Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Videók és a SEO

2021. május 16. | Bognár Péter

# # # # # # #

Az internet általános szabálya lett az elmúlt években, hogy a tartalom a király, de a jó kontenten belül is a videó a legkirályabb. Hogy tényleg objektíve így van-e, és hogy a videós tálalás a legoptimálisabb minden információtípus továbbítására, az természetesen vitatható, de a tízmillió légy esetéhez hasonlóan mára már elkerülhetetlen és el is várt, hogy a profi tartalom videókat is tartalmazzon. 

Ez természetesen rengeteg problémát felvet a webdesign és honlaptervezés oldaláról, hiszen egy videó előállítása nagyságrendekkel erőforrásigényesebb projekt, mint egy jó cikk megírása: más készségeket és képességeket igényel, profi felszerelést, időrabló előkészületeket és utómunkálatokat – ráadásul az is egy komoly kérdés, hogy a keresőoptmalizációban hogyan jelennek meg a videós tartalmak, hiszen míg egy cikk esetében patikamérlegen be tudjuk állítani a kulcsszavak, címkék, linkek, egyebek optimális arányát, a videó végső soron csak egyetlen tartalmi egység marad.

A Google fejlesztői blogja most tavasszal hozott ki egy rövid bejegyzést ebben a témában, amiben megpróbálnak némi segítséget nyújtani, és kis betekintést is engednek a színfalak mögé, hogyan indexeli a Nagy Kereső a videós tartalmakat. A jó hír, hogy van élet a YouTube-on kívül is, legalábbis a hivatalos kommunikációban semmi jelét nem adja a megacég, hogy előnyben részesítené a saját videómegosztójára feltöltött tartalmakat. 

No de lássuk a jótanácsokat!

Legyenek a videóid elérhetőek a weben is

A Google alapvetően a weboldalakat böngészi és vizsgálja (tehát fontos hogy egy a keresőrobotok által elérhető webcímen üljön a videónk), a videók tartalmát pedig két úton próbálja kideríteni: 

  • egyrészt a körülvevő weblap vizsgálatával: utal-e maga a kód videó jelenlétére, tartalmilag pedig milyen címek, szövegrészek veszik körül a beágyazott vidit, és milyen témákból, milyen szöveggel linkelnek rá külső források; 
  • másrészt pedig a videófájl letöltésével és tartalmi elemzésével.

Az elérhetőség mellett az is fontos, hogy a lejátszás egyszerű akcióval beindítható legyen, máskülönben a keresőrobotok elveszítik a fonalat.

Strukturált adatok – oldaltérképek

Nem muszáj várni a sült galambra, a Google hiúságát kifejezetten legyezgeti, ha te mész elé, és helyezed a lábához az adataidat. A videót tartalmazó oldalak kódjában a VideoObject markup szabályait követve részletezheted, hogy mit is tartalmaz a mozgókép, másfelől pedig az is hasznos lehet, ha a normál sitemap mellé egy külön videós sitemapet is feltöltesz a Search Console-ba. 

Bélyegkép

Egy rendes, 60×30 pixel méretű, de lehetőleg nagyobb thumbnail alapelvárás, ha nem rendelkezik ilyennel a videód, jó eséllyel nem kerül be a keresési találatokba, akármilyen releváns. A bélyegkép helyét a videó markupban, a sitemapben is specifikálhatod, de ha nem tiltod a videófájl letapogatását (mondjuk egy robots.txt fájlban vagy egy noindex taggel), akkor a Google is készít egyet – persze az nem biztos, hogy neked is tetszeni fog.

Ha mindent jól csináltál, az algoritmus röntgenszeme alaposan megvizsgál, és ha arra méltónak találtatsz, a videód bekerülhet a kiemelt találatok közé. Külön szépség, hogy ha jól bevizsgálható a filmecske tartalma, a keresőben megjelenhet egy tartalomjegyzék is, amivel a felhasználók közvetlenül a különböző fejezetekre ugorhatnak. 

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange