Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Újdonságok a WordPress 5.7-ben

2021. március 16. | Bognár Péter

# # # # # # #

Egy dolgot biztosan el lehet mondani a WordPressről: nem lassít. Mindenki kedvenc weblapmotorja szép egyenletes tempóban kapja a frissítéseket, éppen a múlt héten jött ki a legújabb, 5.7-es számú verzió, polgári nevén Esperanza. Mint minden WordPress verzió, ez is egy csodálatos jazz-muzsikusról kapta a nevét, ezúttal a fiatal, de őrülten tehetséges Esperanza Spaldingról.

Persze a honlapunk motorját frissíteni mindig egy kicsit izgalmas feladat: ha valami mégsem működik jól, egy éles oldal esetében roppant kellemetlen élményekkel gazdagodhatsz, amíg sikerül mindent visszaállítani a helyére. Érdemes az alapszabályokat mindig észben tartani:

  1. Ellenőrizd, hogy a szolgáltatódnál fennállnak-e a frissítés előfeltételei (főleg a PHP és MySQL verziók elég frissek-e).
  2. Készíts biztonsági mentést az adatokról, hogy nehogy elveszítsd a publikált vagy publikálatlan posztjaidat, oldalaidat (javasolt pl. a BackUpWordPress plugin használata).
  3. Ellenőrizd, hogy a témáid és pluginjaid kompatibilisek-e a friss WordPress verzióval. Ha nem, két lehetőséged van: várd meg, amíg frissítik őket, vagy ha már elavultak, inkább keress újabbat a helyükre, amikkel hatékonyabban működhet az oldalad.
  4. Frissítés előtt deaktiváld az összes plugint. Frissítés után érdemes egyenként aktiválni őket, hogy hamarabb orvosolhasd, ha mégis adódna valami gikszer.

A legjobb persze az, ha van egy tükrözött verziód valahol az oldaladról, ahol békében tesztelheted a változásokat, de ez a lehetőség ritkán adatik meg.
Mindemellett általános ökölszabály, hogy igyekezzünk mindig a lehető legfrissebb verzión tartani az oldalainkat, hiszen sok biztonsági rést befoltoznak minden új változattal.

De mit is hoz nekünk Esperanza? Rengeteg érdekes funkciót, ami közül sok jóval egyszerűbbé teszi az életünket; ezek közül mazsolázunk ki most néhány látványosabbat.

Ami a leginkább kézzel fogható újítás, hogy a blokkszerkesztő (más néven Gutenberg Editor) az 5.7-es verziótól kezdve már Drag and Drop rendszerben is működik, azaz egyszerűen meg lehet ragadni egy blokkot az oldalsávon és belehúzni a szövegbe, majd odapottyantani, ahová tenni szeretnénk. Ilyet eddig különböző harmadik fél által fejlesztett szerkesztőkben, pl. a Diviben lehetett használni, de mostantól már az alap WordPress képességek közé tartozik.

Rengeteg apró csiszolás jött be, például szabadabban méretezhetők lettek a közösségi média gombok, és elérhető lett a betűtípus méretezése a listákban és kódblokkokban is.

Új kapcsolóként megjelent a teljes képernyőt kitöltő méretezés lehetősége, például a Borítókép blokk esetében.

Forrás: WordPress.org

Apró, de adott helyzetben nagyon idegesítő hülyeséget szüntet meg, hogy az Elválasztó (Spacer) blokk az új verzióban félig átlátszó színt kapott a korábbi halványszürke helyett, így bármilyen háttér előtt észrevehetővé válik.

Áramvonalasították a WordPress forráskódjában található palettát hét alapszín 56 árnyalatára, így remélhetőleg egységesebb külsőt kaphatnak a különböző pluginek, témák és egyéb WP komponensek.

Forrás: WordPress.org

Az új verzióban egyetlen klikkel át lehet http-ről https-re ültetni az oldalunkat. Ez korábban elég bonyolult művelet volt, pedig lassan kikerülhetetlen, hogy egy oldal ne rendelkezzen biztonsági hitelesítéssel.

Kényelmes adminisztrátori funkció, hogy a regisztrált felhasználóknak most már az adminisztrátor is manuálisan kiküldhet jelszó visszaállító emaileket, akár csoportosan is.

Mikor frissítesz?

Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

Díjazottak lettünk az Év honlapja versenyen E-learning kategóriában!

2021. december 27.

2021 nagyon sűrű év volt. Nem csak azért, mert idén voltunk 10 évesek, hanem mert az év elején kívül-belül megújultunk, egy igazán naprakész és interaktív tanfolyam várja a tanulni vágyókat. A vírushelyzet okán hétköznapivá vált online kapcsolattartási eszközök beépültek a tanmenetbe, így a tanfolyami anyagot idén sok-sok Facebook és Zoom Live óra keretezte, amelyek kiegészítő […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange