Wacom Inkling konyhai teszt – Webdesign Tanfolyam

Wacom Inkling konyhai teszt

2013. december 08. - 19:17 • írta: Tóth Zsuzsanna

Számos Wacom eszközt próbáltam már, és többfélével rendelkezem magam is. A napi munkához a kis Bamboo tábla a kedvencem (új kollekcióban már Intuos), a nagyobb lélegzetű dolgokhoz pedig a Cintiqet üzemelem be. Az Inkling már a megjelenése óta piszkálja a csőrömet, mit tudhat, de most szántam rá magam, hogy az elolvasott tesztek után inkább személyesen győződjek meg arról, mire jó ez a kis szerkezet.

A többi digitális rajztáblával ellentétben az Inklinggel a valódi, papírra készülő rajzokat tudunk készíteni, amiket a papírra csíptethető szerkezet digitalizál, és így később a gépen tetszőleges programmal szerkeszthető.
Házilag ez eddig a szkennel/fotóz, majd programba behív módón oldottam meg. Hogy ezek után is így fogom-e? Nézzük…

Első benyomás

Pozitív: Öröm kibontani az igényes, dupla kemény dobozos csomagolást. A dobozban egy kinyitható kis szerkezetet találunk, amelyben a tollat, a tollnak plusz hegyeket, és a papírra csíptethető készüléket találjuk. Telepítő cd nincs.

Negatív: Mégsincs Plug’n play érzésed, amit egyébként a Wacom tábláknál megszokhattunk, mert töltődnie kell valamennyit, az első használat előtt, valamint az eszközön van a telepítő program (ami csak azért negatív, mert nem nyilvánvaló)

Wacom Inkling

Délelőtt, amíg mellettem rotyogott az ebéd, igyekeztem működésre bírni a cuccot. Nem ment persze elsőre, meg kellett várni, míg minden lámpácska zölden világít. Rajzolni persze így is tudtam, csak azt nem vettem észre, hogy a tollnak is világítania kellene – itt azonban én voltam az IQ bajnok, mert fordítva tettem bele a tollba az elemet.

Sketch Manager Inkling

Egy programot is kapunk az Inkling mellé, ez a Sketch Manager, amelyben be lehet állítani, hogy az érzékelőt hol akarjuk elhelyezni a papíron, és a tollat is paraméterezhetjük.

Ugyanezen felületen láthatjuk viszont a rögzített rajzainkat is. Ehhez az érzékelőt és a tollat vissza kell helyezni a gépünkbe bedugott dobozkába.

Wacom Inkling teszt

Itt egy .wpi kiterjesztésű cuccot kapunk, amely az eszköz saját formátuma. Megörültem a PS és AI ikonoknak, amely azt a vélt ígéretet sejtette velem, hogy ha megnyomom, ott nyitja meg a rajzot, de csak szövegként próbálta értelmezni. Szerencsére van más módja, a rajzok elmentésének, a .pdf kiterjesztésű másolatot már megették a programok, és vektoros maradt a rajz. De elsőre nem volt jó kör, hogy egy alapvetően rajzolásra kifejlesztett eszköz miért szöveget próbál értelmezni.

Lássuk a macit! Vagy manót!

Az Inkling által készített rajz egészen fedte a valóságot.

Wacom Inkling teszt

Én legalábbis elégedett vagyok vele, mert tudom, hogy ezt Illustratorban még úgyis tovább pofozgatom. Próbaképp azért a szokott módon lefotóztam a kis karácsonyi manó kezdeményem (nem várt gyerek, ilyet hoztam össze hasraütésre) és behívtam az AI-ba egy kis tracelésre, azaz ráeresztettem a Object > Live Trace menüpontot, amellyel vektorizálható egy rajz.

Ennek is vannak beállítási lehetőségei, de alapvetően markáns, vastag és egyszínű rajzok esetén igazán jó az eredmény. Ez a megoldás általában elégséges, mégis pont az apró részleteket veszíti el így a rajz.

Az Inkling esetén viszont az a tapasztalat, hogy ne két 6 év körülivel az asztalnál kezdj el vele rajzolgatni, mert ha elcsúszik a papír, vagy meglökik az asztalt, akkor ez az eredményen is megmutatkozik.
A hóember ezért a gépen már elég horpadt arcú lett…

Pozitív: a hagyományos, kézzel rajzolás lehetősége azért mégiscsak más, mint egy stylussal.
Negatív: én szeretek tollal rajzolni, de nem mindenki szeret, így a ceruzához szokott népeknek ez a mód is idegen lesz. Itt nem lehet visszaradírozni a tollvéggel, úgyhogy alaposan meg kell gondolni minden vonalat. Szerencsére persze utólag korrigálható.

Konklúzió: megtartom.

Amit vártam tőle, azt hozta. Főleg úgy, hogy bármely más Wacomnál az első használat elég gyér eredményt szokott hozni, és csak 3-4 alkalom után, bemelegedve hozza meg a kívánt hatást.

Tóth H. Zsuzsanna webdesigner Wacom Inkling teszt

 

Címkék:

Ezeket láttad már?

A szerző: Tóth Zsuzsanna
10. éve foglalkozom webdesign tervezéssel - Több ügynökségnél dolgoztam belsősként-külsősként (Mcorp Média, Alchimedia Studio, stb.), de ügyféloldalon is pl. Extreme Digital. Mára első helyre az oktatás lépett, a fennmaradó időben pedig online és offline tanácsadással, eseti szakértéssel illetve értékesítési rendszerek felülettervezésével foglalkozom. Büszke vagyok arra, hogy a saját cégem vezetem, és mindig keresem az új és kreatív jövőmegoldásokat. Munkáimból: http://awebdesigner.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.