulat, hogy a vásárlók hangját és igényeit követve nem csak az egyes designerek, de maguk a nagy brandek is egyre határozottabban kiállnak egyes ügyek mellett, ezt pedig a nekik dolgozó tervezők és kreatívok is erőteljes vizuális üzenetekkel kell, hogy képviseljék.

9. A jó tech szektor

A közelmúlt egyik kulcsszava lett a digital wellness, mi, a felhasználók, egyre kevésbé szeretnénk úgy táncolni, ahogy a big tech fütyül. A designerek feladata újra biztonságos, megbízható hellyé tenni a webet, valamint a környezettudatos gondolkodás jegyében törekedni, hogy általánosságban csökkenjen az internet karbonlábnyoma is.

10. A jelszó a remény

Mindezek a trendek egy pozitív, reményteli designt vonnak magukkal, az Editor X szerint a 2021-es évben a web vizualitását a lágy pasztelek, élénk színek, éteri színátmenetek és játékos tipográfia uralja, mindenfelé nyílt terek, tágas égboltok, tájképek, természeti elemek jelennek meg.

Forrás: Editor X

No, ennyi a lista. Nagyívű trendeket ír le, és biztosan van közöttük olyan, ami az átlagos magyar webdesigner praxisában kisebb lenyomatot hagy, de jó néhány közülük valóban megjelenhet a mindennapi munkádban is. Lesz, amit előveszel a következő designban?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

Virtuális asszisztens legyél vagy webdesigner?

2024. február 01.

Mindkettő fantasztikus lehetőség arra, hogy elhagyd a hagyományos kereteket, mint szoros, rugalmatlan munkaidő, helyhez kötöttség vagy akár a bérplafon. Egy ponton találkozik is a két munkakör, ahol a grafikai munka már az asszisztenciába hajlik – designerként is végezhetsz weboldal adminisztrációt, közösségi média tartalom készítést vagy felügyeletet és virtuális asszisztensként is sokszor találkozni már-már tervezői munkába […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange