Barion Pixel
Ez itt a lifelong learning

Sosem tudhatsz eleget!

Blog

Segédlet

Te is tehetsz a sötét minták ellen!

2021. június 09. | Bognár Péter

# # # #

– De Mr. Dent, a tervek az elmúlt kilenc hónapban rendelkezésére álltak a helyi tervezőirodában!
– Ó, hogyne! Én is egyenesen odamentem, hogy megnézzem őket, mihelyst hallottam a dologról, tehát tegnap délután. Maguk aztán nem erőlködtek valami nagyon, hogy felhívják rájuk a figyelmet, ugye? Úgy értem,hogy például szóltak volna valakinek, vagy ilyesmi.
– De hiszen a tervek ki voltak állítva.
– Ki voltak állítva? Éppenséggel a pincébe kellett lemennem, hogy megtaláljam őket.
– Ott van a kiállítási részleg.
– Zseblámpával.
– Talán leszakadt a villanyvezeték.
– Meg a lépcső.
– Nézze, végül is megtalálta a feljegyzést, nem?
– Ó, hogyne – felelte Arthur –, megtaláltam. Egy használaton kívüli vécében elsuvasztott, bezárt iratszekrény fenekén volt kiállítva, az ajtón a következő felirattal: Vigyázz! A leopárd harap!

Douglas Adams: Galaxis Útikalauz Stopposoknak

Nem olyan régen írtam egy cikket az online marketing világának apró szemétkedéseiből felépülő méretes aljasságokról, amik némi profit érdekében elintézik, hogy a felhasználó garantáltan rossz szájízzel távozzon. Ezek közé a szaknyelven Sötét mintáknak nevezett eljárások közé tartoznak az olyan trükkök, mint az előre be nem jelentett extraköltségek, amivel csak a fizetésnél szembesülsz, az elérhetetlen, vagy szabad szemmel alig látható leiratkozás gombok, a manipulatív megfogalmazások, az installálókba becsomagolt kéretlen extra alkalmazások, és még folytathatnám.

Ugyan mára a rutinosabb nethasználók már megtanulták elkerülni ezeket a rejtett csapdákat és vállrándítással elintézni a szemétkedéseket (“ez már csak így megy errefelé, nem szabad mellre szívni a dolgot!”) az elmúlt években egyre inkább erőre kapott egy mozgalom, ami azt tűzte a zászlajára, hogy nem muszáj ennek így lennie, az internet igenis elképzelhető sötét minták nélkül is.

Ennek az egyik élharcosa a mai cikkem hőse, a nemrég felállt Dark Patterns Tip Line című honlap. Az oldal mögött designerek, kutatók, jogászok és aktivisták egy csoportja áll, akik a nemes cél érdekében hozták létre ezt az oldalt. A Tip Line lényegében egy interentes panaszkönyv , ahol mindenki kisírhatja a bánatát, ha úgy érzi egy oldal vagy app csúnyán bánt vele – bejelentést bárki tehet, bár látva, hogy az oldal alapvetően amerikai játékosokból állt össze, talán érdemes mindezt angolul tenni.

A panaszok nem jelentenek ugyan feljelentést – a Tip Line egy egyszerű civil szervezet, nem rendőrség, és markos kopasz legényeket sem küldenek az elkövetők lakcímére, – viszont több mindenre is szeretnék felhasználni az összegyűlt bejelentéseket:

  • egyrészt az oldal egyfajta szégyenfalként működhetne, ami talán némi elrettentő erővel hat a disznólkodó cégekre,
  • másrészt szeretnék, ha a szélesebb közönségben tudatosodna, hogy ezek az eljárások bizony tisztességtelenek, és joggal elvárható, hogy magát komolyan vevő cég ne ilyen módszerekkel akarjon ügyfeleket szerezni magának,
  • harmadrészt pedig az itt összegyűjtött panaszokkal felvértezve szeretnének a jövőben a törvényhozás elé állni, a hosszú távú céljuk ugyanis a sötét minták és az efféle manipulatív taktikák törvényi szabályozása.

A cél kétségkívül nemes, de elsőre elég nagy szélmalomharcnak tűnik – a sötét minták a web legnagyobb játékosai napi eszköztárában is jelen vannak. Ha viszont a tudatformálás sikeressé válik, a tényleg elindulhat egyfajta alulról kikényszerített tisztulási folyamat, amivel tényleg mindenki jól járhat.

Webdesign webináriumok minden hónapban!

Feliratkozom!
Iratkozz fel YouTube csatornákra!

blog

Segédlet Mobile First – de hogyan?

Mobile First – de hogyan?

2021. augusztus 31.

Az elmúlt években a webdesignban vagy azzal kapcsolatos témákban egyre gyakrabban üti fel a fejét ez a jelmondat. Első megjelenésekor a Google-nél beállt paradigmaváltást jelentette: a keresőóriás a weboldalak kiértékelésekor a megszokott, hagyományos megközelítés helyett, miszerint az internet a számítógépeken történik, és a mobil internetezés csupán ennek valamiféle kényszerű kistestvére, előbbre vette a mobilos böngészési […]

Tovább a cikkre
Secured By miniOrange